A Samsung után az Apple is nyit a kriptopénzek felé

Az Apple bejelentette a “CryptoKit” nevű keretrendszert, mely segítségével a fejlesztők biztonságosan és hatékonyan kriptográfiai műveleteket hajthatnak végre. A friss funkciók alapján feltételezhetjük, hogy az iPhone-okban hamarosan beépített kriptotárca is lesz.

A fejlesztői csomagot mindenféle felhajtás nélkül jelentették be a cég honlapján és tegnap került hivatalosan bejelentésre a Worldwide Developers Conference (WWDC) eseményen.

Jön a Apple kriptós fejlesztői csomagja a legújabb OS-be

Az Apple Worldwide Developer Conference (WWDC) egyik nagy bejelentése a legújabb iPhone operációs rendszere, az iOS 13, amiben már megtalálható a kriptós fejlesztői csomag is.

Az Apple bejelentése szerint a CryptoKit segítségével a fejlesztők olyan kriptográfiai funkciókat kezdhetnek el használni, mint a hashelés, kulcsgenerálás és titkosítás amiket egyben iOS alkalmazásokba is beépíthetik.

Ami a legnagyobb felhördülést váltotta ki azonban a kriptós fejlesztők körében, hogy a CryptoKit segítségével a fejlesztők nyílt kulcsú kriptográfiát is alkalmazhatnak, hogy digitális aláírásokat generáljanak vagy hogy kulcsokat cserélhessenek.

E mellett, a memóriában tárolt kulcsok mellett a fejlesztőknek lehetőségük lesz a privát kulcsok tárolására is az Apple ‘Secure Enclave’ részében, ami az A7-es iPhone chipek egy elszigetelt szegmense.

Frederic Jacobs, az Apple kriptográfiai és biztonsági csapatának tagja szerint a CryptoKit egy fejlett és hatékony lesz, mely segítségével a felhasználók különböző kriptográfiai műveleteket hajthatnak végre.

Viktor Radchenko, a TrustWallet alapítója szerint a vállalat új kiegészítője az iOS 13-hoz egy hardvertárca funkcionalitás bejelentésének az előfutára.

“Az Apple bejelentette a CryptoKitet az iOS 13-hoz, már csak pár lépésre attól, hogy a telefonod harder tárcává alakíthasd.” – írta a Twitterén.

A Samsung után az Apple is nyit a kriptopénzek világára

A CryptoKit bejelentése mellett az Apple más területeken is a Samsung kriptós ambícióinak nyomába ered. Szintén friss a hír, hogy felvette az ikongyűjteményébe a Bitcoin szimbólumát, ami kompatibilis lesz az Apple San Francisco betűtípusával.

Az új ikoncsomag segítségével a fejlesztők könnyen tudják integrálni a Bitcoint az alkalmazásaikba. Ugyanakkor páran megjegyezték, az újonnan kiadott 1000 új ikon között nem voltak se logók, se altcoinok szimbólumai.

Az Apple ezzel kezd felzárkózni a Samsung mögé, mint a készülékein kriptókat támogató gyártó. Ahogy februárban megírtuk, a Samsung új Galaxy S10 telefonja integrált tárcával rendelkezik, ahol a felhasználók a privát kulcsaikat is tárolhatják.

Egyben a pletykák szerint a dél-koreai vállalat a Samsung Payen keresztül kriptovaluta utalások végrehajtását is lehetővé tenné felhasználóinak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük