További lehetőségek tárulnak fel az Algorand blokklánc előtt

Az Algorand blokkláncról és natív tokenjéről az ALGO-ról még 2019 végén írtunk, amikor a Coinbase felvette kereskedési platformjára. Maga az Algorand egyébként egy skálázható, elvileg teljesen biztonságos és decentralizált kriptovaluta- és okosszerződés platform. A konszenzus-mechanizmusa a proof-of-stake egyik variációjának számít, pure proof of stake néven fut. Igazából talán a sebesség az, ami az Algorand blokklánc legnagyobb előnyének nevezhető. Szinte azonnal véglegesítik a blokkokat a láncban és így azonnali feldolgozást ígér ez a blokklánc.

Az Algorand blokklánc megoldása a blokkláncok “trilemmájára”

Ugyanakkor emiatt pont forkolni sem túlságosan egyszerű. A projekt szülőatyjának az egyik leghíresebb amerikai egyetem, az MIT professzora Silvio Micali nevezető, aki kollégáival együtt kezdte el felépíteni az Algorandot. De miben más az Algorand blokklánc, mint bármelyik más? Abban, hogy Micali megpróbált választ adni minden blokklánc vezető problémájára. Azaz hogyan lehet úgy növelni a skálázhatóságot, hogy ez ne menjen a biztonság és a decentralizáltság rovására. Ugye ebből kettőt valószínűleg mindenki ért, a skálázhatóság pedig nagyjából azt jelenti, hogy úgy lehessen méretében és kapacitásban növelni a blokkláncot, hogy az ne menjen semmilyen más tényező rovására.

És a probléma megoldása az Algorand szerint a blokklánc konszenzus megvalósításában rejlik. Az általunk ismert proof-of-work konszenzusos megoldást alkalmazza például a bitcoin vagy éppen az ethereum is. Ebben ugye a bányászat a követelmény és a blokk matematikai problémáját elsőként megoldó bányászé a jutalom, a coin. Ebben a koncepcióban a decentralizáltság gyengül, hiszen a megoldásokat most már szinte mindig a hatalmas farmokként létező bányászati cégek biztosítják, közben pedig a hálózat lassulhat és a díjak nőhetnek. A proof-of-stake konszenzusnál ugyebár meghatározott módon határozzák meg a blokkok létrehozóját, gazdaság, részesedés avagy stake alapján. Itt szintén a centralizáció az, ami problémás lehet.

A működési elv

A Micaliék által kidolgozott pure proof-of-stake egyfajta lottósorsolási elven működik, azaz a blokkokat két fázisban hozzák létre, úgynevezett kriptografikus sortolás segítségével. Ez egy olyan mechanizmus, amelyben a konszenzus a blokkokon egy ajánlati és egy szavazási kör után jön létre. És ez az egész véletlenszerűen zajlik, tehát nem igazán számít benne, hogy mekkora bányászati kapacitásunk van vagy éppen mennyit tudunk stake-elni. Szóval az Algorandról nemrégiben látott napvilágot egy hír, hogy partnerségre léptek az Instimatch Global nevű digitális platformmal, amely negyedévente több milliárd dollárnyi tranzakciót dolgoz fel a rövidtávú pénzpiaci kereskedésen keresztül. Ennek mostantól jelentős része majd az Algorand hálózatán keresztül fog megtörténni. A partnerséggel mindkét cég célja, hogy elszakadjank a normál fizetési hálózatok kötöttségétől és olyan sebességű és minőségű fizetési tranzakciókat biztosítsanak, ami példanélküli a piacon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük