A Pfizer elnöke a vakcina hírére megszabadult a saját részvényei 62%-ától

Hétfőn 16%-ot ugrott a Pfizer gyógyszeripari vállalat részvénye miután bejelentették, hogy 90%-os hatékonyságot produkált a koronavírus vakcinájuk. Erre még aznap a Pfizer elnöke, Albert Bourla fogta magát és eladta a részvényállománya 62%-át.

Szíve-joga, de ez egy újabb megnyilvánulás arra, hogy mennyire az egyéni jólét motiválja a vállalati Amerika felsővezetőinek döntéseit szemben a társadalom jólétével és a tisztességes ‘skin in the game’-mentalitással.

Forrás: SEC

Az amerikai tőzsdefelügyelet információi szerint Bourla 132 508 Pfizer részvényt értékesített 41.94$ darabonkénti árfolyamon, amivel 5.6 millió dollárt zsebelt be. A Pfizer gyógyszerkonszern részvényárfolyama hétfőn még 52 hetes csúcsán kereskedett.

Forrás: TradingView

Egyébként az ügylet az egyesült államoki hatályos tőzsdepiaci és bennfentes kereskedelemre vonatkozó jogszabályok értelmében teljességgel legális, Bourla ugyanis az ügyletet már augusztusban megtervezte – állítja -, ami viszont azt is jelentheti, hogy már augusztusban tisztában lehetett a konszern a vakcina eredményességével.

Donald Trump tegnap azzal vádolta meg a Pfizert, hogy direkt várt a vakcinakutatás eredményének publikálásával.

A bennfentes-gyanús tőzsdei kereskedés gyanúja egy másik gyógyszeripari cég, a Moderna felsővezetőire is rávetült, miután nyár végén felröppent a hír, hogy ők is közel állnak egy hatékony koronavírus vakcina kifejlesztéséhez. A hír felfutása után kilőtt a részvényárfolyam, amire páran a cégtől több millió dolláros részvénypakettjüket a tőzsdére zúdították.

Természetesen a Pfizer esetében szó nincs bennfentes kereskedelemről csupán profitmaximalizálásról. 🤥

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük