Akkora pofont kapott a kriptopiac, hogy már az amerikai hatóságok is aggódnak

Aggódnak az amerikaiak, hogy a kriptoszektor összeomlása kiterjedhet a teljes bankrendszerre.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Az FTX alapító Sam Bankman-Fried ártatlannak vallotta magát büntetőjogi vádakban, és majd csak októberben állhat bíróság elé. Jogi szakértők szerint ezzel a húzással több időt tudott SBF nyerni. Így Mr. Bankman-Friednek lesz alkalma és ideje arra, hogy alaposan megtervezze a következő lépését.

Hiába vallja magát azonban SBF ártatlannak, az FTX jelenlegi vezérigazgatója a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága előtt tett tanúvallomásában olyan dokumentumokat mutatott be, amelyek bizonyítják Sam Bankman-Fried által elkövetett csalást. John J. Ray azt írta, hogy a bizonyítékok erősen arra utalnak, hogy az FTX felhasználói pénzeket összekeverték. Többek között erre azért került sor, hogy az FTX 2021 végén kezdődő pazarló költekezési mámorát finanszírozni tudják.

A Celsius Network beleegyezett abba, hogy a Core Scientific kikapcsolja több mint 37 000 bányászberendezését, amelyekért a csődbe ment digitális eszközhitelező nem fizetett teljes mértékben. Ezzel pedig megoldanak egy hónapok óta tartó konfliktust. A gépek kikapcsolásával a Core naponta több ezer dollárt takarít meg. Ezen felül, további havi 2 millió dolláros bevételt érhet el, ha a Celsius által jelenleg elfoglalt helyet el tudja adni más ügyfeleknek. Így pedig akár még arra is esély nyílik, hogy a csődből kiláballjon a cég.

Sajnos azonban a szintén csődben lévő Celsius ügyfelei még nem lélegezhetnek fel. Január 4-én egy new york-i bíróság bírája a csődeljárás lezárásaként úgy döntött, hogy a Celsius Network birtokolja az ügyfelek által a platformján elhelyezett kriptoeszközök nagy részét. Ez a döntés nagy csapásként érte a Celsius felhasználóit, akik most a visszafizetési sor végére kerültek. Ez mintegy 600 000 számlát érint, amelyekhez 4,2 milliárd dollár értékű kriptoeszköz tartozott, amikor a Celsius 2022. júliusában csődöt jelentett.

Aggódnak az amerikaiak

A kriptoszektor 2022-ben akkora mutatványt mutatott be, hogy az amerikai szabályozók most először álltak össze, hogy megkongassák a vészharangot. Célkeresztben most az iparághoz kötődő bankok állnak.

A tavalyi év nehéz időszak volt a kriptobefektetők számára. Milliárdokat ütöttek ki a kriptovaluta piacról, és a kriptohitelező platformok és tőzsdék összeomlása pedig igencsak csökkentette a digitális eszközök iránti lelkesedést.

Befolyásos banki szabályozók egy csoportja a héten kiemelte, hogy szerintük a kriptovalutákhoz kapcsolódó kockázatok túl magasak. Egyben szkepticizmusukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az eszközöket biztonságosan tudják majd a jövőben is birtokolni az általuk felügyelt pénzintézetek.

A Federal Reserve, a Federal Deposit Insurance Corporation és a Pénzügyi Ellenőrző Iroda azt mondta, hogy a nagy kripto cégek közelmúltbeli kudarcai arra késztették őket, hogy vizsgálják meg a bankok piaci részvételre vonatkozó javaslatait. Aggodalomra adnak okot többek között a csalások és átverések, a piaci volatilitás, a jogi bizonytalanság, valamint a kripto cégek gyenge kockázatkezelési és irányítási gyakorlata miatt.

“Fontos, hogy a kriptoeszköz-szektorhoz kapcsolódó, nem mérsékelhető vagy ellenőrizhetetlen kockázatok ne vándoroljanak a bankrendszerbe” – áll a szabályozók közös közleményében.

Tapasztalataik alapján azt mondták, hogy a kriptovaluták kibocsátása vagy birtoklása nagy valószínűséggel összeegyeztethetetlen a biztonságos és megbízható banki gyakorlattal.

Mondjuk egy decentralizált rendszerben nem is kéne sok köze lennie a kriptóknak a bankrendszerhez (a szerk.)

Alacsony a volatilitás és alacsony a kereskedési kedv a bitcoin piacán

A bitcoin árfolyama kisebb volatilitásokkal reagált a héten megjelenő munkaügyi adatokra.

A munkaügyi minisztérium szerint az Egyesült Államok továbbra is felülmúlta a várakozásokat a decemberi új munkahelyek számát illetően. A munkanélküliségi ráta ezzel pedig történelmi mélypontra süllyedt.

Röviddel a jelentés közzététele után a bitcoin elkezdett mocorogni, és egy kisebb, 150 dolláros mozgást produkált is felfelé. Ennek eredményeként a kriptovaluta valamivel több mint 16 800 dollárra ugrott, de majdnem ugyanolyan gyorsan vissza is állt a korábbi szintekre.

Míg a makroesemények és bizonyos amerikai bejelentések általában jól megmozgatják a BTC árfolyamát, valójában az inflációs számok és a kamatemelések jelentősebb hatással vannak a BTC ármozgásaira, mint a munkaerőpiaci adat.

Az alacsony kereskedési volumen a bitcoin árfolyamakciójának jellemző velejárója az utóbbi időben. Ez a hét sem változtatta meg a trendet, a napokban elért 14 milliárd dolláros napi kereskedési volumen pontosan a fele a tavalyinak.

Egy másik V betűs szó, a volatilitás, is történelmi mélypontot mutat. Sajnos ebben az esetben két V nem tesz ki egy W-t. A bitcoin oldalirányú kereskedése továbbra is 16 800 dolláron folyik, december 20-a óta nem sikerült az árfolyamnak 17 000 dollár fölé jutnia.

A Federal Reserve kamatemelései, amelyeket a rejtélyesen erős foglalkoztatási adatok csak ösztönöznek (akkor most mégsem vagyunk recesszióban?!) minden bizonnyal növelik a nyomást a kockázati eszközök és így a bitcoin árfolyamára is, legalábbis rövid távon.

Elveszett a kulcsfontosságú trendvonal

A Rekt Capital elemző hívta fel a figyelmet, hogy milyen figyelemreméltó a jelenlegi Bitcoin medvepiac.

A Bitcoin nemcsak hogy több időt töltött a 200 hetes mozgóátlaga (WMA) alatt, mint valaha, hanem sokkal alacsonyabban is van, mint eddigi kereskedése során bármikor.

Elveszett a kulcsfontosságú trendvonal

A heti BTC/USD grafikont tekintve a Rekt Capital megerősítette, hogy január 4-én a BTC/USD árfolyama körülbelül 37%-kal (!) a 200 WMA alatt volt. Ez a 200 hetes mozgóátlag tartotta eddig a mindenkori mélypont szintet a grafikonon.

Megjegyezte, ez mélyebb volt mint a 2020 márciusi -31%-os visszakövetés.

A számok érdekes olvasmányt nyújtanak a jelenlegi medvepiacon. Eddig ugyanis még nem fordult elő, hogy a BTC árfolyama minden idők csúcsairól visszamenőleg vetekszik a korábbi mélypontokkal százalékos értékben.

2020 márciusában a Bitcoin hirtelen 60%-ot veszített néhány nap alatt, ahogy a piacok reagáltak a koronavírus elleni tömeges korlátozások első hullámára.

Abban az időben azonban a legnagyobb kriptovaluta kevesebb mint két hetet töltött a 200 WMA alatt – ez egyértelmű kontraszt 2022-höz képest. A BTC/USD ugyanis már tavaly augusztusban elvesztette a trendvonalat és azóta sem sikerült visszaszereznie azt.

Altcoin hírek

Súlyos sebezhetőséget fedeztek fel az Uniswapon. A január 2-án felfedezett sebezhetőség lehetővé teszi támadók számára, hogy egy tranzakció közepén szívja le a felhasználók tőkéjét. A problémát az Uniswap által létrehozott ún. Universal Router okozta. Az Universal Routert azért hozta létre a platform, hogy egy tranzakcióba gyűrje bele az NFT és ERC-20-as swap tranzakciókat. Ez pedig lehetővé teszi egy rosszindulatú szereplő számára, hogy egy rossz kód meghívásával lenyúlja az ideiglenesen a szerződésben tárolt összes tokent.

A bejelentés után nem sokkal az Uniswap javította a hibát. A problémát jelentő Dedaub csapata pedig jutalmat kapott a hiba bejelentéséért.

Az Uniswap (UNI) áttörése a szimmetrikus háromszög támaszvonala alá december 28-án medvecsapdának bizonyult

Az UNI árfolyama a hírre természetesen nem reagált pozitívan, azonban ez a legkisebb probléma jelenleg a grafikonon.

Az Uniswap (UNI) áttörése a szimmetrikus háromszög támaszvonala alá december 28-án medvecsapdának bizonyult, mivel a bikák felvásároltak a visszaesett árfolyamon minden tokent. Így január 2-án a 20 napos EMA már 5,35 dollár fölé tolta az árat.

A vevők az 50 napos SMA-nál (5,58 USD) próbálnak kiépíteni egy ellenállást. Ha ez sikerül, az UNI/USDT pár a háromszög alakzat vonalához érhet. Ez a szint ismét rugalmatlan akadályként működhet a közeljövőben, szűk csatornába szorítva az UNI értékét.

Ha az árfolyam lefelé fordul az ellenállásról, a pár még egy ideig a háromszögben maradhat. Azonban komoly trendfordulóra lehet számítani, ha sikerül a párt a 4,94-4,71 dolláros támogatási zóna alá terelni.


A BitcoinBázis újabb közösségi média platformon érhető el, csatlakozzatok hozzánk a Discordon!