A likvid staking megelőzte a DeFi kölcsönzést és hitelezést, így a második legnagyobb kriptoszektor lett

A likvid staking protokollokban elhelyezett kriptovaluták értéke mintegy 14 milliárd dollárra nőtt, és ezt csak a decentralizált tőzsdéken elhelyezett eszközök értéke múlja felül.

Ezzel a likvid staking mérete, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy jutalmat kapjanak a kriptopénzek blokklánc hálózaton történő lekötésért, miközben megtartják a zárolt pénzeszközök likviditását, most nagyobbra nőtt, mint a DeFi hitelezés és kölcsönzés.

A likvid staking protokollokban letétbe helyezett kriptoeszközök összértéke 14,1 milliárd dollár volt a hétfői európai kereskedési órákban. Ezzel ez a második legnagyobb kriptopiaci szektor a DefiLlama szerint. A decentralizált finanszírozású (DeFi) hitelezési és kölcsönzési protokollokban zárolt összérték 13,7 milliárd dollár volt, ami a harmadik helyre volt csak most elég. Míg a decentralizált tőzsdék együttesen 19,4 milliárd dolláros betéti állománnyal az első helyen álltak.

Az Ethereum blokklánc közelgő Shanghai szoftverfrissítése, amely először teszi lehetővé, hogy a stakerek kivegyék az általuk lekötött Ethereumot és a felhalmozott jutalmakat, megnövelte a befektetők érdeklődését a likvid staking iránt. A likvid staking ez miatt a legjobban teljesítő kriptoszektor idén, a teljes lekötött érték növekedése megközelíti a 60%-ot.

“Ez az upgrade megújítja a szektort azáltal, hogy lehetővé teszi az egészséges versenyt a likvid staking megoldások között. Egyúttal megerősíti az ETH pozícióját azáltal, hogy biztos hozamot biztosít a a staking után, és biztonságot nyújt a felhasználóknak, hogy megőrizhetik a szuverenitást az eszközeik felett.” – foglalta ösze Ryan Selkis, a Messari kriptoelemző és adatszolgáltató cég vezérigazgatója egy pénteken közzétett hírlevélben.

Azáltal, hogy lehető válik a eszközök kivonása, az upgrade várhatóan javítja az általános likviditást is. 2020. decembere óta több mint 16,5 millió ETH-t stakeltek az Ethereum Beacon Chainben, aminek 42%-át likvid staking protokollok, főként a Lido segítségével zárolták.

Nagyon mentek a likvid staking protokollok

A likvid staking protokollok, mint például a Lido felhasználói 1:1 arányban kapnak származtatott (derivatív) tokeneket, például stakelt ethert (stETH). Ezek a derivatív tokenek a felhasználó részesedését képviselik, és további hozamot generálhatnak a Defi protokollokon keresztül. A Lido irányítási tokenje, az LDO idén 220%-ot emelkedett. Ezzel pedig hatalmas mértékben múlta felül a Bitcoin és Ethereum árfolyam emelkedését is. A Lido riválisainak, a Rocket Poolnak és a Fraxnak a governance tokenjei szintén megugrottak.

A likvid staking növekvő népszerűsége a DeFi hitelezéshez képest a két szektor közötti hozamkülönbségnek is betudható.

A Lido, amely a likvid staking piac több mint 75%-át ellenőrzi, 4,8%-os évesített százalékos hozamot kínál a stakelt etherre, 6%-ot a stakelt Solanara és 6,3%-ot a Polygon MATIC tokenjére. Ez magasabb, mint a DeFi óriás Aave-nél a legnagyobb stabilcoinok USDT, USDC és DAI kölcsönzésével elérhető kamatok.

A likvid staking várhatóan tovább fog nőni. Ugyanis az ETH staking aránya, amely a kriptopénz kínálatának százalékos arányát méri, jelentősen alacsonyabb, mint más Layer 1 kriptopénzeké.

likvid staking arány

“Az ETH teljes kínálatának jelenleg csak 14%-át stakelik. Szemben azzal az 58%-kal, ami a Layer 1-es coinok stakelésének az átlaga.” – nyilatkozta Markus Thielen, a Matrixport digitális eszközökkel foglalkozó platform elemzési és stratégiai vezetője. “Nagy a valószínűsége annak, hogy a staking iránti érdeklődés tovább fog nőni.”

A Binance Research nemrég hasonló véleményt fogalmazott meg, és a Shanghai ugrade után még nagyobb eszközbeáramlást prognosztizált a staking protokollokba.

“Azzal lehet érvelni, hogy sok magánszemély várta a Shanghai-t, hogy stakelje az ETH-ját, mivel a lehetőség a kivonások indítására megszünteti a likviditási kockázatot és a korábban meghatározatlan lekötési időszak bizonytalanságát.” – foglalta össze a Binance Research egy riportban a hónap elején.