Az iPod feltalálója által tervezett hardvertárcát dob piacra a Ledger

A hardvertárca-szolgáltató Ledger egy olyan új eszközt dob piacra, amely reményei szerint elősegítheti a hardvertárcák tömeges elterjedését.

A Stax névre keresztelt készüléket az iPod feltalálója, Tony Fadell tervezte, és egy olyan e-Ink érintőképernyővel rendelkezik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az NFT-k megjelenítését is. Az új eszköz nagyjából hitelkártya méretű, az ára pedig 279 dollár, ami majdnem a duplája a Ledger Nano X árának. A vállalat egyébként a tárca magas árát az e-Ink érintőképernyővel magyarázza, amelynek segítségével a felhasználók megtekinthetik az NFT-iket, tranzakciókat bonyolíthatnak, de akár a Ledger Live mobilalkalmazáshoz is csatlakozhatnak majd.

Az iPod feltalálója, Tony Fadell másfél évvel ezelőtt kapcsolódott be a termék fejlesztésébe. Az egyik közlemény szerint a célja egy olyan eszköz létrehozása volt, amely nem csak “a kockáknak” szól.

Rekordértékesítés a Ledgernél

Az elmúlt időben óriásit nőtt a Ledger hardvertárcák iránti kereslet, mivel a befektetők az FTX összeomlása után a kriptójukat már nem merik letétkezelő tárcákban tartani. A Ledger vezérigazgatója, Pascal Gauthier egy interjújában azt állította, hogy az idei november volt minden idők legjobb hónapja, majdnem megduplázva a korábbi havi rekordot.

“Az FTX-botrányt követően határozottan megfigyelhető az a tendencia, hogy az emberek a nem letétkezelői tárcákra váltanak.” – mondta Gauthier, megjegyezve, hogy a cég már összesen 6 millió hardvertárcát adott el. A Ledger feje azt is elmondta, reméli, hogy Fadell tömegpiaci készülékek tervezésében szerzett tapasztalataival a vállalat tovább terjeszkedhet.

“Először az iPod, aztán az iPod Touch, majd végül az iPhone.” – mondta Gauthier, utalva az Apple fejlődésére. “Eddig a Ledgernél szinte az iPodok előtt voltunk, a Stax pedig az iPod.”

Fadell korábban a kriptókat és az NFT-ket is kritizálta

Fadell már korábban is mutatott némi érdeklődést a kriptók iránt. És bár eddig is nagy lehetőségeket látott a blokklánc technológiában, a The New Statesman című lapnak adott júniusi interjújában az energiaigényes kriptovalutákat és NFT-ket kritizálta, mivel azok “nem tesznek jót a bolygónak.” Fadell azt is hozzátette, hogy csak olyan kriptoplatformok érdeklik, amelyek zöldek.

Amikor a Ledger vezérigazgatóját arról kérdezték, hogy Fadell megjegyzései nem mennek-e szembe a Stax fejlesztésével, Gauthier hangsúlyozta, hogy a Ledger szigorúan betartja az ESG (környezeti, társadalmi, illetve vállalat vezetési) szabályokat, és hogy Fadell a cég tanácsadója, nem pedig főállású alkalmazottja. A vállalat azt is állítja, hogy az eszköz energiatakarékos, arra hivatkozva, hogy az akkumulátorának egy töltése hetekig vagy akár hónapokig is kitarthat.

“Úgy gondoljuk, hogy nem az a probléma, hogy energiát fogyasztunk, hanem az, hogy milyen energiát fogyasztunk.” – mondta Gauthier. “Abban talán egyetérthetünk, hogy ha ez a felhasznált energia korlátlan zöld energia lenne, akkor ez senkit sem zavarna.”