A kriptohitelező cégek szerint a szerdai összeomlás nagytakarítást végzett

COVID-19 járvány és a legújabb Bitcoin bikafutás már igazi stressztesztet jelentett a kriptohitelező cégeknek, így a szerdai erős piaci korrekció előtt a kriptohitelezők már sokkal felkészültebbek voltak a piaci körülmények hirtelen változására.

A legutóbbi zuhanás nem volt olyan fájdalmas, mint 2020 márciusi visszaesés, de kitisztította a „túlzott tőkeáttétellel dolgozó cégeket” – nyilatkozta a Nexo társalapítója és ügyvezető partnere, Antoni Trenchev.

Antoni Trenchev

„Nagyon gyors volt. Mivel nagyon sok volt a tőkeáttétel, ezért volt olyan mély a zuhanás.”– nyilatkozta Trenchev. „Most, hogy megtisztult egy kicsit a piac, jelenleg nincs ilyen túlzott tőkeáttétel a rendszerben. Ezért látjuk most ezt az elég gyors helyreállást.”

A Nexo néhány héttel ezelőtt a piaci mozgolódás miatt csökkentette a loan-to-value arányát (LTV), követve az Unchained Capital-t, amely februárban 40%-ra csökkentette LTV-jét.

“Mindenkinek több vagyona volt Bitcoinban, és senki nincs abban a helyzetben, hogy panaszkodjon egy ilyen lépés miatt. Ez elviselhetőbbé tette ezt az időszakot.” – nyilatkozta Joe Kelly, az Unchained vezérigazgatója.

Kevésbé volt komoly hatása a margin call-oknak a kriptohitelező vállalatokra

Ezúttal a margin call-ok hatása az Unchained hitelállományára sokkal kevésbé volt jelentős – jelentette ki Kelly.

Április végén a Celsius kriptohitelező platform próbálta felkészíteni az ügyfeleket a piaci nehézségekre. Twitteren figyelmeztette őket, hogy margin call-ok elkerülése érdekében kriptót kellene hozzáadni a számlájukhoz.

A Nexo és a Genesis azt állította, hogy dollár százmilliókat kerestek margin call-ok által. Azonban az induló vállalkozásoknak ezúttal több tartalékuk volt, így a margin call-okhoz és likvidációhoz kapcsolódó problémákat el tudták kerülni.

Egy példa a különbségre: 2020 márciusában a Nexo egymilliárd dollár kezelt vagyonnal rendelkezett, szemben a mostani 15 milliárd dollárral.

A margin call-ok szerdán a BlockFi hitelállományának mintegy 10%-át érintették. Ez azonban még a 2020 márciusi összeomlás során olyan mértékű likvidációt eredményezett, amely a BlockFi retail hitelállományának 25%-át érintette – mondta Zac Prince vezérigazgató.

A BlockFi „retail platformja rövid időre leállt skálázási problémák miatt, amit a a rekord volumenek és aktivitás okozott”, de a „hitelkönyv egészséges” – tette hozzá Prince.

Az összeomlás után a Bitcoin kínálat kissé alacsonyabb volt, de a likviditás délutánra már helyreállt – mondta Matthew Ballensweig, a Goinis hitelezési igazgatója, mely a Digital Currency Group tulajdonában lévő kripto hitelező cég.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük