Az Ethereumon még legalább 6 hónapig nem lehet majd feloldani a lekötött érméket

Miután megtörtént az Ethereum régóta várt proof-of-stake mechanizmusra való átállása, azaz a Merge, néhány felhasználó elkezdett érdeklődni a Kraken kriptotőzsdénél, hogy mikor lesz lehetőségük feloldani a lekötött érméiket (unstaking).

A Kraken alapvetően lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Kraken Pro alkalmazással stakeljenek, illetve fel is oldják a lekötött kriptovalutájukat. Úgy tűnik azonban, hogy a Merge után az Ethereumon továbbra sem lesz elérhető az utóbbi funkció, a Shanghai frissítésig legalábbis biztosan nem. Ráadásul a Kraken ügyfélszolgálata szerint az Ethereum Foundation arra számít, hogy a Shanghai frissítésre 6-12 hónappal a Merge után kerülhet sor.

Nem csak a Krakent érinti a probléma

A kriptotőzsde ügyfélszolgálata szerint a probléma nem csak a Krakenre korlátozódik, hanem az egész Ethereum platform érintett:

“A stakelt ETH-t nem lehet feloldani vagy átutalni az Ethereum hálózaton a Shanghai frissítésig. Ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak csak olyan ETH-t érdemes stakelniük, amit hosszú távon terveznek tartani. Ez a korlátozás nem csak a Krakent érinti – az egész Ethereum hálózaton nem működik az unstaking.”

A Kraken hozzátette:

“Amint a Shanghai frissítés után engedélyezik a kifizetéseket, manuálisan kell majd feloldani a lekötött ETH-t, hogy kereskedni lehessen vele, vagy ki lehessen venni a tőzsdéről.”

Miért nem elérhető a Merge után az unstaking?

A Shanghai frissítésre alapvetően azért van szükség, mert a proof-of-stake mechanizmusra történő átállás során a fejlesztők kihagytak bizonyos funkciókat, beleértve a lekötött érmék feloldását is. Ahogy az Ethereum Foundation kifejtette:

“Az egyszerűség érdekében és a proof-of-stake-re való sikeres áttérés miatt a Merge nem tartalmazott bizonyos várt funkciókat, például a stakelt ETH letétmentesítését.”

Egyébként ahogy arról a Finbold beszámolt, Marcus Sotiriou, a GlobalBlock elemzője arra számít, hogy a Merge végül szertefoszlatja majd az aggodalmakat, mivel véleménye szerint a proof-of-stake-re való átállás megnyithatja az utat az intézményi tőkebeáramlás előtt.