Az ADA lehet a következő ETH gyilkos – állítja a PrimeXBT elemzője

Az elmúlt évben számos blokklánc állította, hogy képes lesz lekörözni az Ethereumot, az okosszerződések királyát. Bár még mindig nem tudni, hogy az új kihívók végül képesek lesznek-e átvenni az ETH vezető pozícióját, sokan igazán vonzónak találták az alternatív megoldásokat, a nagy érdeklődés pedig ezen blokkláncok natív token árait az egekbe repítette. Az olyanok, mint a BNB és a Binance Smart Chain, illetve a SOL és a Solana blokklánc idén kivételesen jól teljesítettek.

Az Ethereum blokklánca most azonban egy új kihívót kapott: a Cardanót.

A 2017-es indulása óta a Cardano sokkal gyorsabb tranzakciókat biztosított alacsonyabb díjak mellett, mint az ETH. Az okosszerződések biztosításának hiánya ugyan némiképp háttérbe szorította a blokkláncot, de Charles Hoskinson, a Cardano alapítója nemrég bejelentette, hogy a tervei között szerepel ezeknek a támogatása is a közelgő hardfork, az Alonzo frissítéssel.

Ha ez nem lenne elég, az IOHK, a Cardano technológiai vállalata és kódkarbantartója a múlt héten azt is elárulta, hogy már úton van egy új ERC20 token konverter. Ez a “konverter” lehetővé teszi majd az ETH-n lévő ügyfeleknek, hogy az ETH-n kibocsátott ERC20 tokeneket a Cardano blokkláncára vigyék át. Ez az ETH-ra nézve elég veszélyesnek tűnik, hiszen a magas díjak és a hálózaton lévő torlódások súlyosan érintették a blokkláncot, mely probléma sok ügyfelet arra késztetett, hogy fontolóra vegye az olcsóbb blokkláncokra való áttérést. Eddig a Layer-2 megoldás, a még mindig az ETH-n található MATIC volt az, amely megkönnyítette a felhasználóknak az átvitelt. Az ETH-tól független más blokkláncokra való áttérés azonban nem ilyen egyszerű. Itt jön a képbe a Cardano megoldása.

A Cardano által bemutatott új termék megszünteti ezt az akadályt, és megkönnyíti az ETH ügyfelek számára a blokkláncváltást, ami egy igen okos lépés, ha a Cardano terve az, hogy magához csábítsa az ETH-ról a felhasználókat. A Cardano csapata egyértelműen az ETH-t tartotta szem előtt, amikor ezt a megoldást kitalálta, és úgy tűnik, hogy valóban ki akarja hívni az Ethereumot.

Hogyan működik ez a konverter

A felhasználók ERC20 tokenjei, miután konvertálták őket, a Cardano Ouroboros proof-of-stake konszenzusmechanizmusán futnak – amely a stakerek és validátorok hálózatára támaszkodik, akik fenntartják a hálózatot, és az ETH-hoz képest sokkal alacsonyabb díjakon dolgozzák fel a tranzakciókat. A felhasználók képesek “konvertálni” a saját ERC20 tokenjeiket, átvinni őket a Cardanóra, és ezeket a “konvertált” tokeneket egy speciális natív tokenként használhatják a Cardanón, amely ugyanolyan értékkel rendelkezik, és ugyanúgy működik, mint egy ERC20 token. Amennyiben a felhasználók vissza kívánják váltani a tokenjeiket az ETH blokkláncra, egy kiegészítő funkció lehetővé teszi számukra, hogy elégessék a tokenjeiket a Cardanón, és visszakapják az eredeti ERC20 tokenjeiket, amelyeket az Ethereum hálózaton használhatnak.

A termék első próbahasználatát a SingularityNET, egy jelenlegi ETH ügyfél fogja végezni “AGIX” néven. A SingularityNET számára egy kezdeti teszthálózatot hoznak létre, hogy a felhasználók felmérhessék az átállás folyamatát, miközben AGIX tokenekkel dolgoznak, mind a Cardano teszthálózaton, mind pedig az ETH “Kovan” teszthálózaton, amely az ETH-alapú projektek alapértelmezett helye, ahol azt tesztelik, hogyan viselkednek majd a tokenjeik az ETH mainneten.

Bár a termék igen vonzónak tűnik, a hatása és népszerűsége még várat magára, és több ETH ügyfélen végzett próbát kell látnunk ahhoz, hogy meg tudjuk ítélni, az ETH-ügyfelek elfogadják-e a megoldást. Különösen kritikus lesz látni, hogy a felhasználók mekkora költségcsökkenést tapasztalnak, és mennyivel gyorsabbá válik egy tranzakció a Cardano blokkláncon.

Ha a tesztnet eredményei sikeresek lesznek, arra számítanék, hogy az ADA token ára megugrik a Cardano blokkláncra belépő sok új projekt hatására, ahogyan a MATIC token árát is láttuk megugrani a blokkláncukra belépő új felhasználók hatalmas beáramlása miatt.

Ugyanakkor arra számítok, hogy a Cardano csapata nagymértékben népszerűsíteni fogja a terméket még azelőtt, hogy a tesztnet eredményeit látnánk, látván azt, hogy milyen reklámot osztottak meg a különböző médiaplatformokon és a YouTube-on is. A csapat valószínűleg hallatni fog magáról, amint a tesztnet elindul, ami elkerülhetetlenül ismét jelentősen felfelé fogja hajtani az ADA árfolyamát. Ez bármikor megtörténhet.

Éppen az előző héten, amikor a Cardano csapat bejelentette, hogy az Alonzo hardfork elindítását tervezi, az ADA ára 80%-kal emelkedett, 1,50 dollárról 2,50 dolláros csúcsra, még úgy is, hogy a csapat nem közölte a hardfork elindításának dátumát. A kriptopiacon történt eladási hullám ezt követően visszavetette az árát 1,30 dollárra, ahol erős támaszt talált, és ahol többen ADA-t vásároltak.

Mivel az Alonzo hardfork elindításának dátuma várhatóan május vége előtt lesz, és az ERC20 “konverter” tesztnet feltételezhetően ugyanekkor, vagy nem sokkal az Alonzo után indul, az ADA token előtt számos lehetőség áll az árfolyam emelkedésére. Az influencerek ismét felnyomják az árat, amint a piac magához tér az eladási sokkból. Egy 3 dolláros vagy annál magasabb árszint sem lenne messze ebben az esetben. Azonban az, hogy ez az árfolyam emelkedés fenntartható lesz-e, nagyban függ attól, hogy a felhasználók hogyan fogadják majd a blokkláncot a mainnet után, amire még egy ideig várni kell.

Kim Chua, PrimeXBT piaci elemzőről:

Kim Chua intézményi kereskedési szakemberként meghatározó tapasztalatokat gyűjtött a világ vezető bankjainál, többek között a Deutsche Banknál, a China Merchants Banknál és még sok más vezető pénzintézetnél. Ezután egy fedezeti alapot alapított, amely hét éven keresztül háromjegyű hozamot produkált évről-évre. Kim oktat is: kereskedési tananyaga az újgenerációs elemzőket segíti a hatékony technikai elemzés elsajátításában. Kim egyik erőssége, hogy képes folyamatosan figyelemmel kísérni mind a hagyományos, mind a kriptovaluta piaci trendeket és megtalálni az új befektetési és kereskedési lehetőségeket.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük