A milliárdos befektető elismeri, hogy alábecsülte a kriptovalutákat

A Citadel vezérigazgatója – Ken Griffin – csatlakozott azon neves személyek ligájához, akik semmibe vették a kriptoszektort, de most már hisznek az érdemeiben. Griffin nem az első, és biztosan nem is az utolsó, aki megváltoztatta álláspontját az először szörnyetegnek hitt digitális pénzeszközökről.

A Citadel LLC alapítója és vezérigazgatója az elmúlt években a kriptovaluta-iparág legnagyobb kritikusai közé tartozott. Pár éve még a holland tulipánmániához hasonlította a mára már általa is elismert digitális eszközöket. Legutóbbi szereplésében belátta, hogy tévedett az eszközosztállyal kapcsolatban, és hogy most már látja az előnyeit.

„Nem volt igazam ebben a tekintetben”

Tény, hogy a digitális eszközágazatban két ellentétes csapat alakult ki: a kriptovaluta-iparág támogatói és kritikusai. Az amerikai milliárdos – Ken Griffin – a második klubhoz tartozott, mivel úgy vélte, hogy a bitcoin és az altcoinok árthatnak az amerikai dollárnak. Egyszer még azt is mondta, hogy “dzsihadista felhívás”, hogy egyesek a BTC-t választanák az amerikai nemzeti valuta helyett. A Bloombergnek adott friss interjújában azonban a Citadel vezetője megosztotta újragondolt véleményét. Megjegyezte, hogy a kripto “az elmúlt évek során a pénzügyek egyik nagy sztorija volt“, és hogy az eszközosztály jelenlegi piaci kapitalizációja közel 2 billió dollár.

Továbbá azt jósolta, hogy az elkövetkező hónapokban számos vállalkozás nyitni fog a kriptovaluta-univerzum felé. Annak ellenére azonban, hogy személy szerint neki még mindig vannak kétségei az iparággal kapcsolatban, Griffin elmondta, hogy cége keresi a bejutási lehetőséget:

“Még mindig szkeptikus vagyok, de több száz és millió ember van a mai világban, akik nem értenek egyet ezzel. Amennyiben megpróbálunk segíteni az intézményeknek és a befektetőknek portfólióelosztási problémáik megoldásában, komolyan meg kell fontolnunk, hogy kripto piacszervezőként működjünk.”

Griffin 2021 novemberében kezdte enyhíteni a digitális eszközszektorral kapcsolatos nyers álláspontját. Akkor úgy gondolta, hogy az Ethereum lehet a legdominánsabb kriptopénz projekt. Azzal érvelt, hogy a Bitcoin túlságosan káros a környezetre, alacsony a tranzakciós sebessége, és kiszolgáltatott a csalásoknak.

Mások is meggondolták magukat

Kevin O’Leary is azok közé tartozik, akik a digitális eszközök területét valaha ostorozták, de mára már a rajongótábor részét képzik. A tévés műsorvezető 2019-ben a bitcoint “haszontalan valutának” és “szemétnek” bélyegezte. Azonban 2021-ben megváltoztatta az álláspontját, és azt mondta, hogy tiszteli az eszközt, mi több, nem sokkal később BTC-hodlerré vált.

Következő „megvilágosult” tag a Wall Street farkasa néven elhíresült egykori tőzsdeügynök – Jordan Belfort. Míg 2018-ban azt jósolta, hogy a bitcoin “eltűnik”, addig 2021-ben már az elsődleges kriptopénz érdemeit dicsérte, és az év végére 100 000 dolláros árfolyamot vizionált.