A Ripple előretörése okán most a SWIFT megint gyorsabb utalásokat ígér

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Megszokhattuk és talán örülhetünk is neki, hogy a kriptovaluták előretörése sok éve meglévő, stabilnak hitt megoldások üzemeltetőit is stratégiáik, technikáik újragondolására késztetik. Egy friss interjú szerint a SWIFT esetén is ez történik. Azt ugye látjuk, hogy a kriptofizetésekkel kapcsolatos megoldások egyik úttörője a Ripple, a saját digitális pénzének, az XRP-nek az alkalmazásával. Ennek elfogadottsága és a megoldás elterjedtsége folyamatosan növekszik, egyre több és több országba törnek be, ahogy múlik az idő. És ez a növekedés az olyan cégeket is elgondolkodtatta, mint a SWIFT.

A Ripple előretörése okán kényszerpályára került a SWIFT

Az 1977-ben (!) létrehozott SWIFT-hálózaton zajlanak a bankközi ügyletek a szolgáltatások széles palettáját érintően. A számláról-számlára történő átutalások mellett, értékpapír-ügyletek mellett például a beszedési megbízások kezelésében is segítséget nyújt. A SWIFT Németország vezetője, Jürgen Marstatt nyilatkozott nemrégiben a technológia jövőjét illetően és elmondta, hogy a SWIFT stratégiájának központjában már az üzleti tranzakciókhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások állnak. Marstatt szerint már bőven nem elég A és B szereplő között üzenetet küldeni, további szolgáltatásokat kell ehhez hozzáadni. Példának a határokon átnyúló fizetések segítségének felgyorsítását hozta fel (erről már írtunk itt), amelyet a többi egyedi fejlesztéssel együtt akarnak egy új, jövőbeni platformba integrálni. Erre nagy szükség is lesz, hiszen a határokon átnyúló tranzakciók sebessége mindig is komoly fejtörést okozott a piaci szereplőknek.

SWIFT folyamat
Forrás: kamerpower.com

Nem csoda a Ripple előretörése, hiszen a cég már a kezdetektől fogva komoly együttműködésben volt bankokkal szerte a világon, hogy olyan sebességű utalásokat tegyen lehetővé határokon túlra is, amelyek tényleg sarokba szorítják például a SWIFT-et. Mert ha lehet hinni bizonyos írásoknak és szakértőknek, akkor egyre inkább hallhatóak olyan piaci hangok (főként a kriptoszektorból), hogy a SWIFT-et le kellene cserélni az XRP-ra. A Ripple egyik társalapítója, Chris Larsen korábban a SWIFT rendszerét többször nem hatékonynak nevezte. Ebben a rendszerben ugyanis napokig tarthat bármit is mozgatni, komoly hibaszázalékok mellett.

Ígéretek már vannak

Ha viszont lehet most hinni a német igazgató szavainak, akkor a SWIFT is belátta ezt és stratégiájával megpróbál válaszolni a piaci kihívásokra. Akárhogy is lesz, a legvégén az ügyfelek profitálhatnak abból, hogy egyeduralkodónak hitt rendszerek is komoly versenytársakat kapnak.

ingyenbitcoin lastbit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.