Minden, amit tudni érdemes a Polygon protokollról

A decentralizált pénzügy és az NFT-k növekvő népszerűsége oda vezetett, hogy a legnagyobb blokklánc-hálózatok túlzsúfolttá váltak a sok tranzakció miatt, ami magas hálózati díjakat eredményezett. Voltak olyan kirívó esetek, hogy csúcsforgalom esetén a tokencsere olyan decentralizált tőzsdéken, mint az Uniswap 1 000 dollár feletti összegre növekedett egyetlen tranzakció esetén. Ez messze van attól az értéktől, amit a kiskereskedők megszoktak a nulla jutalékkal dolgozó közvetítő esetében.

Az Ethereum hálózat decentralizált alkalmazásainak fejlesztői alternatívákat kerestek a projektek növekedésének folytatása érdekében. A Polygon protokoll lehet pont az a megoldás, amit keresnek.

Mi az a Polygon?

A Polygon egy protokoll és keretrendszer az Ethereum-kompatibilis blokklánc-hálózatok felépítéséhez és összekapcsolásához. A nyílt forráskódú technológia biztosítja a fejlesztők számára az önálló hálózat vagy egy biztonságos melléklánc könnyű telepítését, amely okos szerződések révén opcionálisan kihasználhatja az Ethereum hálózat biztonságát.

Hogyan működik a Polygon?

A Polygon validátorok rendszeresen végeznek ellenőrzéseket az Ethereum fő lánccal szemben. Ez a folyamat egy megfelelő mechanizmust biztosít az oldalláncon előforduló tranzakciós ellentmondások megoldására kriptográfiai eljárás alapján.

Ezzel a protokollal a felhasználók tokeneket továbbíthatnak a Matic-on, harmadik féltől származó kockázatok és piaci likviditás korlátozások nélkül. Az Ethereum hálózatot elhagyó tokenek zárolva vannak, és újonnan vert tokenekként jelennek meg a Matic hálózaton 1:1 arányban. A rögzített tokeneket elégetik, amikor a felhasználó visszatér az Ethereum hálózatra.

Az Ethereum hálózat által biztosított biztonság fontos a Polygon működéséhez, de a biztonság megtartása mellett képes biztosítani a skálázhatóságot is. Ellentétben az Ethereum manapság alkalmazott, proof-of-work konszenzusos protokolljával, amely költséges a számítási erőforrások szempontjából, a Polygon már a proof-of-stake mechanizmust használja, amelyet az Ethereum 2.0 valamikor a következő évben kíván implementálni.

A proof-of-stake konszenzusos mechanizmus mellett a Polygon a Cosmos által népszerűsített, Heimdall nevű architektúrát is használja. Ellentétben a hagyományos proof-of-work blokkláncokkal, ahol bármely résztvevő (bányász) hitelesítheti a tranzakciókat és blokkokat állíthat elő, a Heimdall véletlenszerűen választja ki a hálózatban a proof-of-stake validátorai közül a blokkgyártókat.

Ez a kettős konszenzusú architektúra lehetővé teszi a decentralizációt és a tranzakciók nagy átviteli sebességének a megtartását, ami a hálózat skálázhatóságát eredményezi. A belső teszthálózatok másodpercenként több mint 7000 tranzakciót (TPS) is elértek egyetlen oldalláncon. Ez igen jelentős sebesség az Ethernet mainnet jelenlegi 14 TPS átviteli sebességéhez viszonyítva.

Ha többet szeretnél megtudni a technikai részletekről, akkor érdemes megnézni a következő videót és az illusztrációkat, amelyek részlegesen elmagyarázzák a Polygon működését.

A Polygon rövid története

A Polygon 2017 októberében Matic néven indult. Egy olyan csapat fejleszti, akik számos, az Ethereum ökoszisztémához kapcsolódó projektben is dolgoztak. A csapat az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin javaslatára megvalósította a Plasma első verzióját, amelyet a Polygon Network használ.

A Polygon (MATIC) a Matic Network nevet 2021 februárjában váltotta le jelenlegi nevére. Ez idő alatt a saját ERC-20 tokenjük az év 1. napjától kezdve hatalmas áremelkedésen ment keresztül. A március 12-i 0,0175 dollárról 0,446 dollárra emelkedett, ami 2548%-os értéknövekedésnek felel meg. A március 12-i idei csúcs egybeesett a Coinbase kriptotőszdén történt belistázásával, amely pár nappal korábban, március 10-én történt meg.

Március utolsó napjaiban és áprilisban számos kriptovaluta projekt jelentette be, hogy költöznek, vagy támogatást terveznek hozzáadni az okos szerződések végrehajtásához a Polygon hálózaton. Ezzel lehetővé téve az alkalmazások számára, hogy túllépjék az Ethereumon jelentkező fő hálózati korlátozásokat.

Legutóbb, 2021. április 24-én, az AAVE kriptovaluta-kölcsönzési protokoll indult el a Polygon-on, ami a hálózati tevékenység felfutását eredményezte, és új, minden idők legmagasabb szintjére emelte a Polygon árfolyamát.

Hol vásárolhatok Polygont?

A Polygon könnyen elérhető, hiszen jelen van a legnagyobb tőzsdéken is, beleértve a Binance-t és a Coinbase-t. A tapasztalt kriptovaluta felhasználók decentralizált tőzsdéken keresztül is beszerezhetik a Polygont, mert elérhető az Uniswap-en is a Wrapped Ethereum által.

Jó befektetés a Polygon?

Csakúgy, mint minden más kriptovaluta befektetésnél, csak azt szabad befektetned, amit hajlandó vagy elveszíteni. Noha a kriptovaluta piacok jó úton haladnak a mainstream felé, még mindig sok ismert és ismeretlen kockázat áll fenn.

Ez azt jelenti, hogy mivel a hálózati torlódások továbbra is sújtják az 1. réteg hálózatait, a 2. réteg technológiái, mint például a Polygon, nagyszerű lehetőséget kínálnak a decentralizált finanszírozás folyamatosan bővülő világában való részvételre anélkül, hogy abszorbens tranzakciós díjakat fizetnének a bányászoknak.

A különféle kriptoprojekt fejlesztőinek érdemes szorosan figyelemmel kísérni azokat a Polygon fejlődését, és a saját okos szerződéses képességeiket a Polygon hálózatba viszik, valamint meg kell vizsgálniuk a részvételükhöz kapcsolódó növekedést. Ezenkívül a befektetőknek tisztában kell lenniük az egymással versengő 2. szintű megoldásokkal, mint például a Polkadot és a Binance Smart Chain, mivel a kriptovaluta kereskedők továbbra is skálázható megoldásokat keresnek a blokklánc alapú igényeikre.