Az Egyesült Arab Emírségek felgyorsítaná a dollármentessé válását

Egy olyan trend kezd kialakulni az elmúlt egy hét geopolitikai eseményeiben, ami minden, csak nem jó a nyugati egypólusú hegemóniának.

Az első ilyen fordulat az volt, amikor Mohammed al-Jadaan szaúdi pénzügyminiszter a “Szaúd-Arábia átalakulása” című davosi panelbeszélgetésen világossá tette, hogy Rijád “fontolóra fogja venni az amerikai dolláron kívüli más valutákkal való kereskedést is”.

Létrejön akkor a petrodollár után a petrojuan is? Lehetséges,  ugyanis, Al-Jadaan bölcsen az óvatos fedezeti ügyletek mellett döntött:

“Stratégiai kapcsolatot ápolunk Kínával. Ugyanezt a stratégiai kapcsolatot ápoljuk más nemzetekkel, köztük az Egyesült Államokkal is. De a kooperációt szeretnénk fejleszteni Európával és más országokkal is”.

A második ilyen tényező az volt, hogy olyan hírek kezdtek el terjedni, hogy Irán és Oroszország központi bankjai vizsgálják egy “stabilcoin” bevezetését a külkereskedelmi elszámolásokhoz, amely kiváltaná az amerikai dollárt, az orosz rubelt és az iráni riált.

A kriptósok máris felkapták a fejüket, és egy aranyfedezetű központi banki digitális valuta (CBDC) előnyeit és hátrányait latolgatják a kereskedelemben, amely valójában áthatolhatatlan lesz a fegyverré vált amerikai dollárral szemben.

Egyesült Arab Emírségek miniszter

Az Egyesült Arab Emírségek nem dollár alapon akar elszámolni partnereivel

És most harmadikként itt van egy újabb bejelentés. Thani Al-Zeyoudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államtitkára a Bloomberg TV-nek elmondta, hogy tárgyalásokat folytat arról, hogyan lehetne fellendíteni a dollármentes kereskedelmet (az olaj- és a nem olajipari termékek exportjában is) néhány legnagyobb kereskedelmi partnerével.

Az Egyesült Arab Emírségek és India a rúpiában történő kereskedelem fellendítésének módjairól tárgyal, ugyanis az Öböl-menti ország igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatait második legnagyobb kereskedelmi partnerével.

“Még mindig a korai szakaszban vagyunk az Indiával folytatott tárgyalásokban erről a dirham-rúpia alapú kereskedelemről.” – mondta Al-Zeyoudi. Azonban hozzátette, hogy az indiai valutában történő olajértékesítés “nem kerül szóba… Ez csak az olajon kívüli kereskedelemre fog összpontosítani”.

Az Egyesült Arab Emírségek igyekszik fokozni a kereskedelmét a kulcsfontosságú partnereivel. Tavaly több gazdasági paktumot is aláírtak többek között Indiával, Indonéziával, Törökországgal, Izraellel és Ukrajnával.

Az elkövetkező hónapokban az Egyesült Arab Emírségek hasonló megállapodások megkötésére számít Kambodzsával és Grúziával – mondta Al-Zeyoudi. Emellett tárgyalások folynak egy Kínával kötendő kereskedelmi megállapodásról is – mondta az Egyesült Arab Emírségek kormánytagja

“Kína az első számú kereskedelmi partnerünk.” – mondta. “Az biztos, hogy sok előnye lesz a fogyasztóknak, a munkavállalóknak, az embereknek és a vállalkozásoknak”.

Végezetül Al-Zeyoudi azt is kiemelte, hogy “a kriptovaluták fontos szerepet fognak játszani az Egyesült Arab Emírségek kereskedelmében a jövőben”.

Az Egyesült Arab Emírségek – és különösen Dubai – kriptobarát politikájával igyekszik magához csábítani a világ legnagyobb kriptocégeit.

“A legfontosabb dolog az, hogy globális kormányzást biztosítsunk, amikor a kriptovalutákról és a kriptovállalatokról van szó.” – mondta Al-Zeyoudi. “Azzal a céllal kezdtük el néhány céget az országba csábítani, hogy együtt építsük ki a megfelelő kormányzást és jogrendszert, amire szükség van”.”