Bitcoin csúcs előtt vagy éppen utána áll a piac?

Szerdán 69 ezer dolláros árfolyammal tetőzött a bitcoin árfolyama. Ez egy hónapon belül már a második rekord döntés. Azonban 70 ezer dollár fölé nem tudott jutni még az árfolyam és napokat sem tudott tölteni a korábbi mindenkori bitcoin csúcs feletti szinteken.

A hét végére 63 ezer dollárnál konszolidálódott a bitcoin árfolyam. Azonban annak ellenére, hogy szerdán egyetlen nap alatt több ezer dollárt esett a bitcoin, egyes elemzők szerint még messze vagyunk az igazi csúcstól köszönhetően egy esetleges újabb emelkedő hullámnak.

Szerdán 69 ezer dolláros árfolyammal tetőzött a bitcoin árfolyama

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Lehet, hogy precedens értékű döntést hoztak a héten Indonéziában, ami kihathat ugyanis a bitcoin iszlám bankolásban betöltött szerepére. Betiltották ugyanis a kriptovaluták használatát a muszlimok számára Indonéziában. A vallási vezetők szerint semmiféle haszon nem származik belőlük. De ami mégrosszabb: nem férnek össze az erkölcsös viselkedés alapjául szolgáló morális vezérelvvel.

A Mastercard már korábban jelezte, hogy nyitni készül a kriptovaluták irányába, és a minap hivatalosan is bejelentették a kriptofizetések indulását az ázsiai régióban. A Mastercard a közelmúltban együttműködésre lépett több kriptokereskedő céggel. Az ázsiai és a csendes-óceáni térségben most pedig lehetőség nyílt a Mastercard kártyákkal kriptotranzakciók lebonyolítására is. Partnerei a thaiföldi Amber Group és a Bitkub, valamint az ausztráliai székhelyű CoinJar. Mindannyian kiemelkedő szereplők a kriptók világában, akik egyaránt biztosítanak kriptovásárlási és kereskedési lehetőségeket ügyfeleik számára.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója megerősítette, hogy van bitcoinja és ethereuma is. Cook a DealBook konferencián kedden elárulta, hogy ő személy szerint már befektetett kriptovalutákba. Egy ideje már érdeklődik a téma iránt, és komoly kutatásokat is végez. Cook mostani vallomása sokak fantáziáját mozgatta meg. De az amerikai vállalat feje közölte, hogy az Apple nem tart még ott, hogy befektetésként kriptovalutákat vásárolna.

A kínai székhelyű Bitmain, a világ legnagyobb bitcoin-bányászati hardver gyártója egy új, hatékonyabb bitcoin-bányászgépet készül a piacra dobni. A bányászgépet a legújabb 5 nm chip technológiára tervezték, amely gyorsabb és kevesebb energiát fogyaszt. Az új bányászgép 150 terahash másodpercenkénti (TH/s) számítási teljesítménnyel büszkélkedhet, 3,1 kilowattóra (kWh) energiafogyasztás mellett.

A bitcoin csúcs most jön vagy már túl vagyunk rajta?

A Bitcoin ára nagyot zuhant, miután szerdán új csúcsra emelkedett az árfolyam. Az árfolyam néhány óra alatt több mint 5000 dollárt zuhant a november 10-i 69000 dolláros bitcoin csúcs után. Nem először fordult elő, hogy a túlzott tőkeáttételes pozíciókat a kriptoderivatív piacokon likvidálták, ami további felszámolások sorozatát és az ebből következő árzuhanást okozott.

Decentrader elemzése szerint rövidtávon a finanszírozási ráták még mindig magasak, ami egyelőre igencsak nagy fájdalmat okozhat az árfolyam emelkedésre játszó hodlerek számára. Azonban a fellendülés nem fog elmaradni az elemző szerint. És ha a fellendülés valóban beindul, akkor ismét minden idők új csúcsai válnak majd esedékessé a bitcoin grafikonján.

Várakozásai szerint a bitcoin árfolyama a következő hetekben könnyedén elérheti a 85 000–90 000 dolláros szintet

Várakozásai szerint a bitcoin árfolyama a következő hetekben könnyedén elérheti a 85000–90000 dolláros szintet, ami igazodik az 1,618 Fibonacci szinthez. Lefelé elemzésében az 59000 dollár körüli területre fókuszált, ahol jelentős támaszra talált eddig az árfolyam minden alkalommal, amikor megindult lefelé a csúcsokról.

Ha összehasonlítjuk ezt a ciklust a legutóbbi felezési dátumtól induló korábbi ciklusokkal, láthatjuk, hogy eddig nem tapasztaltuk még meg a végső, parabolikus felfutást. Nem kifejezetten hasonlít egyelőre a jelenlegi helyzet sem a 2013-as, sem a 2017-es emelkedésre. A Bitcoin még mindig a „parabolikus felfutás” alapjainak lerakásán dolgozik.

eddig nem tapasztaltuk még meg a végső, parabolikus felfutást

Következő napokban dőlhet el hogyan megy tovább az árfolyam a bitcoin csúcs után

A következő napok döntőek lehetnek a bitcoin további útja szempontjából. Vasárnap nemcsak arról születhet döntés, hogy engedélyezik-e az első azonnali áras amerikai tőzsdén kereskedett bitcoin alapot, hanem a Bitcoin Taproot soft forkja is most következik be.

A VanEck spot bitcoin ETF elfogadását az elemzők 200 az 1-hez arányban tippelik, a SEC-nek ugyanis november 14-éig kell a beadvány kapcsán döntést hoznia. Miközben a határidős bitcoin ETF végre elindult az Egyesült Államokban a múlt hónapban, a SEC vezetői már több alkalommal is belengették, hogy egyelőre nem támogatják az azonnali piacon alapuló bitcoin ETF-ek kereskedését. Ha azonban mégis beadná a derekát a SEC az az októberihez hasonló robbanásszerű árfolyam emelkedést eredményezhet rövidtávon.

Míg az ETF-elutasítások rövid távú következményei árthatnak a BTC/USD keresztáfolyamnak, 2017 bebizonyította, hogy a jelentős protokoll frissítéseknek viszont katartikus hatása van.

A Segregated Witness („SegWit”) négy hónappal a 2017. évi ciklus 20 000 dolláros bitcoin csúcs előtt indult. Most pedig jön a hálózat azóta várt legnagyobb frissítése a Taproot. 2017 augusztusában a Segwit frissítése a Bitcoin ára 4000 dollár volt, majd a következő négy hónapban közel 20 000 dollárig emelkedett. Nagy kérdés, hogy most is láthatunk-e hasonló árfolyam kiugrást majd a Taproot bevezetése után.

A Taproot frissítés valójában több Bitcoin javítási protokollból (BIP) áll. Ezek együttesen lehetővé teszik a magasabb szintű adatvédelmet, olcsóbb tranzakciós költségeket és tovább fejleszti az okos szerződések használatát a bitcoin hálózatán.

Altcoin hírek

A tervek szerint az Ethereum hálózata ütemezett frissítésen fog keresztülmenni a 13773000. számú blokknál, várhatóan december 8-a környékén. Az Arrow Glacier nevet viselő hálózat frissítés el fogja tolni a tervezett “nehézségi bomba” bevezetését egészen 2022. júniusáig. Ez azt is jelenti, hogy lehet akkor már nem is lesz nagyon rá szükség. Hiszen akkor a fejlesztők tervei szerint az Ethereum már PoS hálózatként fog működni.

Az Ethereum Name Service szolgáltató egy airdrop-ot hajtott végre, és egy rakás DAO tokent osztott szét, ami egy éjszaka alatt több tízezer dollárnyi jutalmat jelent sok ENS ügyfél számára. Az Ethereum Name Service (ENS) – egy népszerű decentralizált domain névadó rendszer – által az új irányítói tokenjeivel hajtott végre airdrop-ot a meglévő névregisztrálók között. A Twitter felrobbant a hír hallatán, ugyanis egyes ügyfelek hihetetlen nyereségre tettek szert a token gyors felértékelődéséből.

Az elmúlt hónapokban számtalan pozitív hírt írhattunk az Ethereum egyik legerősebb kihívójának számító okosszerződéses platformról, az Avalancheról. Egy friss bejelentés szerint a Tether tokenek is megérkeznek az Avalanche láncára, köszönhetően a Bitfinex-szel történő integrációnak. A kriptotőzsde lehetővé teszi felhasználóinak, hogy azonnal és jóval alacsonyabb díjak mellett férjenek hozzá USDT tokenekhez. Ez pedig egy újabb jele annak, hogy az Avalanche milyen meghatározó tényező a DeFi szektorban.

Közel 26 millió dollár értékű LUNA token semmisült meg a legutóbbi token égetés során. A tokenégetésről a Terra közösség, a LUNA token és a terraUSD stabilcoin fejlesztéséért és felügyeletéért felelős csapat döntött. Az 520,000 darab érme elégetése után az árfolyam közel 10 százalékot emelkedett, 50 dollárról egészen 54 dollárra, nagyon közel az 54,77 dolláros mindenkori rekordhoz.

A Phantom tárca fejlesztői bejelentették, hogy nemsokára mobilos kriptotárca alkalmazást indítanak útjára, hogy a felhasználók az okostelefonjukról is hozzáférjenek a Solana hálózathoz. A nemrég egymillió aktív felhasználót is átlépő Phantom tárca fejlesztői most egy a MetaMask megoldásához hasonló, úgynevezett custodian walletet dobnának piacra, kifejezetten okostelefonokhoz tervezve.

NFT hírek

Egyre népszerűbbek a play-to-earn tokenek. A Binance Launchpooljában az egyik legnépszerűbb projekt a Mines of Dalarnia (DAR), amely egy ún. play2earn (játssz, hogy keress) játék a Binance Smart Chain platformján. A játék hivatalos tokenje a DAR, amelyet például BNB és BUSD stake-elésével is lehet szerezni. A játék maga amúgy nagyon egyszerű. Elemeket kell bányászni, amelyeket aztán a képességek fejlesztésére lehet használni, hogy ritka kincseket/NFT-ket szerezzünk a játékban. Emellett csapatokba, klánokba is tömörülhetünk, hogy így győzzünk le szörnyeket. Teljesíhetünk egyéb küldetéseket, amelyekért jutalmakat kapunk.

Jöhet az Ethereum a Discord platformjára, de a felhasználók egy jó része mégsem kér belőle. Az Ethereum integráció utat nyitna a Discordnak az NFT-k és a Web 3.0 felé, miközben a tokenek felhasználását is egyre jobban a mainstream felé terelgetné. A Discord CEO által megosztott még fejlesztés alatt álló verzió képernyőképe a Discord fiókokhoz kapcsolható egyéb fiókokat mutatja be, melynél a MetaMask és a WalletConnect is megjelenik már.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre. A podcast legújabb adásának vendége Papp Tibor, az Írisz Office Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója lesz. A legújabb epizódban egy sokak által nem kedvelt, de mégis kulcsfontosságú témáról beszélget Kata a vendégével: nem másról, mint a kriptovaluta adózásról Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.