Az orosz kormány 30 000 bányászgép működését támogatja majd

Az idén megnyíló létesítmény 30 000 kriptobányászati géppel rendelkezik majd. 100 munkást alkalmaz és 100 megawattnyi áramot fogyaszt majd az elektromos hálózatból.

A kriptobányászat ellen moratóriumot hirdettek ki az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok és Kanada egyes részein. Oroszország viszont egy éles fordulatot vett. A kormány adókedvezményeket biztosít azoknak a vállalatoknak, akik kriptobányászatba akarnak befektetni. Ennek hatására a kormány közvetlen támogatásával és 12 millió dolláros befektetéssel egy új kriptobányászati központ nyílik Szibéria keleti részén.

A helyi média szerint az állami tulajdonú Távol-Kelet Fejlesztési Társaság (Corporation for the Development of the Far East) jelentette be a kriptobányászati központ elindítását Burjátföldön – Szibéria keleti részént található köztársaságban, amely az Orosz Föderáció része.

A létesítmény 30 000 bányászati géppel fog működni. 100 munkást alkalmaznak majd és 100 megawatt áramot fogyaszt majd az elektromos hálózatból. A létesítmény 2023 első felében nyitja meg kapuit, és a BitRiver, Oroszország legnagyobb kriptobányászati szolgáltatója tulajdonában és üzemeltetésében működik majd.

A bányászati központ számos állami ösztönzőt is élvez majd, a nulla föld- és ingatlanadótól kezdve a csökkentett jövedelemadó kulcsig. A kriptobányasz cég számára a villamosenergia egységárakat is a felére csökkentik.

A kormányzati támogatás Burjátföld jogi státuszával magyarázható, amelynek “fejlődés alatt lévő terület” státusza van. Ezzel egy különleges gazdasági övezetté vált, amely így vonzza a hazai és külföldi befektetéseket. A Távol-Kelet Fejlesztési Társaság, amely a beruházási projektek támogatására szakosodott, a Távol-Kelet és az Arktiszok Fejlesztési Minisztériumának leányvállalata.

Az ukrajnai háború kitörése és az azt követő pénzügyi szankciók óta az orosz kormány megváltoztatta az addigi kriptoellenes álláspontját, különösen a kriptobányászattal kapcsolatban. 2022. júliusában az állami tulajdonú Gazprom Neft gázóriás partnerséget kötött a BitRiverrel, hogy az olajkitermelés során felszabaduló gázból előállított villamos energiával lássa el a kriptobányász létesítményeket. Az együttműködés részeként a BitRiver komoly infrastruktúra fejlesztésekbe kezdett azokon az olajmezőkön, ahol a Gazprom fáklyagáz égetésével előállított elektromos áramot biztosít a kriptobányászati létesítmények számára.