Az IBM sorra bocsátja el a vállalati blokkláncán dolgozó csapat tagjait – vajon miért?

Az IBM elmondása szerint továbbra is elkötelezett a blokklánc technológia iránt, viszont sokan azt állítják, a vállalat már másfelé kacsingat, hiszen sokakat elbocsátottak a blokkláncon dolgozó csapatból. Vajon mi lehet a háttérben?

Nemrégiben az IBM sok munkavállalót bocsátott el a blokkláncán dolgozó csapatából. Egyesek szerint ez annak tudható be, hogy a vállalat idén kevésbé tudta teljesíteni az egykor belőtt bevételi célját. Mások szerint az „IBM blokklánca két év alatt szinte teljesen szétesett, mivel túl magasak voltak az elvárások a vállalati blokklánccal kapcsolatban, melyeket az IBM nem igazán tudott teljesíteniEzért az IBM komoly újításokat vezet be, a blokkláncáért felelős dolgozók nagy részét pedig elbocsájtotta. Így szinte semmi nem maradt a csapatból.
Az IBM szóvivője azonban egyáltalán nem ért egyet ezekkel a vádakkal:

A blokklánc üzletágunk köszöni szépen, jól van nyilatkozta Holli Haswell, az IBM közkapcsolatáért felelős igazgatója – Ahogy azt minden éven tesszük, néhány üzleti egységünket az idén is átalakítottuk a fejlődés érdekében.”

Nem lenne szerencsés, ha az IBM kiszállna a buliból

2016 óta az IBM rengeteg pénzt és energiát pumpált blokklánca megfelelő működtetésébe. Most azonban sokak szerint teljesen megváltozott a helyzet, hisz míg 2017-ben az IBM „az üzleti blokklánc vezetőjének” nevezte magát, ma már ezen technológiáról szinte alig ejt szót.

Az IBM egy volt munkatársa, aki egykor a vállalati blokkláncon dolgozott elmondta, hogy az embereket valójában az üzleti teljesítmény hanyatlása miatt bocsátják el. Továbbá az IBM most maximálisan a hibrid felhő modell megalkotására összpontosít, így most az lett első számú prioritása. Ez pedig eléggé vészjóslónak hangzik hiszen, ha az IBM blokklánc-innovációs munkája más fejlesztésre fog összpontosítani, az egyáltalán nem lesz jó hatással a vállalati blokklánc területére. Főként a Hyperledger blokklánc kerülhet bajba, melynek legfőbb mozgatórugója az IBM.

Az elmúlt néhány évben az IBM a Hyperledger Fabric-ra épített blokklánc hálózatok sorozatával nyomult előre. A ‘BigBlue’ fő blokklánc hálózatai pedig a FoodTrust – mely egy Walmart által támogatott élelmezésbiztonsági blokklánc –, valamint a Maersk által támogatott TradeLens logisztikai megoldásokat nyújtó blokklánc lettek. Mindezen felül az IBM a Trust Your Supplier blokklánc hálózattal is együttműködik.

Viszlát blokklánc, helló mesterséges intelligencia?

Az IBM egyik volt vállalati blokklánc csapattagja szerint az elmúlt évben több mint 100 blokklánccal kapcsolatos munkahelyet szüntettek meg a ‘BigBlue-nál’. Továbbá elmondta azt is, hogy Jerry Cuomo, az IBM blokklánc vezetője most már a mesterséges intelligencián dolgozik. Ezt az állítást pedig már nem hagyhatta figyelmen kívül Haswell, az IBM vállalat szóvivője sem, aki azonnal reagált a megjegyzésre:

Jerry valóban felügyeli az IBM üzletág más stratégiáit is, viszont egyáltalán nem szorítja háttérbe a blokklánc technológiát. Nincs ebben semmi meglepő: bővítettük embereink szerepét a vállalatban, és néhány erőforrást átalakítottunk. Az viszont biztos, hogy továbbra is elkötelezettek vagyunk a blokklánc technológia iránt, és a blokkláncot üzletágunk hajtóerejének tekintjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük