Befektető óriás újabb ajánlatot tett az Mt.Gox kárvallottak követeléseire

A new yorki székhelyű Fortress befektetési vállalat új felvásárlási ajánlatot tett az Mt.Gox károsultak követeléseire. Az ajánlat nem az első a vállalattól, de ezúttal kevesebbet kínál.

A Fortress a kárvallottak Mt.Gox számlaegyenlegeinek 70%-át kínálja aktuális bitcoin árfolyamon. Az ajánlat kedvezőtlenebb a befektetők számára, mint a júliusban bejelentett kárpótlás.

Az Mt.Gox a Bitcoin első éveiben a világ legnagyobb váltója volt. 2014-ben felszámolás alá került egy ellentmondásos hack ügy következtében, mikor is több mint 850 000 bitcoint veszített. Később ugyan megtaláltak 200 000 bitcoint egy régi típusú tárcában, de kevés volt a Japánban székelő tőzsde fennmaradásához. A múlt évben a tokiói bíróság hosszas tárgyalás után döntött úgy, hogy megkezdődhet az ügyfelek kárpótlása a rendelkezésre álló bitcoinokból és a kárvallottak bitcoinban is visszaigényelhetik a tőzsdén tartott vagyonukat. Korábban erre csak készpénzben volt lehetőség, arra is a váltó csődbe jutásakor jegyzett árfolyamon, ami körülbelül 560 dollár volt. Értelemszerűen nem sokan akarták meglépni a kárvallottak közül, hiszen a bitcoin árfolyam az elmúlt években legalább megtízszereződött.

A japán vagyonkezelő az év elején kapott zöld jelzést a kártérítések megkezdésére, ám néhányan jogi úton támadják a döntést, ami lassítsa a kifizetéseket. A Fortress is erre hivatkozik ajánlatában, szerinte a jogi rendezés további 1-2 évvel megakaszthatja az ügyfelek kárpótlását.

A Fortress az ajánlati árra úgy jutott, hogy megszorozta az ügyfelek elvesztett bitcoinjainak 15%-át a rendelkezésre álló kárpótlási összeggel, majd felszorozta az aktuális bitcoin árfolyammal. 7200 dolláros aktuális bitcoin árfolyam esetén ez körülbelül 800 dolláros bitcoinonkénti kártérítési összeget jelent.

Júliusban a Fortress ennél valamivel magasabb, 900 dolláros bitcoin árfolyamot javasolt.

A kárvallottaknak 3 napon belüli kifizetést garantál bitcoinban vagy a választott fiatpénzben. Az ajánlatuk december 31-ig érvényes.

A Fortress már évek óta aktív a kriptovaluta szcénában. 2014-ben például 20 millió dollárt fektetett bitcoinba. 2017-be vásárolta fel a Softbank japán bankóriás.

Szeptemberben az Mt.Gox kárvallottak Oroszországból is kaptak egy ajánlatot. Abban a ZP ügyvédi iroda 200 000 BTC visszaszerzését állítja orosz állampolgároktól amiért cserébe a vállalat megtartaná a visszaszerzett bitcoinok 50-70%-át és még óránkénti 320 dollár munkaköltséget is felszámolna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük