A bankokat rettenetesen érdekli a kriptovaluta és a DeFi

A hagyományos bankok a jelenlegi piaci körülmények, a káosz ellenére továbbra is érdeklődnek a digitális eszközök felhasználása iránt. A DeFi lehetőségeit is tesztelik a pénzintézetek. Már nem az a kérdés, hogy milyen előnyökkel jár piacra lépni, hanem hogy milyen hátrányokkal, ha kimaradnak.

A kriptopénz-szektor a hagyományos pénzügyekhez képest még a “Vad Vadnyugatnak” számít, mégis számos bank érdeklődést mutat a digitális eszközök és a decentralizált pénzügyek (DeFi) iránt. Ez az év különösen figyelemre méltó volt ilyen szempontból, a digitális eszközöket kutató bankok száma nagyot nőtt.

Legutóbb a JPMorgan mutatta be, hogy a DeFi hogyan használható a határokon átnyúló tranzakciók javítására. Ez nem sokkal azután történt, hogy a BNY Mellon – Amerika legrégebbi bankja – bejelentette, hogy digitális eszközök, kiriptoeszközök letétkezelésére szolgáló platformot indít. Ez lehetővé teszi kiválasztott intézményi ügyfelek számára a bitcoin tartását és átutalását

A The Clearing House, egy Egyesült Államokbeli bankszövetség és fizetési társaság november 3-án kijelentette, hogy a bankok nem szabad, hogy kevésbé legyenek képesek digitális eszközökkel kapcsolatos tevékenységeket folytatni, mint a nem banki intézmények – sorolja az eseteket a Contelegraph.

A bankok tisztában vannak a potenciállal

A bankok érdeklődést mutatnak a digitális eszközök iránt a BNY Mellon 2022-es, globális intézményi ügyfeleket meginterjúvoló felmérése szerint is. Az intézmények egyre inkább jó hírű letétkezelőkön keresztül keresnek hozzáférést a digitális eszközökhöz. (Ez a felmérés valószínűleg még októberben készült el, tehát az FTX-válság kezdete előtt – a szerk.)

A részt vevő 271 intézményi befektető nagy többsége (91 százalékuk) érdeklődött a tokenizált eszközökbe történő befektetés iránt. Az intézményi befektetők többsége egynél több letétkezelőt használ, 35 százalékuk pedig hagyományos piaci szereplőkkel folytat ilyen üzletet. Az egyik oka annak, hogy a bankok érdeklődést mutatnak a kriptopénz és a DeFi ajánlatok iránt, az, hogy megnőtt az intézményi befektetők, a nagyügyfelek kereslete.

Bankok és fintechek versenye

Bobby Zagotta, a Bitstamp USA – egy 2011-ben alapított kriptopénz-tőzsde vezérigazgatója – elmondta, hogy cége az utóbbi időben sok bejövő megkeresést kapott Bitstamp-as-a-Service ajánlatukkal kapcsolatban. Ez lehetővé teszi a fintech-cégek és a hagyományos pénzintézetek számára, hogy hozzáférést biztosítsanak az ügyfeleknek a kriptopénzekhez.

Tavaly a fintechek a Bitstampot a kriptovalutát támogató szolgáltatásokkal kapcsolatban kérdezték. Idén már arról beszéltek, milyen hátrányai vannak annak, ha az ügyfeleknek nem biztosítanak hozzáférést a digitális eszközökhöz. A bankok is ráébredtek, hogy van ügyféligény a kriptovalutákra, és ha ez nem megy a bankjukkal, akkor máshová mennek.

Zagotta szerint azok a bankok, amelyek nem kívánnak digitális eszközt bevezetni, piaci részesedést fognak veszíteni.

A DeFi a devizakereskedelemben

Más iparági szakértők is úgy vélik, hogy a nagybankok a kriptó- és DeFi-megoldások bevezetésével fejleszthetik tovább működésüket. Így Colin Butler, az Ethereum egyik layer-2 hálózatának, a Polygonnak az intézményi tőkéért felelős globális vezetője is. Szerinte a JPMorgan és a Szingapúri Monetáris Hatóság által végzett kísérleti, határokon átnyúló devizakereskedés DeFi-alapokon mérföldkő volt a decentralizált megoldások bevezetése felé. A bankok jelentősen növelhetnék ezzel devizaműveleteik hatékonyságát.

A blokklánc-alapú megoldások eredendő hatékonysága az, ami a DeFi előnyét adja a hagyományos pénzügyi rendszerekkel szemben, amelyeket az elmúlt évtizedekben építettek ki. Bár még mindig működnek, ezek a keretek nagyon merevek.

Minden befektetést a blokkláncra fognak pakolni a bankok?

Seamus Donoghue, a METACO – egy nagy pénzintézetek számára digitális eszközök letétkezelését végző szolgáltató – növekedési vezetője a Cointelegraphnak azt mondta, hogy szerinte előbb-utóbb minden pénzügyi eszköz az elosztott főkönyveken (blokkláncokon) lesz nyilvántartva. Ehhez azonban elengedhetetlen a pénzügyi piaci infrastruktúra újratervezése.

Gyakorlatilag az összes Tier-1 (első kategóriájú) bank új infrastruktúra kiépítésébe fektet be most. Nem a jelenleg medvepiactól szenvedő kriptopiac miatt, hanem egy sokkal nagyobb vízióért. Azért, hogy hogyan lesznek az eszközök nyilvántartva, hogyan működik majd a globális értékteremtés és értékcsere – mondta Donoghue. Hozzátette, hogy a bankok végül hídként fognak működni a digitális eszközök és a DeFi felé kitettséget kereső intézmények számára.

A hagyományos pénzintézetek ugyanis rendelkeznek a fogyasztók bizalmával, nagy mérlegfőösszegekkel és a piaci szereplők likviditást teremtő hálózatával, valamint egy kielégítetlen igényű ügyfélkörrel.

Digitális valuta helyett digitális értékpapír

Mathias Schütz, a svájci SEBA Bank egyik vezetője szerint a hagyományos bankok a szabályozási bizonytalanság miatt vonakodnak sokszor a digitális eszközökkel való foglalkozástól.

A bankok indent tokenizálni fognak? (Pixabay.com)
A bankok mindent tokenizálni fognak? (Pixabay.com)

Az FTX-válság is hatással lehet arra, hogy a hagyományos pénzintézetek hogyan tekintenek a digitális eszközökre. Donoghue szerint ennek a megrázkódtatásnak inkább rövid távú hatása lehet. A bankok stratégiájából kihagyhatják a kriptopénz-szolgáltatásokat, és kizárólag a digitális értékpapírokra koncentrálnak, legalábbis átmenetileg.

Ez az esemény nyilván nem gyorsítja fel a bankok digitális eszközökbe való bevonását. A pénzintézetek eddig is lassan haladtak a kriptókkal. Az FTX-ügy valószínűleg megerősíti a bankszektor számára, hogy helyesen cselekedett, amikor pragmatikusan közelítette meg a kérdést – mondta Eric Berman, a Thomson Reuters szabályozási szakértője.

A bankok esete a Terrával

A BNY Mellon említett felmérése azt is vizsgálta, hogy a Terra ökoszisztéma összeomlása hogyan hatott az intézményi befektetőkre. Eszerint az intézményi vagyonkezelők kilenc százaléka megjegyezte, hogy a Terra összeomlása nem befolyásolta a digitális eszközökkel kapcsolatos terveit. Ám 50 százalékuk arról számolt be, hogy egy időre szünetet tartottak a helyzet újraértékelése érdekében, de azzal a szándékkal, hogy valószínűleg hamarosan folytatják.

Nem a bika vagy a medve az érdekes

Butler szerint azonban a kriptopiac nem nagyon befolyásolja a bankokat, különösen a DeFi esetében. Ahogy a JPMorgan is a Polygon segítségével olyan devizatranzakciókat hajtott végre, amely tokenizált szingapúri dollár- és japán jen-összegeket, valamint tokenizált államkötvények szimulációját tartalmazta. Ezek az eszközök pedig nem mozognak együtt a kriptoárfolyamokkal.

A pénzügyi intézmények keresik a hagyományos eszközök tokenizálásának módját. Ez bármi lehet, a kötvényektől és a fiat valutáktól kezdve az ingatlanok okirataiig, és digitális tranzakciókat bonyolítanak le velük. Ez inkább magáról a technológiáról szól, mint a kriptoárakról és a bika– vagy medvepiacról.

Kapcsolódó cikkeink:

A kriptovaluta-szektor győzi le a hagyományost, vagy fordítva?

A legrégebbi amerikai bank megnyitotta kriptovaluta-üzletágát

Három nagy jegybank a DeFi-t teszteli a hagyományos devizapiacokon

A Bank of New York Mellon banknak is köze van a OneCoin csaláshoz

Címlapkép forrása: Pixabay.com