Kína BSN blokklánca 6 nyilvános lánccal bővíti a globális elérhetőséget

A kínai kormány által támogatott blokklánc-infrastruktúra augusztus 10-én nyitja meg szolgáltatásait a decentralizált alkalmazások (dapp) fejlesztői előtt.

A lépés része Kína azon tervének, miszerint az egyetlen blokklánc infrastruktúra-szolgáltató akar lenni a blokklánc cégek számára szerte a világon. Ez az erőfeszítés része az ország agresszív nemzetközi terjeszkedési tervének, mely más fontos feltörekvő technológiák esetében is tetten érthető, például az 5G és a mesterséges intelligencia területén.

Ez a globális terjeszkedés igencsak figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy Kína törekvései, hogy vezető szerepet töltsön be más technológiák esetében megbukott vagy eléggé kétséges. A Trump adminisztráció májusban új szabályozást adott ki annak megakadályozására, hogy a Huawei kínai tech konglomerátum, az 5G technológia vezető szolgáltatója és beszállítói az Egyesült Államok technológiáit és szoftvereit használja. Az Egyesült Királyság szintén kizárta a Huaweit az 5G hálózatok építőinek köréből.

Ennek ellenére Kína globális blokklánc-törekvései zökkenőmentesnek bizonyultak.

Blockchain-Based Services Network

A Blockchain-Based Services Network (BSN) globális verziója integrálta adatközpontjait hat fő decentralizált blokklánccal: Tezos, NEO, Nervos, Cosmos’ IRISnet, Ethereum és EOS.

Ezen nyilvános láncok fejlesztői node-okat és alkalmazásokat futtathatnak adattárolás, sávszélesség és a BSN által biztosított egyéb erőforrások felhasználásával. A nyilvános láncok profitálhatnak a BSN olcsó szolgáltatásaiból, az interoperabilitásból más kínai vállalati blokkláncokkal és a China UnionPay pénzügyi adataihoz való hozzáférésből, amelyet egyébként a külföldi székhelyű blokklánc cégeknek nehéz megszerezni és feldolgozni.

Az országos blokklánc infrastruktúra projektet áprilisban indították el. A State Information Center of China (SIC) vezeti a kezdeményezést, és olyan állami tulajdonban lévő technológiai konglomerátumok támogatják, mint a China Mobile és a China UnionPay, valamint a Red Date, aki a BSN műszaki keretét biztosítja.

A SIC a National Development and Reform Commission (NDRC), a kínai kormány legmagasabb gazdaság-tervező ügynöksége alatt működő állami intézmény. Az intézmény az egyik legfontosabb szereplő, aki Kína nemzeti információbiztonsági politikájáért felelős, és figyelemmel kíséri, valamint feldolgozza a makrogazdasági adatokat a politikai döntéshozók számára.

A hat blokklánc-projekt a BSN első csomagjának a része a decentralizált nyilvános blokkláncok közül, amelyek a Párizsban, San Franciscóban és Hongkongban lévő három adatközponton keresztül futnak a hálózaton.

A BSN célja, hogy ez év végéig több mint 10 nyilvános láncot vegyenek fel a hálózatra a felhasználók, a technikai háttér és a kínált termékek alapján.

Felhő alapú szolgáltatások a blokkláncon

Guoning Lü, a Nervos társalapítója szerint a BSN támogatni tudja a testre szabott infrastruktúra-szolgáltatást a blokklánc-fejlesztők számára. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a projekteknek képesnek kell lenni node-okat futtatni egy ilyen infrastruktúrán a működéshez.

“A standardizált fejlesztési környezet sok időt és pénzt takaríthat meg a fejlesztők számára,” nyiloatkozta Lü.

A BSN elrejti a biztonsági elemek bonyolultságát az operációs támogatás mögé. “A jövőben egy fejlesztő a BSN segítségével úgy lesz képes egy node-ot futtatni, mint ahogy az emberek felhőalapú szolgáltatásokat használnak. A fejlesztők pedig csak rákereshetnek a blokklánc nevére, és megtarthatják a saját kulcsaikat, hogy dappokat készítsenek vagy egy node-ot futtassanak,” – nyilatkozta Harriet Cao, IRISnet Foundation társalapítója.

A fejlesztők ingyenesen használhatják a szolgáltatásokat, ha kevesebb, mint napi 2000 csatlakozási igényük van a BSN node-jaihoz. A Red Date Technology munkatársa, Yifan He azt állítja, hogy a BSN sokkal költséghatékonyabb és megbízhatóbb lesz a dapp fejlesztők számára, mint más alternatív hálózatok kínálta szolgáltatás.

Léteznek ingyenes node-ok blokklánc projektekhez, ám ezek instabilak és nehezen nyomon követhetők, ha egy dapp elveszíti a kapcsolatot a node-okkal. Sok dapp megvásárolja az Amazon Web Services (AWS) szolgáltatásait, és saját node-okat épít fel az adatközpontokban.

Az Alibaba Cloudhoz hasonló hálózat egyetlen node-jáért a fejlesztők évente akár több tízezer dollárt is kifizethetnek. Emellett az emberi erőforrások költségeit is állniuk kell a node fenntartása érdekében. Ezzel szemben a BSN csak pár száz dollárt számít fel a node-ok futtatásához szükséges éves erőforrásokért és operatív szolgáltatásokért.

API-k a BSN node-jaihoz

Csak hat nyilvános lánc lesz csatlakoztatva még, azonban a felhasználóknak több mint egy tucat lehetősége van a BSN node-jaihoz való kapcsolódásra.

Mind a hat láncnak hozzá vannak rendelve node-jai a főhálózathoz és a teszthálózathoz. A fejlesztők először a teszthálózatokon futtatják alkalmazásaikat, és felfedhetik a potenciális problémákat, hogy később a főhálózaton minden zökkenőmentes legyen.

Míg az összes láncot az eredeti API-n keresztül lehet csatlakoztatni a node-hoz, az Ethereum és az EOS fejlesztők választhatnak egy API szolgáltatást is, amit a dfuse nevű köztes blokklánc cég biztosít.

A 2018-ban alapított dfuse egy torontói (Kanada) székhelyű vállalkozás, ami API szolgáltatások nyújtásával indult EOS-alapú alkalmazások számára. Később az Ethereum projektekre szakosodott.

“Az egyik fő ok, amiért a BSN minket választott, az, hogy könnyen skálázhatóak vagyunk.” – nyilatkozta Alexandre Bourget, a dfuse alapítója és technológiai vezérigazgatója.

Egy hálózat, két rendszer

A fejlesztők a BSN globális verziójában lévő hat nyilvános láncra építhetnek dapp-okat. Kínai belföldi felhasználók azonban csak a vállalati blokkláncokhoz férhetnek hozzá. Ugyanis a kínai kormány korlátozza a decentralizált nyilvános láncokat, amelyek általában tokenekkel is rendelkeznek.

A BSN ezzel lehetővé teszi, hogy a nem kínai blokklánc cégek bekapcsolódjanak a kínai blokklánc-közösségbe.

A Kínán kívüli fejlesztők számos nagy kínai vállalati blokkláncot használhatnak a dapp-jaik felépítéséhez. Ilyen például a Tencent konzorcium lánca, a FISCO-BISCO, amit a WeBank virtuális bankhoz használnak.