A Binance megszünteti a privátcoinok támogatását több európai országban

A franciaországi, olaszországi, lengyelországi és spanyolországi Binance felhasználók június 26-tól kezdve már nem fognak tudni vásárolni vagy eladni 12 privátcoint.

Június 26-tól kezdve a privátcoinok mint például a Monero XMR vagy a Zcash ZEC, már nem lesznek elérhetőek és nem lehet kereskedni velük a Binance ügyfelei számára Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban és Spanyolországban.

A Binance szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az új korlátozások összesen 12 érmét érintenek. Az érintett tokenek közé tartozik a Decred (DCR), Dash (DASH), Zcash (ZEC), Horizen (ZEN), PIVX (PIVX), Navcoin (NAV), Secret (SCRT), Verge (XVG), Firo (FIRO), Beam (BEAM), Monero (XMR) és MobileCoin (MOB).

Binance privátcoin

“Miközben célunk, hogy minél több minőségi projektet támogassunk, a privátcoinok kereskedésére vonatkozó helyi törvényeket és szabályozásokat be kell tartanunk, hogy továbbra is minél több felhasználót tudjunk kiszolgálni.” – emelte ki a Binance képviselője.

Majd hozzátette:

“A Binance jogi megfelelési folyamatainak részeként értesítettük az érintett felhasználókat arról, hogy június 26. után már nem tudnak privátcoinokat vásárolni vagy eladni a platformunkon”.

A kormányok irtóznak a privátcoinoktól

Az olyan általános kriptovalutáktól eltérően, mint a Bitcoin, az adatvédelemre összpontosító tokenek, mint a Monero vagy a Zcash úgy vannak kialakítva, hogy a felhasználói privát adatok védelmének növelése érdekében obfuszkálják a blokklánc tranzakciókat.

A kormányok világszerte aktívan ellenzik az adatvédelemre összpontosító kriptovaluták és más kriptopénzek adatvédelmi funkcióinak elfogadását, és a pénzmosás elleni (AML) és terrorizmusfinanszírozás elleni aggályokra hivatkoznak.

De nem a Binance volt az első kriptotőzsde, amely szabályozói nyomás hatására ilyen lépésre kényszerült.

2022. szeptemberében a Huobi kriptotőzsde a szabályozási nyomásra hivatkozva megszüntette hét privátcoin, például a Monero támogatását. Korábban az Egyesült Államok hatóságai szankcionálták a Tornado Cash kriptomixer használatát is.

Ezek a kedvezőtlen hírek a Pénzügyi Akció Munkacsoport által kidolgozott, Travel Rule néven ismert, jelentős AML-szabályokat alkalmazó globális irányelvek közepette érkeztek. A Travel Rule egyik fő szempontja az a követelmény, hogy a kriptotranzakciókról bizonyos ügyféladatokat át kell adni a szabályozóknak.