Lassan vége a gyengélkedő márciusnak, jobb számok jöhetnek áprilisban?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Három napja először emelkedett a bitcoin árfolyama, miután rekord összegű opciós ügylet járt le pénteken.

Kritikus szintről pattant vissza a bitcoin árfolyama a héten, nem sokkal azután, hogy a kriptovaluta árfolyama közel 10 ezer dollárt vesztett egyetlen hét alatt az értékéből az egymást követő negatív hírek miatt.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Mindenek előtt, szolgálati közlemény következik. Több ezer, de akár több százezer érintettje is lehet az új, csomagküldős SMS-csalásnak Magyarországon. Az SMS-csalás kriptotárcákat is érinthet, ne nyissa meg senki az üzenetben található linket!

És akkor most lássuk a hét legfontosabb kriptopiaci híreit röviden.

Közel 800 millió forint értékű BTC-t zsebelt be csalással egy Instagram influenszer. Jay Mazini számos „pénznyereményes” játékkal próbálta magához csalogatni a követőket, majd felajánlotta, hogy Bitcoint szeretne vásárolni, és piaci árfolyamon felül fizetne érte mondván „a hagyományos kriptotőzsdék korlátozták a bitcoin vásárlását.” Végül azonban a követők egy fillért sem kaptak, csak hamisított dokumentumokat.

Az ilyen és ehhez hasonló ügyek miatt figyelmeztetett a héten az angol pénzügyi felügyelet is, hogy ismét egyre több a kriptopénzekkel kapcsolatos csalás. Általában véve elmondható, hogy az egyes országok jegybankjai nem rajonganak a bitcoin iránt, a héten többen is nemtetszésüket fejezték ki az árfolyam ingadozás miatt – ami csak tovább rontotta az amúgyis borús piaci hangulatot.

A jegybankok mellett a héten több ország is erélyesebben fellépett a kripto iparággal szemben, ami a folyamatosan lefelé csorgó árfolyamot csak tovább erősítette. India, ami az utóbbi időben kifejezetten ráállt a kriptopénz szektorral kapcsolatos szabályok szigorítására, a héten azt lengette be, hogy blokkolná a kriptotőzsdék IP címeit. Az orosz pénzmosás elleni ügynökség pedig kijelentette, hogy azonosítani fogja és nyomon fogja követni a bitcoin hagyományos pénzre történő átváltását és a folyószámlára történő kifizetéseket. Az új dél-koreai kriptotörvények miatt több szolgáltató szedheti a sátorfáját, az OKEx úgy néz ki hamarosan már követi is a Binance-t és elhagyja Dél-Koreát.

mostantól bitcoinért is lehet Teslát venni

Az alapvetően negatív piaci hangulatot még a Tesla bejelentése sem tudta igazán megtörni. Az elektromos autógyártó CEO-ja, Elon Musk a Twitteren dobta be, hogy mostantól bitcoinért is lehet Teslát venni. Emelett pedig a bitcoinban jelentkező árbevételt a cég nem fogja dollárra váltani, hanem hosszútávon bitcoinban tartja majd az ígéretek szerint.

Gyengélkedő március után erős április jöhet?

Folytatódik a kriptotőzsdék bitcoin kínálatának kimerülése, ami a MicroStrategy kriptobefektetésekkel foglalkozó tanácsadó cég szerint újabb bizonyítéka a virtuális valuták széleskörű térnyerésének. A Coinbase, amely a legnépszerűbb online kriptotőzsde, a közelmúltban mintegy 14600 bitcoint értékesített új befektetőknek, ami több mint 800 millió dolláros forgalmat jelent. Rekord alacsony szintre zuhant a bitcoin kínálata, miközben tovább nőtt az intézményi befektetők érdeklődése

Mindeközben 6 milliárd dollár összegű opciós ügylet járt le pénteken, ami abszolút csúcsnak számít. A Fundstrat elemzője szerint a korábbi időszakok tapasztalat alapján a bitcoin opciós ügyletek lejárata után pozitív árfolyam akció következett. A piac ilyenkor megnyugszik, a Bitcoin VIX (volatilitás index) csökken és van még további tér az árfolyam ingadozás visszaszorulására.

Miután csütörtökön már túladottá vált a bitcoin árfolyama, nem sokkal 50 ezer dollár alatt állt meg az egész hetes esés a piacon. A korábbi tapasztalatok szerint, amikor az egy órás grafikonon az RSI belépett a túladott tartományba, egy 5-8%-os emelkedés következett, ezzel most akár 54-55 ezer dollárig is visszaemelkedhet a bitcoin árfolyama. Azonban az eladók az elmúlt hetekben nagyon aktívak voltak a kulcsfontosságú ellenállásoknál, így nem lesz könnyű dolga az árfolyamnak. Főleg mivel a grafikon még továbbra is lefelé lejt.

nem sokkal 50 ezer dollár alatt állt meg az egész hetes esés a piacon

Bár alapvetően nem beszélhetünk egy túl negatív márciusról, hiszen a bitcoin árfolyam 45 ezer dollárról egészen majdnem 62 ezer dollárig is emelkedett. Ha 50 ezer dollár körül is zárja a márciust az árfolyam pár nap múlva, az akkor is 10%-os emelkedést jelent, még ha az elmúlt napok borongósabban is teltek.

Kitekintve a következő hónapra pedig elég bizakodóak az elemzők. A Deribit opciós platformon az április 30-ai opciós lejáratra a 80 ezer dolláros vételi megbízás a legnépszerűbb kötési árfolyam. Ez azt jelenti, hogy a kereskedők 80 ezer dolláron szeretnének venni bitcoint egy hónap múlva, feltehetően azért, mert úgy vélik az árfolyam akár efelett is lehet.

a kereskedők 80 ezer dolláron szeretnének venni bitcoint egy hónap múlva, feltehetően azért, mert úgy vélik az árfolyam akár efelett is lehet

A Glassnode elemzői szerint ez igen izgalmas helyzetet teremthet a jövőben, hiszen egyelőre 60 ezer dollár felett nem tudott megkapaszkodni a bitcoin. Tegyük hozzá, hogy az opció kereskedők nem feltétlenül tartják meg lejáratig a pozícióikat. Sokszor vesznek a piaci ártól igencsak eltérő opciós ügyleteket akkor, ha árfolyam emelkedést várnak, így ha nem is éri el a 80 ezer dollárt a bitcoin, az opciók ára akkor is emelkedhet. És alapvetően a múltbeli adatokat tekintve az április a bitcoin árfolyam emelkedéséről szólt.

a múltbeli adatokat tekintve az április a bitcoin árfolyam emelkedéséről szólt

Az elmúlt 12 év során a bitcoin árfolyama, szinte minden április során emelkedett, kivéve a 2014-es és 2015-ös évet. Viszont ebben a két évben sem volt jelentős az árfolyamesés a maga 1,4% és 3,4%-os csökkenésével. Viszont az elmúlt 4 évben 30%-os növekedést tudott hozni a bitcoin, ami akár ismét 60 ezer dollár fölé emelheti az árfolyamot. Tegyük hozzá a múlt nem garancia a jövőre, ezért egyáltalán nem lehet biztosra venni egy ekkora árfolyam emelkedést.

Van aki azért optimistán látja a bitcoin jövőjét. A Wall Street farkasa néven elhíresült Jordan Belfort a Fortune-nek adott interjújában beszélt a kriptovalutáról. Erős váltás jelent meg a néhány évvel ezelőtti megnyilvánulásához képest a véleményében. Korábban a tőzsdés a bitcoin teljes eltűnését vizionálta, most azonban 100 ezer dollárra jósolja a bitcoin árfolyamát.

Altcoin hírek

Érdekel melyik platform kínálja a legjobb digitális eszköz kamatrátákat? Összeszedtük, a legjobb kamatokat.

Az Ethereum hálózatán jelenleg fennálló nagy forgalom és a magas tranzakciós díjak kapcsán mindenki az EIP-1559-es frissítéstől várja a megváltást. Még pár nappal ezelőtt az Ethereum fejlesztői jóvá is hagyták, hogy a jutalékok egy részét elégető frissítés a júliusi hard forkban felkerüljön a hálózatra. De most egy frissen közzétett Coin Metrics elemzés alapján úgy tűnik, hogy ez sem fogja a történelmi csúcsokat döngető tranzakciós díjakat csökkenteni a “gazdagok játszóterén”.

A Crypto.com kriptovaluta-tőzsde pénteken indított el egy NFT platformot (Non-fungible token), olyan tartalmakkal, mint Snoop Dogg, Lionel Richie és Boy George művei.

Az NFT láz továbbra sem csitult a kriptokörökben a héten.

A token mánia egy újabb érdekes, ám meglehetősen kétes projektet hívott életre. A BitClout magát “kriptográfiai celeb hálózatként” jellemzi és az oldal 15,000 Twitter influenszer profiljához kötött NFT-token megvásárlását kínálja. A piacra dobott ‘influenszer tokenek’ között találjuk Elon Muskét és Katy Perryét is. Azonban közel sem akkora üzlet, mint aminek hirdetik.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.