Érdemes megfogadni egy amerikai hadifogoly tanácsát azoknak, akik bitcoint tartanak

A vietnámi háború egyik amerikai hadifoglyának tapasztalatai a kriptopiacon is nagyon hasznosak lehetnek.

A legtöbben valószínűleg még nem hallottak James Stockdale admirálisról, a vietnámi háború legmagasabb rangú amerikai hadifoglyáról. Stockdale még a bitcoin megalkotása előtt meghalt, viszont a vietnámi hadifogolytáborban szerzett tapasztalatai nem csak a mindennapi életben, de a kriptopiacon is jó iránymutatást adhatnak.

A Stockdale-paradoxon

Amikor megkérdezték Stockdale-től, hogy mely amerikai hadifoglyok nem jutottak haza, ezt válaszolta:

“Ó, ez könnyű, az optimisták. Ők voltak azok, akik azt mondták, hogy majd karácsonyra kint leszünk. Aztán eljött a karácsony, és még mindig ott voltunk. Aztán azt mondták, hogy húsvétra kint leszünk. És jött a húsvét, de még mindig ott voltunk. Aztán a hálaadás, aztán megint karácsony. És összetört szívvel haltak meg. Ez egy nagyon fontos lecke. Soha nem szabad egy ilyen helyzetben azt gondolni, hogy a végén győzni fogsz… Szembe kell nézni a legbrutálisabb valósággal is, bármi is legyen az.”

Ezt nevezzük Stockdale-paradoxonnak, aminek a legfontosabb tanulsága, hogy a naiv optimizmus nagyon könnyen a vesztünket okozhatja. Aki már 2021-ben is aktív volt a bitcoin piacon, az valószínűleg egyetért Stockdale gondolataival. Hány optimista vásárolt be BTC-ből, mert mindenki azt hitte, hogy júniusra elérjük a 100 ezer dollárt? Aztán amikor ez nem jött össze, akkor még több bitcoint vásároltak, mert azt gondolták, hogy decemberre majd meglesz az a 100 ezer dolláros árfolyam.

Megéri hodlernek lenni

Tavaly a legtöbben elfelejtették, hogy habár nagyon sokan – beleértve az elemzőket is – 100 ezer dolláros árfolyamot jósoltak a bitcoinnak, ezt senki nem ígérte meg. Ezek az „ígéretek” a fejünkben vannak, akárcsak Stockdale rabtársainak szabadulási dátumai. Senki sem mondta nekik, hogy karácsonyra kint lesznek.

A bitcoin esetében egy olyan befektetési eszközről beszélünk, ami gyakorlatilag elkobozhatatlan – főleg, ha nem letétkezelői kriptotárcát használunk. Ami viszont jelenleg egy komoly probléma a bitcoinnal kapcsolatban, hogy a mély zsebű és csak még több fiatot keresni akaró befektetők megtalálták a módját annak, hogy a bitcoinnal kapcsolatos jóslatokat felhasználva az árfolyamok alakulását sokkal kiszámíthatatlanabbá tegyék, mint korábban. Ezek az emberek általában nem terveznek hosszú távra a BTC-vel, és pontosan ez a probléma. Ma már egyre kevesebb a hodler, és nem csak azok vesznek BTC-t, akik értik a bitcoint mint hálózatot.

Az biztos, hogy a bitcoin egy nap el fogja érni a mostani árfolyamának sokszorosát, és az is nagyon valószínű, hogy egy nap megszabadulunk majd a fiat pénztől. Addig viszont nagyon sok bosszúságtól megkímélheted magad, ha nem vásárolsz bitcoint tőkeáttétellel. Ne legyen annyi BTC-d, hogy nem engedheted meg magadnak, hogy végignézd, ahogy 90%-ot esik az árfolyam. Ne tervezd, hogy egy bizonyos időpontban eladod majd egy bizonyos összegért, mert épp a kedvenc YouTubered azt mondta, hogy ezt kell tenned. Ami biztos, hogy a bitcoin előbb-utóbb beérik, és azok a hodlerek fognak jól járni, akik kibírták eladás nélkül a mostani medvepiachoz hasonló időszakokat.