A HTC új blokklánc telefonja Bitcoin teljes csomópontot futtat

A tajvani elektronikai cég HTC bejelentette a második blokklánc telefonját, az EXODUS 1s-et, ami akár Bitcoin teljes csomópontként is használható. A mobil jóval olcsóbb lesz, mint a korábbi modell, és mindössze ~300 eurót (~95 000 HUF) kell kicsengetni érte bitcoinban, etherben vagy fiatpénzben.

Május 11-én New Yorkban, a Magical Crypto Conference rendezvényen jelentette be a HTC blokklánc felelős Phil Chen az EXODUS 1s-et ami a 2018 októberben bejelentett EXODUS 1 közvetlen, ‘fapados’ változata lesz.

A kriptósok számára hardver és szoftver funkciói között megtaláljuk a bankmentes bankolás lehetőségét, értve ez alatt a kriptopénz tárcák privát kulcsainak totális kontrollját. E mellett az EXODUS 1s közösségi visszaállítást is támogatni fog, aminek kulcsrészleteit megosztva az ismerőseink között bármikor visszaállíthatjuk a telefont az eredeti tárca állapotába.

Chen 2018-ban még így beszélt a blokklánc telefonról:

…az oka hogy blockchain telefont készítünk… hogy mindenki a saját kulcsaival rendelkezhessen. Minden ezzel kezdődik. Ha a saját kezedbe kerülnek a kulcsaid, akkor a saját kezedbe kerül a digitális személyazonosságod és innentől az adataid a Te tulajdonodat képezik.

2018 decemberében jelentette be a HTC, hogy az egyébként március óta kapható EXODUS 1 alapértelmezett böngészője a reklámmentes internetezést garantáló Brave. Azonban azóta úgy tűnik változhatott a helyzet, ugyanis a 750 EUR (~250 000 HUF) indulóárú mobil hivatalosan támogatott böngészője az Opera ami 2018 óta szintén komoly lépéseket tett afelé, hogy a kriptósok kedvelt böngészőjévé váljon.

A korábban említett integrációk mellett a telefonon biztonságosan lehet privát kulcsokat tárolni és kezdetben bitcoint, litecoint, ethert és ERC721 gyűjteményeket, mint CryptoKitties macskákat képes tárolni a Zion tárcájában. Blockfolio nevű digitális eszközportfólió listázó is alapértelmezetten installálva lesz.

A HTC telefon komoly marketingkampányt körített az Exodus telefonja köré és ismert influenszereket kértek fel haknizni a telefon mellett, köztük Vitalik Buterin Ethereum alapítót is:

A telefon a kriptopénzek tömeges elterjedésének egyik jelentős mérföldkövének tekintik. Ugyan kiforrottságban még nem kelnek versenyre a Samsung vagy az iPhone zászlóshajóival, de a HTC nem sokat gondolkodott, hogy bejelentse az EXODUS második változatát. Ahogy a felhasználóknak egyre természetesebbé válik a decentralizált hálózatok használata, úgy fognak a mobilok is a felhasználók igényeihez idomulni. A Samsung már bejelentette kriptotárca integrációját az S10-es zászlóshajójába, az Apple egyenlőre hallgat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük