A JP Morgan elemzői szerint a bitcoin alkalmatlan a piaci kockázatok elleni védekezésre

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A bitcoin más tradicionális eszközökkel ellentétben nem alkalmas a piaci bizonytalanságok során a kockázatok csökkentésére, mondják a JP Morgan elemzői a Bloomberg szerint.

A JP Morgan továbbra sincs oda a bitcoinért

A JP Morgan munkatársai előszeretettel foglalkoznak a bitcoin múltjával, jelenével és jövőjével is – mind pozitív, mind (főként) negatív értelemben. Nem is csoda tehát, hogy a befektetési bankóriás két elemzője, John Normand és Federico Manicardi frissen kiadott jelentése is a leghíresebb kriptóval foglalkozott. Ebben érdekes véleményt fogalmaztak meg: szerintük mivel a Bitcoin az ún. „risk-on”, azaz „kockázatos” befektetési formának számít, ezért nem alkalmas arra, hogy a befektetők a piaci bizonytalanságok idején a kriptopénz segítségével óvják magukat a növekvő piaci kockázatoktól. Elemzésükben a JP Morgan szakértői a bitcoint olyan tradicionális „risk-off” befektetésekkel vetették össze, mint például az arany; az összehasonlításuk alapján pedig a kriptopénz teljesített legrosszabbul.

2020 márciusában a koronavírus globális terjedésének kezdetekor kitört piaci pánik a teljes pénzügyi szektorban éreztett hatását. Ez alól pedig a bitcoin és az altcoinok sem képeztek kivételt: akkor csaknem 50%-ot esett az értékük.

A visszakapaszkodás azonban a bitcoin esetében nagyon gyorsan történt. Alig néhány nap elteltével több, mint 1000 dollárt hozott az árfolyam, hogy akkor újra az 5000 dolláros szint fölé ugorjon. 2020 végére már valószínűleg mindnyájan tudjuk, mi történt: a márciusi zuhanáshoz képest hatszorosára nőtt a bitcoin értéke.

A bitcoin nem hasonlít eléggé az aranyra

A JP Morgan elemzői szerint azonban a bitcoin azért nem alkalmas a kockázat elleni védekezésre, mert minimális korrelációt mutat az tradicionálisan „risk-off” befektetési eszközökkel szemben. A legalapvetőbb példának az aranyat hozhatjuk, mely globálisan az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben elfogadott eszköz az infláció és piaci kockázatok elleni védekezésre. Míg a befektetési arany árfolyama az elmúlt 5 évben csak 70%-os emelkedést mutatott, ez a bitcoin esetében 7 000%-os volt.

A JP Morgan elemezőinek ebben láthatjuk, tényleg igaza van: a korreláció elhanyagolható a két eszköz között. Azonban lehet érdemes észbe tartani azt is, hogy míg a bitcoin alig több mint 10 éves történelemre tekint vissza, addig az arany több száz, sőt, ezer éve számít értékőrzőnek globális szinten. Elterjedésének formája és sebessége pedig teljesen más utat járt be, mint a kriptopénzeké. Az szintén biztos, hogy ellenvéleményt is találhatunk; a bitcoin ugyanis a befektetők egy része szerint igenis alkalmas a piaci kockázatok elleni védekezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.