Az USA pénzügyminisztere a stabilcoinok szabályozására készül

Árgus szemmel figyelik a stabilcoinok jelenlétét a kormányzati tisztviselők: az USA pénzügyminisztere, Janet Yellen a jövő héten egyenest a szabályozókkal találkozik, hogy megvitassák a stabilcoinok jövőjét.

A július 19-ei ülésezésen Janet Yellen mellett jelen lesz az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke, Gary Gensler, a Federal Reserve (Fed) elnöke, Jerome Powell, valamint a Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottság (CFTC) elnöke, Rostin Behnam is.

Az utóbbi időben egyre többször hallunk a stabilcoinok felől. A Facebook például még az idén elindíthatja saját coinját, ráadásul nemrégiben már az arany alapú stabilcoinok lettek az új inflációs menedékek.

De pontosan miről is szólnak a stabilcoinok?

A stabilcoinok egyfajta kriptovaluták, melyek lényege a volatilitás kikerülése, amit úgy érnek el, hogy fedezetet biztosítanak az eszközökre, avagy valamilyen fiat pénznemhez kötik értéküket. Ennek köszönhetően a coinok értéke „stabil”, a tranzakciók pedig gyorsak és egyszerűek maradnak.

Jelenleg a leggyakrabban használt stabilcoin a tether USDT, melynek értékét az amerikai dollárhoz kötötték, ezzel ötvözve a hagyományos valuták és a kirptovaluták előnyeit. Ha valaki esetleg jártas a coin múltjában, az biztosan tudja, hogy egyáltalán nem egyszerű értékelése. És ugyan a tether tagadhatatlanul nagy rajongótábornak örvend, háttere azonban elég komolyan bűzlik, ami persze már régóta szúrja a kritikusok és a szabályozók csőrét. Pörögnek tehát a Tether körüli kérdések: akkor most van dollár vagy nincs?

Arról nem is beszélve, hogy csupán néhány hónapja tett pontot a Bitfinex tőzsde és a Tether cég a 2019 óta húzódó jogi vitára, amikoris a vállalatokat 850 millió dollár elsikkasztásával vádolták meg. És hogyan tovább? Nos, a coin fennmaradása továbbra is a befektetők bizalmától függ, no meg persze attól, miként döntenek a szabályozók.

Eric Rosenberg, az amerikai Federal Reserve tisztségviselője nemrégiben azt állította, veszélyes lehet a tether, meg úgy általában az összes stabilcoin. Állítását pedig a Fed-elnök véleménye tetőzte, aki leszögezte, hogy ugyan nagy potenciált lát a stabilcoinokban, a jövőre nézve „megfelelő szabályozási keresztrendszerre van szükség, amely őszintén szólva, jelenleg nincs meg”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük