Akiknek az idei év végi bitcoin árfolyam nagyon fájni fog

Itt a lista azokról, akik igazán mellélőtték a bitcoin árfolyamát 2022-ben. De előbb nézzük meg mi történt a héten a kriptovaluta szektorban.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Rekordösszegű, 250 millió dolláros  óvadék mellett  (ez a mai értéken 94 milliárd forint…) szabadlábon védekezhet Sam Bankman-Fried, a csődbement kripto tőzsde, az FTX vezére. Az előírások szerint a háziőrizetet a szüleinél fogja tölteni Kaliforniában. Az óvadékot azonnal letették, miután a bahamai hatóságok kiadták a CEO-t az Amerikai Egyesült Államoknak. Jó üzletet köthetett így SBF, hiszen nem a korábban belengetett brutális börtönben kell majd a tárgyalásig túlélnie várakoznia.

Mindeközben bűnösnek vallották magukat csalás vádjában a FTX és a kapcsolódó kereskedési társaság, az Alameda vezetői, Caroline Ellison és Gary Wang is. Nem véletlenül működnek azonban együtt a hatóságokkal. Ellisonnak van egy vádalkuja, amelyben a legtöbb büntetőjogi vádat elkerülheti a teljes együttműködéséért cserébe.

Talán ismét hozzájuthatnak a befagyasztott a pénzükhöz a Blockfi ügyfelei. A bajba jutott kriptovaluta-hitelező indítványt nyújtott be az amerikai csődbírósághoz, hogy ügyfelei kivehessék kriptovalutájuk egy részét a BlockFi tárcáiból. A vállalat úgy jellemezte a lépést, mint egy fontos lépést azon céljuk felé, hogy az eszközöket visszaadják az ügyfeleknek. Ezután pedig hasonló felmentést fognak kérni a Bermuda Legfelsőbb Bíróságától a BlockFi International Ltd.-nél vezetett BlockFi tárcákon zárolt kriptoeszközökkel kapcsolatban is.

Most már a Twitteren is nyomon lehet követni a Bitcoin és az ETH árfolyam alakulását.   Az új funkció a “$Cashtags” továbbfejlesztése, és a Twitter Business fiókja jelentette be december 21-én. Az új megoldásnak köszönhetően valahányszor egy főbb részvényre, ETF-re vagy kriptopénzre keresel rá, egy linket láthatsz, mely nemcsak a keresési eredményeket jeleníti meg, hanem a kriptovaluták árfolyamdiagramját is. Elon Musk szerint ez az egyike a Twitterre érkező számos pénzügyi termékfejlesztésnek. Mi jöhet ezután? Szép csendben kriptotőzsdévé alakul a Twitter?

Az eheti makroadat már nem tudta életre kelteni a bitcoint

A legfrissebb amerikai gazdasági adatok nem válottak ki túl nagy mozgást a bitcoin árfolyamában a héten.

Bitcoin árfolyam reakció az amerikai makrogazdasági adatokra

Először az Egyesült Államok bruttó hazai termékének (GDP) a vártnál erősebb növekedésére adott reakciót érezte vagy nem érezetre meg az árfolyam.

A fellendülés elvi jele ellenére az aggodalmak középpontjában az állt, hogy a Federal Reserve folytatja restriktív gazdaságpolitikáját. Azzal a feltételezéssel élnek, hogy a gazdaság képes lesz ellenállni az intézkedéseknek. Ez elméletileg hosszabb ideig tartó kamatemeléseket jelenthet a jövőben, és az elemzők már azzal érvelnek, hogy a gazdaságpolitika fordulata 2024-ig nem is valószínű.

Ennek megfelelően a kockázati eszközök kereskedése nem talált enyhülést a GDP adatok megjelentése után. Így ez az adat most további csalódást okozott a Mikulás rallyban reménykedő kereskedők számára.

Ezután a hét végén a novemberi amerikai fogyasztási kiadások (PCE) árindexének hatása (nem) jelenkezett az árfolyam grafikonon. Annak ellenére, hogy az adat a Federal Reserve politikájának kulcsfontosságú eleme. A mag PCE 4,7% volt novemberben, ami azt már mutatja, hogy az infláció visszaesett. De a kockázati eszközök esetében még mindig elmaradt a reakció az optimista meglepetéstől.

A jelenlegi alacsony volumenű ÉS alacsony volatilitású környezetben folytatódik a Bitcoin kereskedése. A gazdasági adatok alig mozgatták meg a kriptopiacokot. A kereskedők kezdik elfogadni, hogy 2022 karácsonya sok jóval már nem kecsegtet.

Eljött a halálkereszt ideje, kevés ok van az idei optimizmusra

Egy soha nem látott alakzat jelenik meg a bitcoin hosszútávú árfolyam grafikonján. A most esedékes 50 és 200 napos exponenciális mozgóátlagok keresztezik egymást amit halálkeresztként szoktak a kereskedők említeni.

Halálkereszt a bitcoin grafikonon

A negatív hangulat közepett azonban érdemes felhívni a figyelmet a várható éves árfolyamzárásra. 2022 év végén valószínűleg a Bitcoin valaha volt harmadik negatív évét árja majd. Az esés mértéke még kérdéses, egyelőre azonban a korábbi két negatív érték között van a jelenlegi árfolyamszinten a bitcoin.

Éves bitcoin árfolyamváltozás

Egyelőre tehát kevés optimizmus vár a Bitcoin-bikákra, az is csak akkor jöhet el, ha a makrogazdasági alj már beárazódott a kockázati eszközök árába.

Nagy bitcoin árfolyam előrejelzések – és mellélövések

Valószínűleg elmarad a karácsonyi csoda és a bitcoin árfolyama a jelenlegi árfolyamszint környékén zárhat év végén. Ez pedig azt jelenti, sokan borzasztóan mellélőtték mi lesz az év végi BTC ár.

Tim Draper: 250 000 dollár

2018-ban egy amszterdami technológiai konferencián Tim Draper azt jósolta, hogy 2022 végére a bitcoin árfolyama eléri a 250 000 dollárt. Négy évvel később elég valószínűtlennek tűnik, hogy Draper jóslata megvalósul. Amikor a hónap elején 250 000 dolláros céláráról kérdezték, a Draper Associates alapítója azt mondta a CNBC-nek, hogy 250 000 dollár továbbra is a száma – de meghosszabbítja előrejelzését további hat (6!) hónappal. Nagyon optimista.

Nexo: 100 000 dollár

Áprilisban Antoni Trencsev, a kriptokölcsönző Nexo vezérigazgatója azt mondta, hogy a világ legnagyobb kriptovalutájának ára 12 hónapon belül 100 000 dollár fölé emelkedhet. Bár még négy hónapja van hátra, Trencsev elismerte, hogy nem valószínű, hogy a bitcoin árfolyama hamarosan ilyen magasra emelkedik.

A várt árfolyamtól való eltérést szerinte néhány jelentős erő beavatkozása okozta. Ide értette a tőkeáttétel felhalmozódását, a fedezet nélküli vagy rossz minőségű fedezet ellenében történő hitelfelvételekett és a csalást is. A Nexo legalább valamennyire a helyzet magaslatán van, mivel két másik versenytársuk, a Blockfi és a Celsius már csődöt hirdetve kiesett a piacról.

Paolo Ardoino: 50 000 dollár

Paolo Ardoino, a Bitfinex és a Tether technológiai igazgatója áprilisban azt mondta, hogy arra számít, hogy a bitcoin 40 000 dollár alá esik először, de az év végére jóval 50 000 dollár felett zár majd.

Ardoino jóslatának első része helyes volt – a bitcoin valóban jóval 40 000 dollár alá esett. Azonban sajnos azóta nem tért magához. Ardoino azt mondta, hisz a bitcoin rugalmasságában és az alapjául szolgáló blokklánc technológiában. Majd hozzátette:

“Nehéz árfolyam jóslatokat tenni”

Altcoin hírek

A Polkadot hálózat megtartotta az idei utolsó közösségi értekezletét, amely tele volt érdekes részletekkel és bejelentésekkel a legújabb fejlesztésekkel kapcsolatban. Ezek között voltak olyan fejlemények, amelyek áttekintést adtak arról, hogy mire számíthatunk a következő évben. Lehetséges, hogy emiatt 2023-ban nagyot megemelkedhet a token értéke.

A DOT a novemberi fellendülés után meredeken visszaesett. A mindössze négy hét alatt 37%-os zuhanást produkált amivel el is érte a 2022-es új mélypontot. A fordulat azonban talán hamarosan jöhet már.

Polkadot grafikon

A DOT jelenleg azt mutatja, hogy a medvék továbbra is folytatják az eladást, mivel az RSI a túladott terület közelében kereskedik. Ez azt jelenti, hogy egy kisebb, 2022-es mélypontot ki lehet bekkelni ami lehetővé tenne egy gyors és éles visszapattanást. Az árfolyam gyors felemelkedésével elérheti az 5 dollárt, ha az amerikai dollár tovább gyengül és jelentkezik valamennyi forgalom a piacon.

Ezzel azonban további kockázat is felmerül, mivel a Polkadot medvék ragaszkodhatnak a a jelenlegi árfolyam szinthez. Ha nincs kellő volumen és nem kezdenek el vásárolni a kereskedők, hogy profitot termeljenek – további csökkenésre kell számítani.

Ha utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi bevásárlást és nem akarsz sokat költeni, nézd meg melyik 1 dollár alatti kriptovalutába érdemes befektetni 2023-ban. Itt van 9 tipp amit érdemes megnézni.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre.

A Bitcoin Kebab heti adásban Kata a BitcoinBázis társalapítójával Fekete Balázzsal és főszerkesztőjével Kovács Andreával fog beszélgetni. Balázs megosztja majd, hogy mikor és milyen körülmények között ismerkedett meg a bitcoinnal, és hogyan jött az oldal alapításának ötlete. Emellett szó lesz az év kriptoeseményeiről is ami két részletben veséznek majd ki Andreával..

A BitcoinBázis újabb közösségi média platformon érhető el, csatlakozzatok hozzánk a Discordon!