Az évtized grafikonja: négy év alatt csak nyerni lehetett a bitcoinon

Szomorú vagy, hogy alacsony a bitcoin árfolyama? Nyomtasd ki ezt az ábrát, tedd ki a falra, és ilyenkor mindig nézz rá, majd mosolyodj el. Négy év leforgása alatt a bitcoin még sohasem okozott csalódást tulajdonosainak. A hozam azonban lassan csökkenő tendenciát mutat.

Ezt az ábrát eredetileg vigasztalásnak terveztük, amikor múlt héten nagyon estek az árfolyamok, és a bitcoin benézett húszezer dollár alá is. A nap grafikonja lett volna a címe, és segített volna erőt meríteni a nehéz helyzetben. Azután az árfolyamok hirtelen felfelé indultak el, és rájöttünk, hogy ez tulajdonképpen egyáltalán nem csak a nap grafikonja, hanem inkább egy egész évtizedé. (A cikk véleményeket is tartalmaz.)

Még sohasem volt veszteséges négy éve a bitcoinnak

Bemutatja, hogy a bitcoinnak még soha nem volt olyan négy éves időszaka, amikor ennyi idő alatt végül esett volna az árfolyama. Ezt jelzi a piros vonal, amely a négy éves, évesített hozam, és még soha nem ment nulla alá. A március 13-i adat alapján évi 58 százalékot hozott négy év leforgása alatt dollárban egy bitcoin befektetés.

A bitcoin árfolyama és négy éves, évesített hozama 2014 közepétől. (Forrás: Coindesk.com, Coinmarketcap.com)
A bitcoin árfolyama és négy éves, évesített hozama 2014 közepétől. (Forrás: Coindesk.com, Coinmarketcap.com)

Ez egyébként nominálisan, vagyis évesítés nélkül 519 százalék, vagyis az árfolyam több mint hatszorozott. (Ugyanis 2019. március 13-án volt 3 906,72, most hétfőn pedig 24 197,53.) Így működik a kamatos kamat az évesítés során.

Bye, bye, bitcoin-hőskorszak

A kezdeti hőskorszak csodálatos hozama persze már a múlté. A vizsgált időszak elején, 2014-ben még az éves hozam is 800-1000 százalék között járt 2010-hez képest, ami évesítés nélkül több ezer százaléknak felel meg.

Jól látszik az ábrán az is, hogy a hozam az évek során szépen folyamatosan csökken, ami valószínűleg a piac konszolidálódásának és a bitcoin lassú, de biztos terjedésének köszönhető. (Több szereplő => magasabb likviditás => magasabb ár => kisebb volatilitás => csökkenő, de még magas árfolyamemelkedési potenciál.)

Friss bitcoinárfolyam itt látható

Lehet, hogy a hőskorszak már soha sem fog visszatérni, a több ezer százalékos négy éves hozamoknak vége, de ettől még a bitcoin sokáig felülteljesíthet más eszközöket, legyen szó részvényekről, aranyról, kötvényekről, ingatlanokról.

Bika vagy medve? Nem mindegy

Különösen jónak látszik ez az évi 58 százalékos hozam azért, mert még eléggé medvepiacon járunk. Az ábrán is látszik, mennyire nem mindegy, hogy éppen medvepiac vagy bikapiac van. A 2021 tavaszi és őszi két csúcs közelében még az évesített hozam is meghaladta a száz százalékot. Amikor azonban tavaly megérkezett a medve, a mélyponton évi 30 százalék alatt is volt a hozam. Négy év alatt azonban ez is közel háromszorozást jelent. (Mert 1,34= 2,86, ez 186 százalékos összes emelkedést jelent.)

Bitcoin-medve
Bitcoin-medve

Bár a bitcoin árfolyama tavaly besüllyedt a 2017 végi 20 ezer dollár körüli csúcs alá is, nem pont négy év telt el azóta, hanem inkább öt. Negatívba így végül soha sem sikerült fordulnia az említett négyéves piros vonalnak. A narancsszínű területtel jelzett sima árfolyam egyébként hosszú távon szintén azt sejteti, hogy a bitcoin emelkedő trendben van a tavalyi visszaesés ellenére is.

Hogyan tovább, bitcoin?

A befektetések világában alapvetés, hogy a múltbeli hozamok nem garantálják a jövőbeli teljesítményt. (De időnként talán valószínűsítik.) Ha netán valamikor egy medvepiac során mégiscsak mínuszba esik a négy éves hozamvonal, vélhetően attól sem kell feltétlenül elkeseredni. A bitcoin eddig teljesen válságállónak bizonyult, mindig volt új fellendülés, mindig jött másik bikapiac. A zászló eddig mindig a “hodlereknek” állt, akik hosszú távon tartogatták befektetésüket.

A négy éves ciklusok nagy szerepet töltenek be a Bitcoin életében a feleződés miatt, ami a kínálat csökkenését okozza. De ez csak egy tényező a sok közül. Számos fundamentális tényező viheti feljebb az árfolyamot, mint a felhasználók növekvő száma (különösen a feltörekvő országokban). Vagy a Bitcoin Lightning Network és a készülő layer 2-megoldások, amelyek nagyban kibővíthetik a felhasználási lehetőségek körét.

Kapcsolódó cikkek:

(Adatokat 2010-től a Coindesk portálról találtunk, de nagyobbrészt a Coinmarketcap.com portál adatbázisát használtuk.)