Az eToro vezérigazgatója szerint ők már 8 éve megcsinálták a defit

Meglepő kijelentést tett Yoni Assia, az eToro kereskedési platform alapító-vezérigazgatója. Szerinte cége már 2012-ben megalkotta az első defiplatformot – vagy legalábbis egy ahhoz hasonló valamit.

Assia a Los Angeles-i Blockchain Summiton egy beszélgetésben ismertette álláspontját az ágazattal kapcsolatban. „Szerintem a defi szuper izgalmas” – mondta, majd hozzátette:

Mi valójában már 2012-ben megalkottuk az első decentralizált tőzsdét az eTorónál [is] fejlesztett Colored Coin protokoll segítségével. Ez egy tokenizálóeszköz volt a Bitcoin hálózatán, így igencsak éretlennek számított – ez volt a tokenizálásban való gondolkodás kezdete.

Bár manapság fura szemmel néznének az emberre, ha ilyen folyamatokra a Bitcoint választaná, nem árt tudni, hogy akkoriban még nem igazán létezett más megoldás. Az Ethereum blokklánca csak 2015-ben jelent meg, a korai fejlesztők tehát kénytelenek voltak a vezető kriptopénz hálózatára támaszkodni.

Tulajdonképpen létrehoztunk egy atomic swapekkel működő váltót a Bitcoin tetején.

– mondta. „8-15 percig tartott, mire egy csere valóban megtörtént, a mostani stabilcoinok és a Bitcoin hálózatán lévő valódi eszközök hiányában pedig nagyon éretlen volt még”.

2012-ben valóban nem volt még annyira virágzó az ágazat, mint manapság. Sokkal kevesebb felhasználási eset, eszköz, szolgáltatás állt a fejlesztők és felhasználók rendelkezésére. Az eTorónak – mint utólag kiderült – az ötlete jó volt, mégis túl korán álltak elő vele.

Assia szintén elmondta, miszerint fenntartja pozitív vélekedését a defik jövőjével kapcsolatban, hiszen azokban megvan a lehetőség arra, hogy leegyszerűsítse a hagyományos pénzügyeket, miközben megnöveli az átláthatóságot és a gyorsaságot.

Eleinte sokan hasonlították őket a 2017-es ICO-őrülethez, lévén, mindkét jelenséget hatalmas hájp övezte. A decentralizált pénzügyek teljesítményét vizsgálva azonban eddig az mondható el, hogy képesek voltak egy fenntartható, valódi igényeket is kiszolgáló ökoszisztémát megteremteni.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.