A kriptovaluta-szektor győzi le a hagyományost, vagy fordítva?

Vannak, akik a kriptovaluta-szektor teljes, kiütéses győzelmét várják, mások pedig azt jósolják, hogy jelentőségüket vesztik, kártyavárként fognak összeomolni. De mi van, ha az igazság a kettő között félúton lesz? Egyik világ sem győzi le a másikat, ehelyett békés egymás mellett élésben, együtt fejlődnek majd tovább, erősítve egymást? (Véleménycikk.)

A kriptovaluta-szektor lesz a győztes, vagy a hagyományos, a TradFi? Vannak, akik azt hiszik, hogy a kriptovaluták nem érnek semmit, nincs mögöttük semmi, csak egy pilótajáték az egész és halálra van ítélve. Mások pedig azt gondolják, hogy a kriptovaluta-világ hamarosan leigázza a hagyományos pénzügyi, gazdasági és politikai modellt, teljesen átveszi a helyét és kiszorítja azt.

Véleményem szerint nagyon könnyen lehetséges, hogy mindkét oldal nagyot téved, és egyfajta köztes, kompromisszumos megközelítés a helyes. Azaz, hogy a kettő egyre nagyobb hatással lesz, van egymásra, és együtt fognak tovább fejlődni, egyszerre versenyezve és kölcsönösen inspirálva, megtermékenyítve egymást.

Már a napi hírekben a kriptovaluta-szektor

Aminek ráadásul egyre több nyomát fel lehet lelni a napi hírekben, rövidebb és hosszabb távú folyamatokban is. Lássunk például egy egyszerű hírcsokrot az utóbbi napokból, ahol mind-mind arról szól, hogy a két világ összefonódik és hat egymásra:

A Polygont használja az Instagram NFT-kereskedési platformjához, a JPMorgan pedig DeFi-vel kísérletezik ezen a blokkláncon.

A kriptovaluta-szektor és a kapitalizmus természete

Már évek óta szöget ütött bennem, hogy mivel megállítani aligha tudják, a hagyományos gazdasági élet szereplői valamilyen szempontból inkább az élére fognak állni a blokklánc és a kriptodeviza fejlesztésének. Aminek megvan a mélyreható oka, és az a kapitalizmus természetében keresendő.

Mert mit szoktak csinálni a kapitalisták, vállalkozók az új technológiákkal? Néha előfordul, hogy a technológiai haladás kerékkötői. Például amikor egy szénbánya-tulajdonos megtorpedózza a vízerőművet, hogy továbbra is az ő szenét vegyék egy banánköztársaságban.

Álmodj nagyot, dolgozz keményen. Ez minden szektorra igaz. (Pixabay.com)
Álmodj nagyot, dolgozz keményen. Ez minden szektorra igaz. (Pixabay.com)

De inkább az a jellemző, hogyha az új technológia hatékonyság-növekedést eredményez a termelésben vagy a szolgáltatásban, akkor inkább átveszik és felhasználják. Ha általa időt, pénzt, ráfordítást takaríthatnak meg, vagy jobb árukat tudnak nyújtani, akkor örömmel kedvükre ölelik azt a technológiát.

A hatékonyság és a profit az Isten

Van két verzió. Vagy jó a blokklánc-technológia, vagy nem jó. Ha jó, ha hatékonynak bizonyul, és a profitot tudja növelni, akkor szinte biztos, hogy egyre több vállalat , szervezet , pénzintézet, biztosító társaság és a gazdasági élet sok más szereplője akarja majd használni. Mert ilyenek a kapitalisták. Hatékonyabbak, jobbak, olcsóbbak akarnak lenni, nem szívjóságból, hanem azért, hogy több profitot termeljenek.

Így aztán nagyon valószínű, hogyha blokklánc technológia igazán használhatónak és hatékonynak bizonyul, akkor bevonul a hagyományos gazdaság több szegletébe. Másrészt viszont, és ez is látható a kriptovaluta-szektorban, a kriptósok is rengeteg megoldást vesznek át vagy formálnak a maguk képére a hagyományos gazdaságból. A kriptovaluta protokollok érméi egyre inkább technológiai cégek részvényeiként működnek. Megjelentek már a kötvények is ebben a szektorban, vállalatszerű protokollok, DAO-k működnek profitorientált, a klasszikus vállalatokhoz nagyon hasonló módon, módszerekkel.

Túlságosan is összefonódnak?

A két világ kölcsönösen ötleteket lop egymástól, átveszi egymás legjobb megoldásait, és várhatóan szépen együtt fejlődik majd, akár amíg teljesen el nem mosódik a határ a blokklánc és a nem blokklánc alkalmazások között. A web3 nem lehet meg web2 nélkül, és a web2 egyre nagyobb részében jelenik majd meg a web3. Már most is létezik tradicionális és centralizált pénzügy (TradFi, CeFi), van decentralizált pénzügy (DeFi), de van már hibrid, centralizált decentralizált pénzügy is (CeDeFi).

A DeFi területén egyenesen túl nagyok már az összefonódások – mondta nemrég Vitalik Buterin Ethereum-alapító. Ez azzal járhat, hogy az államok szigorúbban akarják szabályozni a kriptovaluta-szektort.

Címlapkép: Hagyomány és jövő. Vas, acél és kriptovaluta. (Pixabay.com)