A Microsoft és a Meta partnersége elhozza az Office 365 alkalmazásokat a metaverzumba

A Meta Platforms partnerségre lépett a Microsoft technológiai óriáscéggel, hogy a Microsoft Office 365 alkalmazások egy részét bevezesse a Meta virtuális valóság (VR) platformjára, azzal a céllal, hogy a vállalatokat virtuális környezetben való munkavégzésre csábítsa.

A Meta október 11-én megrendezett Connect 2022 eseményen Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója elmondta, hogy Teams videohívó alkalmazás integrálódik a Meta “Quest” és a nemrég bemutatott “Quest Pro” VR headsetjével, amely lehetővé teszi, hogy az emberek egy tárgyalóteremhez hasonló virtuális térben gyűljenek össze.

Az ismert Microsoft alkalmazások, mint a Word, Excel, PowerPoint, Outlook és SharePoint szintén elérhetővé válnak a Meta VR-en belül. Nadella hozzátette, hogy a jövőbeli funkciók között szerepel majd a Windows Cloud számítógépek Meta headsetekre történő streamelés lehetősége is.

Nadella elmondása szerint a Microsoft nagyvállalati szintű mobileszköz- és személyazonosság-kezelő alkalmazásai kompatibilisek lesznek a Meta Quest és Quest Pro fejhallgatóival, így a vállalatok ugyanúgy kezelhetik a VR-fejhallgatókat a vállalati hálózatukban, mint a számítógépeket vagy telefonokat.

A Meta ezzel az újdonsággal egy új irányba menne. Az új funkciókkal teletűzdelt Quest Pro headsetje virtuális munkára csábítja majd a felhasználókat.

A vállalat azt is hangoztatta, hogy az új eszköz kényelmesebb, jobb teljesítményű, nagyobb felbontású, tisztább hangzású, mint a korábbi headset modellek.

Microsoft Meta VR

Virtuális tárgyalásokon ülünk majd naphosszat?

A Quest Pro állítólag sokkal “intuitívabb” visszajelzéssel rendelkezik a kézi vezérlőkön is. Emellett megjelent az úgynevezett “valós idejű arckifejezés-követés” funkció is. Ebben a felhasználó virtuális avatárja utánozza a valós életben lévő felhasználó arckifejezéseit, például a mosolyokat és a kacsintásokat.

Nadella az élményt dícsérte:
“Elhozzuk a Microsoft Teams magával ragadó megbeszélés élményét a Meta Quest-re. Így az emberek új módokon kapcsolódhassanak egymáshoz.” – tette hozzá . “Mostantól úgy kapcsolódhatnak, oszthatnak meg és dolgozhatnak együtt, mintha személyesen lennének együtt”.

“Annak ellenére, hogy a személyes munkavégzés egyre inkább háttérbe szorul, mégis azt szeretnénk, ha mindenki úgy érezhetné, hogy jelen van a közösségben.” – tette hozzá Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója.

A Microsoft Teams kompatibilis lesz a Meta Horizon Workrooms nevű, üzleti megbeszélésekre szolgáló VR-térrel is. Zuckerberg szerint ez lesz “a jövő virtuális irodájának alapja”.

Mióta a vállalat tavaly a Facebook Inc.-ről Metára változtatta a nevét, a vállalat fókusza és erőforrásai erősen eltolódtak a Zuckerberg által “nyílt” és “interoperábilis” jelzőkkel illetett metaverzum kiépítésére.

Ez nem volt azonban olcsó. A Meta kutatási-fejlesztési részlege, a Reality Labs több milliárd dollárt költött már el eddig a szükséges hardverek megvásárlására és virtuális világok létrehozására. Csak 2022-ben eddig 5,7 milliárd dollárt költöttek rá.