Az Ethereum bányászat már zsinórban a kilencedik hónapja múlja felül a Bitcoint

Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben nagyon rájárt a rúd az Ethereumra, a kriptovaluta bányászatából származó bevételek továbbra is magasak.

A grafikai processzorok által uralt ágazat januárban 1,43 milliárd dolláros bevételt ért el, ami már zsinórban a kilencedik egymást követő hónapban múlta felül a Bitcoin bányászatából származó bevételt.

Ennek ellenére egyáltalán nem biztos, hogy ez a tendencia így fog folytatódni, ugyanis a csökkenő tranzakciós díjak, és az alacsonyabb on-chain átutalási volumen elég erősen rontják a kilátásokat. A Coin Metrics adatai szerint az Ethereum bányászatának januári, átlagos bevétele 33%-kal volt alacsonyabb, mint novemberben.

Ethereum bányászat bevételei

Egy kriptovaluta bányászatának összbevétele alapvetően három tényezőtől függ: a hashráta növekedésétől, az on-chain tranzakciók volumenjétől és az adott kriptó aktuális árfolyamától. A január mindhárom tényező szempontjából kedvezőtlen volt az Ethereum bányászoknak. A hashráta továbbra is napról napra rekordmagasságot ér el, ami növeli az ágazaton belüli versenyt, ezzel párhuzamosan pedig csökkenti a bányászat jövedelmezőségét. Az on-chain tranzakciók volumene a bikapiac korábbi szakaszaihoz képest egyelőre stagnál.

A kedvezőtlen kilátásokat ráadásul még az is fokozza, hogy a fejlesztők egy része hamarosan Proof-of-Stake rendszerre áll majd át. Ez egy olyan blokklánc rendszer, ami nem teszi lehetővé a kriptobányászatot. Nem meglepő tehát, hogy a legtöbb Ethereum bányász számára az lehet a legjobb döntés, ha az úgynevezett Return Of Investmentre (ROI), azaz a befektetések lehető leggyorsabb megtérülésére törekednek, ahogyan azt Tim Beiko Ethereum fejlesztő is javasolja.

A cikk írásakor egyébként az Ethereum árfolyama 2779 dollár, és a január 24.-ei mélypont óta közel 21%-ot nőtt.