Már a németek is nemet mondanak az átláthatóságra?!

Pedig már egész közel volt Németország ahhoz, hogy az új berlini reptér átláthatóságát biztosító blokklánc alapú rendszert vezessenek be. A megaprojekt transzparenciáját azonban csütörtökön a nagypolitika leszavazta.

A szabaddemokrata FDP párt szerette volna blokklánc alapra helyezni a reptér építésével kapcsolatos projekt adatait. Ezzel mindenki számára átlátható lenne az állami beruházás és transzparensen elszámoltathatóak lehetnének a résztvevők. Azonban a Bundestag előtt süket fülekre talált a javaslat. Egyetlen egy parlamenti párt sem állt ki a kezdeményezés mellett. 

Ha sikerült volna az indítványt elfogadni, az a német kormányzatot arra kényszerítette volna, hogy a nagy költségvetésű projektetek a nyílt és transzparens blokkláncon kövessék nyomon. Az állampolgárok betekinthettek volna a részletekbe és könnyen javaslatokat is tehettek volna, mint ahogy az szerepel a törvénymódosítási javaslatban. Azonban erre most (még) nem kerülhet sor.

Az FDP párt nyilatkozata szerint a döntéssel az állampolgárok jogai sérültek. Már nem bíznak az emberek a kormányzat által leszerződtetett partnerek kompetenciájában az ehhez hasonló fiaskók miatt. Továbbra is elkötelezetten küzdenek azért, hogy az adófizetők pénzéből finanszírozott nagy beruházások átláthatóbbá váljanak.

A berlini reptér a mostani tervek szerint 2020 októberében nyit majd a nagyközönség előtt – 9 évvel később és legalább 4 milliárd euróval több pénz elköltése után az eredeti tervekhez képest. A nem megfelelő költségkezelés, a tervezési hibák miatt a hamarosan elkészülő repteret már most a rossz gazdálkodás egyik iskolapéldájaként említi az OECD.

Érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük