Az időgépem azt súgja, bitcoint meg ethert szabad venni, altcoint nem

A bitcoin valamivel kevesebb, mint felét, de a legtöbb altcoin már csak harmadát, negyedét éri annak, mint a csúcson. Igaz az, hogy csak HODL-olni kell, és minden jóra fordul? Hová vezetett ez a stratégia a múltban? Megnéztük, mit mutatnak a számok, és nem lett jó kedvünk.

Ostor jutott az altcoin-tulajdonosoknak

A bitcoin és az ether is kevesebb mint a felére esett a korábbi csúcsokhoz képest, de igazi vérengzés az altcoinok, a különböző további közepes és nagyobb kapitalizációjú érmék között volt. Van, amelyik ma csak negyedét, ötödét éri a rekordjának, még akkor is, ha nem történt vele semmi szörnyűség, mint a Terrával.

Az élet nem ver bottal, mondják, de az altcoin-tulajdonosok minimum ostort érezhetnek a hátukon. Kiadós, különböző érmék esetében 40-70 százalék közé tehető zuhanáson van vannak túl egy-két hét leforgása alatt a Layer 1 (saját blokklánccal rendelkező) tokenek, a DeFi alkalmazások érméi és még sok más.

Ezzel hitegetik egymást a megkínzott lelkek

A kriptók mindig visszatérnek. Tartani, tartani, tartani (HODL, HODL, HODL). Nem az a lényeg, hogy most hol tart a bitcoin vagy az XY kriptodeviza, hanem az, hogy hosszútávon hova fejlődnek. A piacok újra és újra felpattannak. Ha túlélted az összeomlást, akkor a következő bikapiacon majd nagyon megszeded magad. Tucatjával lehet a hasonló bölcsességeket olvasni ezekben a napokban a különböző fórumokon, mint a Twitter kriptós része (CT).

A bitcoin, az ether és néhány altcoin fél éves árváltozása.
A bitcoin, az ether és néhány altcoin fél éves árváltozása. (Tradingview.com)

Vajon igaz-e, hogy minden jóra fordul, csak ki kell várni ? Igaz-e, hogy csak tartani és tartani kell, az a leginkább célravezető befektetési stratégia?

Az első 12 altcoin szomorú története

Ennek eldöntéséhez meghívjuk az olvasót egy kis időutazásra, amelyet a Coinmarketcap.com oldal történelmi pillanatképei tesznek lehetővé. Bár ez az oldal mostanában kissé háttérbe szorult a precízebb Coingecko.com-mal szemben, már 2013 óta van a piacon, így csodálatos adatbázissal rendelkezik visszamenőleg is.

Az első ilyen pillanatképek mintegy kilenc évvel ezelőttről valók, 2013 tavaszáról. Kilenc éve, május 12-én, amikor még a számítástechnikusok között is csak nagyon kevesen hallottak a bitcoinról, 14 kriptodeviza volt a listájukon. De természetesen akkor is az örök első bitcoinnal kezdődött minden. (Bár erről az örök elsőségről az igazi Ethereum-hívőknek kissé más a véleményük.)

A kriptodeviza-piac 2013. május 12-én.
A kriptodeviza-piac 2013. május 12-én. (Coinmarketcap.com)

Digitális arany, digitális ezüst, altcoin bádog

Ez itt a nosztalgia és az irigység helye: egy bitcoin akkor 115 dollárba került, és alig több mint 11 milliót bányásztak ki addig belőle. A piaci kapitalizációja pedig épp megközelítette az 1,3 milliárd dollárt.

A második helyen a digitális ezüstként is emlegetett litecoin szerepelt, a bitcoinnak csak egy töredékét kitevő piaci kapitalizációval, kevesebb, mint 58 millió dollárral. A szomorúság igazából ezután következik, mégpedig az, hogy a következő 12 név közül valószínűleg még egyről sem hallottál. Namecoin, Peercoin, Novacoin, Devcoin stb., bár egy részük létezik még, messze nincsenek benne ma az első százban, de még a kétszázban sem.

Táblázat: A kriptodeviza-piac 2013. május 12-én és az elért hozamok.
Táblázat: A kriptodeviza-piac 2013. május 12-én és az elért hozamok. (Coinmarketcap.com)

Ez a Terra nem az a Terra

A bitcoinon és a litecoinon kívül más olyat nem találni a listán, ami bombaüzlet lett volna. Amint a táblázatban kiszámoltuk, az első számú kriptodeviza ma 251-szeresét éri az akkorinak, a litecoin 19-szeresét. A Namecoin és az Ixcoin éves szinten valamivel többet hozott dollárban, mint évi tíz százalék, a többi viszont vagy esett, vagy nagy valószínűséggel meg is szűnt.

Ez a cikk is érdekelhet: Kis pénzzel a kriptobirodalomban – fortélyok és furfangok a kezdéshez

(A Terracoin /TRC/ pedig nem az a Terra /LUNA/, ami most bedöntött egy fél iparágat, de létezik, jelenleg az 1848. helyet foglalja el a listán. A Namecoin ma 508., emelkedett ugyan az évek során, két és félszeresére, ami nem rossz altcoin hozam ennyi év alatt. Hasonló a helyzet a ma a 804. helyen levő Peercoin-nal, a Novacoin értéke viszont körülbelül század részére esett vissza.)

Ismétli magát a kriptotél-forgatókönyv?

Jó, rendben, mindig vannak kísérleti vállalkozások, az induló cégek egy része is rendszeresen csődbe szokott menni, ez egy normális dolog – mondhatja az olvasó. Így van, csak az a kérdés, hogy ma, 2022-ben vajon hány labilis helyzetű kísérleti projekt van a listán, és hány olyan, amelynek a hosszútávú fennmaradása valószínűsíthető.

De a 2013-as táblácska csak a bemelegítés volt, fordítsuk komolyra a szót.

Az altcoin-piac toplistája 2018. május 13-án.
Az altcoin-piac toplistája 2018. május 13-án.

A 2018-as év tavaszán már dühöngött a kriptotél, a bitcoin alig volt több nyolcezernél, a vér, verejték és könny patakokban folyt. Az akkori helyzet nagyon hasonlít a mostanihoz, hiszen a bitcoinban 2017 decemberében, az ethernél 2018 januárjában volt új történelmi csúcs, majd minden esni kezdett. Most pedig tavaly november óta tart a lejtmenet, és hasonlóan pocsék a piacon a hangulat, mint négy éve.

Hogyan érdemes altcoin hozamot számolni?

Ha manipulálni akarnánk, megtehetnénk, hogy egy mélyponttól számolva magas hozamokat mutatunk ki. Vagy a csúcspontoktól mostanáig számolva talán azt is ki tudnánk hozni, hogy nem érdemes kriptodevizákat venni. De a négy éves ciklusok most is működni látszanak, így kriptotéltől kriptotélig, azaz tavasztól tavaszig érdemes, és korrektnek látszik számolni.

A történelemben nem lehet olyan négy éves időszakot találni, amikor a bitcoin ne teljesített volna jól – most is ez történt, négy év alatt 3,3-szeresére emelkedett. Ez éves szinten 85 százalék, ami igen jó eredmény. Az ether relatíve kicsit drágább volt még 2018 májusában, de az is 2,7-szeresére nőtt azóta.

Táblázat: Az altcoin-piac toplistája 2018. május 13-án és az elért hozamok.
Táblázat: Az altcoin-piac toplistája 2018. május 13-án és az elért hozamok. (Coinmarketcap.com)

A feketeleves ezután jön. Az első 50 tételig bírtuk az adatgyűjtést. A következő 48 kriptovaluta közül csak öt tudott pozitív eredményt felmutatni, egyébként csak úgy repkednek a mínuszok. Igazából csak a Binance érméje és a dogecoin alakított nagyot, nagyjából hússzoroztak, ami évi 100 százalék feletti hozamnak felel meg. (Kihagytuk a tethert, ezért az 50 tétel 51-nél végződik.)

Kezdőknek: Mi is az az Ethereum?

Az Ethereum-gyilkosok korán halnak?

Olyan érmék, amelyek valamikor igazi Ethereum– vagy Bitcoin-gyilkosnak készültek, és vagy a fizetési forgalmat, vagy az okosszerződéseket akarták forradalmasítani (vagy mindkettőt), ma kevesebbet érnek, mint négy éve. Ilyen az XRP, az EOS, de a Cardano sem igazán tündököl és a Bitcoin Cash, a Stellar, a Neo is egyre hátrébb csúszik. Ehelyett új üdvöskék tűntek fel a lista elején, mint az Avalanche, a Solana, a Polkadot, a Polygon vagy a – váú – Dogecoin.

Az altcoin-piac toplistája 2016. május 15-én. (Coinmarketcap.com)
Az altcoin-piac toplistája 2016. május 15-én. (Coinmarketcap.com)

Vajon újabb négy év múlva megint alaposan átrendeződik majd a mezőny? A mostani ötödikek, tizedikek akkor csak a huszadik, harmincadik, negyvenedik helyen állnak majd? (Az aktuális sorrend itt látható.) Valószínűleg túl fiatal ez az iparág, hogy ilyen kijelentéseket tegyünk. De ráülni valamire, majd évekig tartogatni – nos, ami a múltat illeti, ez eddig szinte csak csak a bitcoinnál és az ethernél jött be.

Néhány altcoin-sztár előélete

A továbbiakban már csak néhány olyan érmét vizsgáltunk, amelyeknek a neve nagyon ismerős volt az 52.-től nagyjából a 200. helyekig ezen a 2018-as listán. Maga az, hogy nagyon kevés van ezek között, amely ma ismert és befutottnak nevezhető, már sokat elárul az altcoinok teljesítményéről. Így szerepelnek még a táblázatban:

– A Loopring, amely az Ethereum-blokklánchoz kínál skálázható alternatív megoldást (Layer 2).

– A Basic Attention Token a hirdetők és a médiafogyasztók között osztja meg a jövedelmeket, árfolyama évek óta viszonylag kiegyensúlyozott. Legalább van mögötte egy kiváló termék, ez pedig a Brave böngésző, ami kezdi megtalálni a Google uralta böngésző mezőnyben a piaci rést.

– A Kyber Network egy ígéretes, újító DeFi-protokoll volt, mára azonban valamiért nagyon háttérbe szorult.

– A Bancor a DeFi nagy öregje, klasszikusa, nemrég jelentette be 3-as verziójú rendszerét, de ehhez képest az érméje meglepően gyengécske. (Igaz, általános DeFi-medvepiac van már régóta.)

– A Huobi Token a hasonló nevű kínai tőzsde érméje, ha nem is lett olyan sikeres, mint a BNB (Binance), azért elég jól teljesít.

– A Chainlink adatnagyhatalom (“orákulum”) ma is egyértelműen sikertörténet, de rengeteget esett már a csúcsot jelentő 52,70 dollár óta – már csak hét dollár.

Az altcoin-piac toplistája 2015. május 10-én.
Az altcoin-piac toplistája 2015. május 10-én. (Coinmarketcap.com)

– A Nexo.io komplex fizetési, kereskedési, megtakarítási és hitelfelvételi platform érméje is szépen növögetett négy év alatt.

MaidSafeCoin. Sokan szeretnék megteremteni az internet 2.0-át, az adattárolás és továbbítás új dimenzióit, de kevés a gyakorlatban jól működő projekt.

– A Decentraland a metaverzumok egyik prototípusa, fényes jövő várhat rá, de volt sokkal feljebb is.

– A Storj a felhőben történő adattárolást forradalmasítaná, de nemrég nem találtam náluk működő terméket.

– A THETA saját bevallása szerint a videó-megosztásra és streamelésre kínál megoldásokat, amit nagy technológiai óriásvállalatok is használnak. Árfolyama azonban több mint egy éve csak esik és esik.

Hát mivel is fejezzünk be egy ilyen ütős, izé, ostorozós cikket, mint a felnőtt szórakozásra fizetési megoldásokat ígérő SpankChain-nel? Az ember azt hinné, hogy mivel az internet forgalmának igen jelentős része illetlen dolog, egy ilyennek nagy jövője van. De sem ennek az érmének nem volt jelentős hozama az utóbbi években, sem több más hasonló sem tudott befutni. (A Titcoinnak például már árfolyama sincs.)

Ez is érdekelhet: Tisztító tűz: több projekt halálát is látja a milliárdos kriptopiacon

Amit még nem árt tudni az altcoin-összehasonlításokról

Az altcoinok stake-elése is fontos

Egyes altcoinoknál változtathat a képen, ha valaki nem egyszerűen tartogatja, hanem – lehetőleg az adott blokklánc hivatalos, biztonságos megoldásán, felhasználói felületén keresztül – leköti, letétbe helyezi. (Stake-eli.) Az így összegyűlő évi 5-10-15 százalékos hozamok több év alatt már 20-40 százalékra is felgyűlhetnek. A stake-eléstől eltérő DeFi-megoldások viszont a magas hozam mellé sokkal magasabb kockázatokat is hoznak a képbe, lásd: Mi az a DeFi, és mennyit lehet vele keresni?

Altcoinok hozama kontra kockázata

A hozamokat valójában mindig a kockázatokkal együtt kéne vizsgálni. Erre vannak megoldások a hagyományos pénzügyi rendszerben (főként a volatilitással mérik), de kérdéses, ezek hogyan alkalmazhatók a kriptoszektorban.

Az altcoin-piac toplistája 2019. május 12-én.
Az altcoin-piac toplistája 2019. május 12-én. (Coinmarketcap.com)

Mindig az ellenkezője történik a jóslatoknak

Lehet, hogy ha ránk hallgatsz, és nem veszel altcoint, nagyon megbánod. Az emelkedő szakaszok a kriptovaluta-piacon eddig valahogy úgy néztek ki, hogy először a bitcoin ment fel, majd követte az ether, majd a ciklus végén következtek az “altok”. (Jött a mániákus szakaszban az altcoin-szezon, amikor mindent megvesznek, széttépnek.) A mostani állapothoz képest egy új bikapiacon az altcoinok szép nyereséget biztosíthatnak, bár a csúcsot és a mélypontot eltalálni szinte lehetetlen.

De az is lehet, hogy a mostani altcoinok 90-95 százaléka innét csak lefelé megy és teljesen el fog értéktelenedni.

Nincs igazság az altcoin-galaxisban

Tudjuk, másképp nézett volna ki az összehasonlítás novemberben, augusztusban vagy decemberben, és akkor is, ha más hosszúságú időszakokat választottunk volna ki. Ha kedvenc érmédet megbántottuk volna, bocs, nem volt szándékos.

(Címlapfotó: Ostorosok a magyar pusztán. Pixabay.com)