A Mikulás beszívott, és teleszórta karácsonyi tokenekkel a blokkláncot

Annyiféle shitcoin, komolytalan kriptoérme létezik, miért pont karácsony, Mikulás vagy újév nevűek ne léteznének? Más kérdés, hogy a jelek szerint egyik sem jó semmire. Legalább tanulságosak.

Mindig is tudtuk, hogy tele van a világ shitcoinokkal, de hogy ennyire… lassan nincs olyan szó, amelyről ne neveztek volna el tokent. A “Christmas” (karácsony) szóra például négy találatot kapunk a Coinmarketcap, hármat a Coingecko gyűjtőoldalon. Mivel nem pont ugyanazokat, így vélhetően legalább öt ilyen van. Vagy nemrég még volt.

A legnagyobb kapitalizációjú közülük, a Merry Christmas Token (MCT) is csak a 3164. helyen áll jelenleg a Coinmarketcap listáján. Nincs is aktuális piaci összértéke, de a maximális kapitalizáció elvileg 302 ezer dollár lehetne. Valaki egész szép weboldalt hozott létre a projektre, és NFT-ket, NFT-boxokat árul, egész “ökoszisztémát” hozott létre. Az NFT-ket MCT tokenekkel lehet kifizetni.

Karácsonyi tokenek (fehét háttérrel a Coinmarketcap, feketével a Coingecko találatai).
Karácsonyi tokenek (fehét háttérrel a Coinmarketcap, feketével a Coingecko találatai).

Hiába karácsonyi, nem megbízható

Csakhogy már maga a Coinmarketcap is figyelmeztet, hogy gyanús tokennel állunk szemben:

A következő eszköz okos szerződését a szerződés létrehozója módosíthatja (például az eladás letiltása, a díjak módosítása, új tokenek kibocsátása vagy tokenek átadása). Kérjük, legyen óvatos, mielőtt bármilyen intézkedést hozna, és DYOR (végezze el saját elemzését) – írják.

A token csak december 23-án hat százalékot esett, az árfolyam mindössze pár napos múltra tekint vissza az adatbázisban.

A Mikulások támadása

Vicces egy másik MerryChristmas nevű token tickerkódja, a HOHOHO, de egyelőre ez minden. A projekt honlapjuk szerint december 24-én indul. Úgy látszik, karácsony előtt az ilyen tokenek hirtelen feltűnnek, azután valószínűleg gyorsan el is hervadnak. Avagy ki akarna márciusban vagy júniusban karácsonyi érmét venni?

A Santa (Santa Claus, azaz Mikulás) tokenekből is van egy pár, és mindjárt többnek is SANTA a tickerkódja, na tessék, újabb hibalehetőség. A Rich Santa (SANTA) az 5824. kriptó a Coinmarketcap listáján, és érdekelt volna bennünket, hogy hogyan, miféle sötét machináció révén is lett a Mikulás gazdag.

Túl sok nullát kell leírni

Hát azt nem tudtuk meg, de a befektetők biztosan elszegényedtek, mert a tizedesvessző után jó sok nullát kell leírni az érme árfolyamának ábrázolásához. Pontosan 0,000008842 dollárért vesztegetik jelenleg. Pedig nekik is van szép honlapjuk, meg még fehér könyvük (white paper) is, mint a nagyoknak, igaz, eléggé prim… leegyszerűsített.

Újévi tokenek (fehér háttérrel a Coinmarketcap, feketével a Coingecko találatai).
Újévi tokenek (fehér háttérrel a Coinmarketcap, feketével a Coingecko találatai).

Újévi tokenekből is van egy pár, köztük újévi bikával (New Year Bull) és újévi fogadalommal (New Year Resolution). Ezeknek azonban még árfolyamuk sincsen, úgyhogy hamar lemondtunk róluk. De találtunk egy érmét, amely jól kifejezi, mit is lehet szerezni, ha valaki nem vigyáz, és hasonló shitcoinokat vásárol. Ez a Hangover token – azaz “másnaposság”. Most igazán olcsó, egy darab már csak 0,0000000000026388 dollárba kerül

Kapcsolódó cikkek:

Ezzel az Amazon termékkel egy törléssel eljuthatsz a bitcointól a shitcoinokig

Íme az igazi shitcoin – meglódult egy dél-koreai egyetem fantáziája

Egy kutatás szerint az Uniswapon jegyzett tokenek 97%-a csalásnak minősül

Címlapkép: A Merry Christmas token weboldala. Óvakodj tőlük!