Az amerikai posta egyesítené a levélben és a blokkláncon történő szavazást

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala nyilvánosságra hozta az USPS amerikai posta által benyújtott szabadalmi kérelmet. A posta a blokklánc és a postai szolgáltatás egyesítésével kíván egy megbízható szavazási rendszert létrehozni. A regisztrált választópolgárok egy QR-kódot kapnának postán, amely segítségével a választó anonim maradhatna. A szavazatokat a választási tisztviselők által tanúsított blokkláncon tárolnák. Ez remek ötlet, de az már nyilvánvaló, hogy a szabadalom későn érkezett be a hivatalhoz, így az idei választásra nem tudják a kombinált rendszert kidolgozni.

Az amerikaiakat amúgy meglepte a posta lépése, hiszen eddig nem az innovációról volt híres a USPS. Csakúgy, mint a Magyar Postára úgy az amerikaira is igaz az, hogy még mindig álmos vidéki postás kisasszonyokat, kopott postai pultokat és postai kézikocsit tologató postásokat látunk nap mint nap. Az évtizedekkel ezelőtt retinánkba beleégett kép és a blokklánc között pedig óriási a különbség.

De miért éppen a posta?

Az Egyesült Államokban a választások helyi szinten kerülnek adminisztrálásra. A választási gépezet és maga a folyamat is decentralizált, körülbelül 9000 helyi választási iroda működik. A választási gépet helyben finanszírozzák, a szavazólapok pedig nagyon lokalizáltak. Ezzel szemben van körülbelül 34 000 posta, amelyek mind helyi gyökerekkel rendelkeznek, de szövetségi úton működnek. A papíron történő és a postai úton leadott szavazás valamikor új technológiának számított, de most már elavult. Bár a modern technológia némiképp átszövi a választói nyilvántartási rendszereket, a szavazólapok készítését és terjesztését, a táblázatokba foglalását, maga a szavazólap leadása míg mindig analóg folyamat. A koronavírus-pandémia rámutatott ugyanakkor arra, hogy nem szerencsés a csoportosulás, amely viszont a szavazóhelyiségekben gyakran megesik. Ezért úgy tűnik,hogy végre tényleg eljött az idő egy modern és innovatív megoldás bevezetésére.

A világjárvány közepette a amerikai posta az egyetlen megbízható nemzeti ügynökség, amely képes kezelni a nem személyes szavazást. Az Egyesült Államok postai szolgálata ezt évek óta végzi, és része az USA választási infrastruktúrájának. Az ugyanazt az infrastruktúrát használó postázási és távolléti szavazólapok évek óta a választási rendszer részét képezik, így már annyira nem is csodálkozhatunk rajta, miért a USPS nyújtotta be a szabadalmat, amely nyakig benne a választás levezénylésében.

Mint minden szabadalom esetében, itt is igyekeztek tágan értelmezni a lehetőségeket, felsorolva a választási sablonok, a leadott szavazatok, a táblázatok és az eredmények igazolásának és az auditálásnak minden egyes változatát és kombinációját. A szabadalom fő eleme egyértelműen a blokklánc és más adatbázisok kapcsolata. A szabadalmat olvasva az még azonban nem világos, hogy a választói azonosító és maguk a szavazólapok teljesen el vannak-e szeparálva az anonimitás biztosítása érdekében, vagy rendelkezésre állnak olyan adatok, mellyekkel összekapcsolható a kettő. Az ellenőrzéshez szükségesek a papírmásolatokat, amelyeket a választók maguk is megvizsgálhatnak. A szabadalomból nem derül ki, hogy ez a követelmény hogyan is teljesül. Az már biztos, hogy a választási szakértőknek és a technológiai szakembereknek szorosan együtt kell működniük a demokrácia szentségének biztosítása érdekében. Rengeteg még a megválaszolatlan kérdés, nincsenek meg az engedélyek sem, így az idei elnökválasztást már biztos, hogy blokkánc nélkül kell majd lebonyolítani.

Forrás: Forbes

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.