Az orosz rubel menthetetlennek tűnik, a lakosok áttértek a BTC használatára

Az orosz rubel értéke valóságos zuhanórepülésbe kezdett miután Oroszország megtámadta Ukrajnát a múlt héten. Az ország ezen lépését azóta rekordalacsony árfolyammal hálálta meg a pénzügyi világ. Az orosz kormány viszont mindent megtesz annak érdekében, hogy mentse a rubelt, de eddigi törekvéseik mind haszontalannak bizonyultak. A történelmi mélységbe zuhant valutát már a helyi lakosság sem szívleli, s jobbnak látták áttérni a kriptovaluták használatára. 

Az orosz rubel összeomlása azt eredményezte, hogy kilőtt a bitcoin árfolyama. Az orosz pénzügyi rendszer jelen pillanatban kilátástalan helyzetben van. A jegybank vagyonát befagyasztották, a kereskedelmi bankokat kizárták a SWIFT-rendszerből és további súlyos szankciókkal büntettették megmozdulásaikat a világ országai. A helyiek a még meglévő vagyonukat minél előbb bitcoinra szeretnék váltani, megóvva ezzel pénzügyi eszközeiket az elértéktelenedéstől. Ennek következtében nem meglepő, hogy kígyózó sorok és végeláthatatlan tömeg fogadja azt, aki egy automata közelébe téved mostanság.

Továbbá, csupán egy éjszaka leforgása alatt az orosz rubel értéke 30%-kal csökkent az amerikai dollárhoz képest. A cikk írásának időpontjában 100 RUB/USD Oroszország hivatalos fizetőeszközének árfolyama.

orosz rubel BTC

A Chainalysis blokklánc-elemző cég adatai szerint az elmúlt hét napban több mint 1,5 milliárdnyi rubel (4,86 milliárd forint) került befektetésre BTC-be. A bitcoin és az orosz valuta közötti kereskedés növekedése a konfliktus kitörése óta 8,6-szorosára nőtt. Az ukrán valuta, a hrivnya esetében is hasonló a helyzet, a bitcoin kereskedelme 8,2-szeresére nőtt ebben az időszakban.

A digitális orosz rubel jelentheti a mentsvárat az oroszok számára

Az orosz központi bank legutóbbi nyilatkozata szerint a digitális rubel fejlesztése már a végső stádiumban van, így nemsokára felhasználhatóvá válhat a lakosság számára is. Akárcsak Észak-Korea vagy Irán, Oroszország is könnyűszerrel alkalmazhatja a digitális eszközöket arra, hogy elkerülje a nemzetközi szervezetek által kiszabott szankciókat. Éppen ettől tart az Európai Központi Bank is, ezért a lehető leghamarabb szigorú szabályozást vezetne be a kriptók használatára vonatkozóan.