Az orosz Tinkoff bank engedélyezné a kriptovalutás befektetéseket

A Tinkoff Investments – a Tinkoff legnagyobb orosz online bank brókerportálja – az országban megnövekedett kriptovaluták iránti igénynek köszönhetően hamarosan lehetővé teheti ügyfeli számára, hogy digitális eszközökbe fektessenek.

Az intézmény igazgatója, Dmitrij Pancsenko hozzátette, hogy az ötlet egyelőre még korai státuszban van, mivel Oroszországban nem éppen rózsás a kriptovaluták helyzete. A vállalat ugyanakkor figyelemmel kíséri a digitális eszközszektor terjeszkedését, és már alig várja, hogy az Orosz Föderáció áldását adja rájuk. A kriptotőzsdéken regisztrált orosz befektetők száma ugyanis rohamosan terjed, ami azt jelenti, hogy a helyiek digitális eszközök iránti étvágyát még az sem csillapítja, hogy kereskedésük lebonyolítása érdekében hazájuk határain kívülre kell nyúlniuk. A kormánynak ennek érdekében érdemes lenne engedélyeznie a lokális pénzügyi szolgáltatók számára, hogy bitcoint és néhány alternatív coint is kínáljanak:

Így vagy úgy, az emberek még az országon kívül is befektetnek. Potenciálisan helyes lenne tehát a szolgáltatást az orosz felségterületeken is engedélyezni. Egyelőre ez jogilag nem lehetséges, de a témát meg kell vitatni és mélyebben megvizsgálni” – jelentette ki Pancsenko. Az oroszok jelenleg ugyanis nem hajlandók az eszközosztályt fizetési módként elismerni, mivel úgy tekintenek rá, mint „befektetési eszközre és potenciális nyereségre”.

A bitcoin jobb, mint az arany?

Egy friss tanulmány szerint a helyiek rendkívüli figyelemmel kísérik a kriptovaluták világát. A megkérdezettek 77 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a bitcoint és az altcoinokat részesítik előnyben az arannyal szemben, és mindössze 9 százalékuk döntene a nemesfém mellett. Evgeny Masharov, a kutatás felelőse rámutatott arra, hogy bár Oroszországban rengeteg lehetőség van a pénzünk tárolására, a befektetők több mint 50 százaléka a digitális valutákat választja megtakarítási lehetőségként.

Oroszország egyébként, a pletykákkal ellentétben, nem fogja Kína példáját követni a kriptovalutákhoz való hozzáállásában. Alekszej Mojszejev – az ország pénzügyminiszter-helyettese – is megerősítette, hogy az Orosz Föderáció nem tervezi a külföldi platformokon történő kriptovalutákkal való kereskedés teljes felszámolását. Ha azonban a helyi befektetők az országon belül is bitcoinnal és altcoinnal kívánnak kereskedni, az állam monetáris szuverenitása miatt „belátható időn belül korlátozások várhatóak”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük