A Monero készül az újabb hard fork körre júliusban

A Monero Github oldalán található frissítés szerint a privátcoin a következő hard forkra készül a 2,688,888-as blokknál, ami a tervek szerint 2022. júliusában lesz esedékes.

A tervek között szerepel a gyűrűs aláírások kriptográfiai módszerének és a zero-knowledge proof (ZK), azaz a Bulletproof néven is ismert eljárásnak a frissítése. A Bulletproof eljárás a coin adatvédelmi funkcióit javítja, a mostani upgrade a Bulletproof+ nevet kapta. Illetve fontos kiemelni, hogy a Monero is használ lopakodó címeket és egy olyan rendszert, amely az IP címeket eltakarja a Dandelion++ protokollon keresztül.

A júliusi hard fork az alkalmazás tizenötödik verziója, ebből is látni, hogy a blokklánc számos frissítésen esett át a hálózat 2014-es indulása óta. A fejlesztők célja, hogy a v15-ös teszthálózatot a jövő hónapban telepítsék, és támogassák a Trezor és Ledger hardvertárcák integrációját is.

A Monero térhódítása

Hétfőn a Monero a Twitter-en közzétett bejegyzésekben bemutatta az XMR coin térhódítását több területen is:

“A #Moneroversary megünneplésére itt egy áttekintés, amely részletezi a Monero hatalmas növekedését az elmúlt évben! A teljes blogbejegyzésben minden részletet megtalálsz. A Monero 154%-os növekedést tapasztalt (éves alapon) a privátcoin tranzakciókban, amelyek védik a feladót, a címzettet és az összegeket. A Monero felhasználók több mint *9 millió* tranzakciót küldtek tavaly!”

Moneto hard fork

Többek között az elmúlt év során a Monero a jelentések szerint további 237.822,80 XMR-t hozott létre a blokkjutalmak támogatására. Közben az infláció 34,3%-kal csökkent az előző évhez képest.
A bejegyzésben azt is leírják, hogy 2021-ben a Monero felhasználók 1510 XMR-t költöttek díjakra, ez pedig átlagosan 4,12 XMR-t jelent naponta. Az átlagos XMR tranzakciós díj ~0,00016 XMR, azaz 0,04196 dollár volt, ez 48%-kal csökkent az előző évhez képest.

A hashráta tekintetében a Monero szintén 53%-os növekedést ért el az előző évhez képest, ez pedig 2,29GH/s-ról 3,51GH/s-ra történő növekedést jelent 2021 folyamán. Szintén újdonság volt a #p2pool bevezetése, amely már átlagosan a hálózati hashráta 5%-át teszi ki.

Az XMR bányászat és az árfolyam alakulása

Néhány hónappal ezelőtt kiderült, hogy a Mine XMR, a Monero legnagyobb bányászpoolja közel került ahhoz, hogy egyedül kontrollálja a hálózati hashráta 50%-át. Ez a probléma az 51%-os támadáshoz vezetne, amit az egész hálózat érdekében jó lenne elkerülni. Itt tulajdonképpen már akkor azt tanácsolták a bányászoknak, hogy diverzifikáljanak, és a hashrátájukat más Monero poolokba helyezzék át. Így korlátozhatják a Mine XMR befolyását és ellenőrzését.

A piaci kapitalizáció alapján a 32. legnagyobb kriptopénz az XMR, és a cikk írásakor 256 dollárt ér.

Monero árfolyam

Ez sokkal jobb árfolyam, mint az elmúlt három hónapban bármikor volt. 2022 első negyedévében az árfolyam emelkedő tendenciát mutatott. A január végi 155 dollárról március végére 200 dollár fölé emelkedett, most pedig elérte a 256 dollárt.