Áramkimaradásokra hivatkozva 396 bányászriget foglaltak le Abháziában

A Kaukázusban található Abháziában 48 óra leforgása alatt 396 bányászriget foglalt le a rendőrség az illegális bányászat ellelni harc folytatásaként. A helyi kormány az őket okolja a területet sújtó áramhiányért és kimaradásokért, amelyeknek következtében több ezer ember maradt energia nélkül.

Abháziát alig 250 000-en lakják, és az állam politikai státusza vitatott. Sok nemzet Grúzia részeként tartja számon, de például legfőbb szövetségese, Oroszország szuverén országként ismeri el.

A terület éghajlata és az alacsony energiaköltségek miatt sok kriptobányász tevékenykedett itt az elmúlt időben. A hírek szerint azonban az elmúlt években sok bányász illegálisan csatlakoztatta berendezéseit az energiahálózathoz, aminek révén ingyen tudta bezsebelni bányászjutalmait. Emiatt egyre több áramkimaradás fordult elő a térségben, és volt olyan, ami öt órán át is tartott.

Még az Oroszországból érkező energiaszállítmányok sem segítettek a helyzeten, mivel az új felsővezetékek gyorsan túlterhelődtek. A rendőrség ezért úgy döntött, hogy keményen fellép az illegális kriptobányászat ellen.

Több média is arról számolt be, hogy az abháziai állambiztonsági szolgálat február 5-én és 6-án razziák sorozatát hajtotta végre. Az első rajtaütés egy szovjet időkben használt, mára már elhagyatott katonai szanatórium egyik épületénél volt, amiben egy illegális bányászfarm üzemelt. A rendőrök az akció során 25 riget foglaltak le erről a helyszínről.

Ugyanezen a napon egy betongyártóüzemben és autókereskedésben is rajtaütöttek a helyi szervek, aminek során 50, a hálózathoz illegálisan csatlakoztatott berendezést találtak. Február 6-án pedig rendőrök a belügyminisztérium ügynökeivel közösen hajtottak végre egy nagyobb akciót. Ekkor egy háztartáson ütöttek rajta, ahol 115 eszközt foglaltak le. Összességében pedig 48 óra leforgása alatt 396 bányászgépet foglaltak le. A rendőrök szerint a rigek körülbelül 250 kWh áramot használtak fel illegálisan a közüzemi hálózatból.