A háború miatt a gyilkos robotokat is a nyakunkra hozzák

A gyilkos robotoktól már egy jó ideje retteg az emberiség, de az ukrajnai háború miatt alaposan megnőtt a valószínűsége, hogy nemsokára tényleg bevetik azokat. Ezt bizony nem az összeesküvéselmélet-hívők találták ki, hanem az amerikai állam jelentéseiből és orosz nyilatkozatokból is ki lehet kiolvasni.

Az ukrajnai háború a gyilkos robotok fejlesztését ösztönzi, ezeké a jövő a hadászatban – legalábbis, ha Oroszország és az USA akarata érvényesül – írja a német N-Tv.de. Az ukrajnai háború drasztikusan felgyorsítja az úgynevezett autonóm fegyverrendszerek fejlesztését.

A gyilkos robot dönti el, kire lő

Amit ugyanis a köznyelvben gyilkos robotnak hívunk, valójában olyan, halálos, önműködő fegyverrendszereket jelent, amelyek maguk választják ki a célpontot, maguk döntik el, hogy mire tüzeljenek. (Lethal autonomous weapons, LAWs.) Például drónok vagy tankok, amelyek önállóan képesek azonosítani, kiválasztani és megsemmisíteni a célpontokat. Ezek bevetése a hadviselés új korszakának kezdete lenne.

Katonai szakértők, politikusok és tudósok évek óta vitatkoznak az autonóm harci drónokban rejlő lehetőségekről, de az ukrajnai orosz invázió új lendületet adott a vitának. Minél tovább húzódik a háború, annál valószínűbbé válik, hogy autonóm megsemmisítő gépeket alkalmazzanak a harcmezőn.

Még nincsenek a fronton, de…

Sem Ukrajna, sem Oroszország nem telepített még AI-fegyvereket a frontvonalakra. Ez azonban hamarosan megváltozhat. Ukrajna már rendelkezik félautonóm drónokkal, amelyek mesterséges intelligenciát használnak az ellenséges drónok elhárítására. Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere, Mychailo Fedorov pedig biztos benne, hogy a gyilkos robotok a “logikus és elkerülhetetlen következő lépést” jelentik. Országa “rengeteg kutatást és fejlesztést végzett ebben az irányban” – mondta az AP hírügynökségnek.

Kapcsolódó: Oroszország egymillió rubeles „vérdíjat” tűzött ki az Ukrajnában tevékenykedő robottankra

Az amerikai védelmi minisztérium megerősítette, hogy fokozza az autonóm fegyverek fejlesztését és telepítését. Közel egy évtized óta ez az első alkalom, hogy a minisztérium erről nyilatkozott. A bejelentés a NATO 2022-ben elfogadott végrehajtási tervét követi, amelynek célja a szövetség “technológiai előnyének megőrzése” az úgynevezett gyilkos robotok terén.

Oroszország eddig nem volt okos

Oroszország is valószínűleg harci robotokat küld a Donbasszba. Az ország szintén nyilatkozott arról, hogy autonóm fegyvereket fejleszt. A vezető nélküli “Marker” járműveket például új modulokkal kívánják átalakítani, hogy olyan harckocsik ellen is bevethetők legyenek, mint a Leopard 2 vagy az M1 Abrams.

Fantáziarajz. A valóság még veszélyesebb lehet. (Pixabay.com)
Fantáziarajz. A valóság még veszélyesebb lehet. (Pixabay.com)

A mesterséges intelligencia állítólag képes lesz megkülönböztetni a harckocsik típusait, és azt is önállóan meg tudja ítélni, hogy a célpont civil vagy harci jármű. Egyelőre azonban nincs bizonyíték, hogy valóban ilyen képességekre tettek volna szert – írja a mainstream német sajtó.

Ukrajna megteszi a következő lépést a gyilkos robotok felé

Oroszország Irántól is kaphat mesterséges intelligenciával működő fegyvereket. Irán azt állítja, hogy az Ukrajnában bevetett Shahed típusú drónok mellett más is van az arzenáljában. Némelyik nagyon is használhat mesterséges intelligenciát.

Ukrajna viszont a nyugati gyártók félautonóm harci drónjait teljesen önálló fegyverekké alakíthatná át. Ezeknél a drónoknál – mint az amerikai Switchblade 600 és a lengyel Warmate – mindig egy ember választja ki a célpontot élőkép segítségével. A többit aztán a mesterséges intelligencia rendszer végzi. A jelenlegi rendszerek már képesek felismerni például a páncélozott járműveket úgy, hogy összevetik őket a tárolt képekkel. Vitatott azonban, hogy a technológia kellően megbízható-e, kizárja-e annak lehetőségét, hogy egy gép hibázik, majd ártatlan embereket öl meg.

Mit gondol a Pentagon az AI-alapú fegyverekről?

Az amerikai védelmi minisztérium, a “Pentagon” 2020-ban először mutatta be, majd nemrég frissítette etikai elveit “a felelős mesterséges intelligenciával” kapcsolatban. Ezeket az autonóm fegyverrendszerekre is alkalmazza – írta a Gizmodo. Ezek az elvek röviden azt követelik meg, hogy az amerikai AI-eszközök “felelősek, méltányosak, nyomon követhetők, megbízhatóak és szabályozhatók” legyenek.

A Pentagon tavaly kiadott egy dokumentumot, amely felvázolta azt az utat, amely ezeket az elveket a valóságba ülteti át, miközben versenyképes marad a külföldi globális hatalmak (értsd Kína) által jelentett fenyegetésekkel szemben is. Az irányelvet kísérő nyilatkozatban Kathleen Hicks védelmi miniszterhelyettes azt mondta, hogy

a Pentagon elkötelezett amellett, hogy minden fegyverrendszert, beleértve az autonóm funkciókkal rendelkezőket is, felelősségteljes és törvényes módon fejlesszen és alkalmazzon.

Szép szavak.

Betiltanák a gyilkos robotokat

Eközben társadalmi szervezetek próbálnak harcolni a gyilkos robotok ellen, mint a The Campaign to Stop Killer Robots, a Human Rights Watch-csal közösen. Már több mint egy évtizede a betiltásuk mellett érvelnek. Olyan jövőt vizionálnak, amelyben az autonóm fegyverrendszereket kifejezetten emberek, nem pedig a járművek, infrastruktúra és más fegyverek célba vételére tervezik. Azzal érvelnek, hogy a háborús döntéseknek élet és halál kérdésében emberi kézben kellene maradniuk.

Az AI alkalmazása ráadásul új fegyverkezési versenyt indít el.

  • Kommentár:
    Amióta az emberiség feltalálta a kőbaltát, azóta szinte minden fontosabb találmány használható polgári, békés célra és katonai célokra is. Előbbre viheti a termelést, az emberiség jólétét is növelheti, de katonákat vagy ártatlan embereket is lehet vele ölni. Az acél, a puskapor, a gőzgép, a dízelmotor, a dinamit, a mikrochip vagy az atomenergia, szinte minden fontosabb technológiai vívmány ilyen. Amit pedig fel lehet használni háborús célokra, azt kevés kivétellel fel is használják. Miért éppen az AI lenne kivétel?
    Ha többet akarsz tudni a témáról, olvass sci-fit. Például Stanislaw Lem egyik regényében az autonóm, önjavító és önreprodukáló gyilkos robotok elszabadultak. Először kiirtották emberi gazdájukat, majd egymás ellen fordultak és egyfajta gépi evolúció vette kezdetét. A végén kialakult egy rendkívül hatékony, az ölésben is kiváló, igen veszélyes gépi életforma – miközben a bolygón minden más elpusztult. Na ezt kéne elkerülni.

Kapcsolódó cikkeink:

Ukrajna az Izraelhez hasonló szintű fegyveripar létrehozását tervezi NATO-kaliberű fegyverek gyártására

A drónok használatának elterjedése az állampolgári jogaink megszűnését jelentik?

Zelenszkij kiborult miután a Starlink leállította az ukrán drónokat

Egy gyilkos drón katonákra támadt úgy, hogy nem is volt kezelője

Címlapkép forrása: Pixabay.com