Még nincs vége a Binance és The Block háborújának

A The Block és a Binance több, mint egy hónappal ezelőtt még egy mindkét fél számára jövedelmező stratégiai együttműködés tervein dolgoztak. Aztán, november 21-én a kriptohíreket és kutatási anyagokat publikáló oldal közzétett egy cikket, amely óriási lavinát indított el. A cikkben ugyanis azt állították, hogy a Binance sanghaji irodáján a kínai rendőrség razziát tartott.

Changpeng Zhao „CZ” a Binance milliárdos vezérigazgatója a hírre azonnal ugrott és a Twitteren 450 ezer követőjének kifakadt. Tagadta a rendőrség által tartott házkutatás hírét és azt írta, hogy a Binance Shanghajban már két éve nem rendelkezik irodával.

Az azt követő négynapos Twitter-küzdelem során Zhao agresszív módon rászállt a The Block oldalára. A végén megpróbálta megfélemlíteni azokat a médiumokat, melyek szerinte csak kárt okoznak a kriptoiparágnak.

Vádaskodás

Zhao a The Block-ot FUD (Fear, Uncertainty, Doubt) előidézésével vádolta meg. A FUD a félelem, a bizonytalanság és a kétség akronímája. A kriptovaluta közösségben a FUD kifejezést azon dolgokra használják, amik bármi áron árcsökkenést akarnak okozni. Ha az viszont egy személyre vagy társaságra irányul, különös tekintettel egy kriptoiparágban jártas médiumra, az több, mint egy sértő megjegyzés. Nevezhetjük akár rosszindulatú vádaskodásnak is.

A bitcoin (BTC) ára a cikk megjelenését követő napon több, mint 1000 dollárt zuhant, egészen 7000 dollárig. Zhao a The Block-ot és annak cikkét hibáztatta az árzuhanás miatt. Sokan egyetértettek CZ-vel  és valóságos hadjárat indult a Twitteren. A rendőrségi razziával kapcsolatos bejelentés ugyanis befolyásolhatta a piac reakcióit.

Kína ugyanis az elmúlt hetekben különösen nagy figyelmet fordított a kriptovaluta kereskedésekre és tőzsdékre, amelyek tevékenysége tiltott az országban. Ha a hatóságok valóban rendőröket küldtek a Binance-hoz, amely cégnek kiváló kapcsolata van a tisztviselőkkel, az egy igen súlyos fellépést jelentene, ami akadályozhatja a világ legnagyobb és legaktívabb kriptovaluta piacát.

Mindenki téved

Amellett, hogy CZ zaklatott volt, még tisztességtelen játszmába is kezdett, amikor tagadta a rendőrséggel kapcsolatos híreket. A bejegyzésében ugyanis azt állította, hogy a cég már 2017 óta nem rendelkezik Shanghajban irodával, ez azonban nem egészen igaz. Frank Chaparro, a The Block hírigazgatója november 22-én beismerte, hogy rendőrségi razzia nem volt, viszont kiderült, hogy a cégnek mégis vannak irodái, melyet a helyi tisztviselők látogatása után a dolgozók elhagytak. Részletezte azt is, hogy hol hibáztak a cikk megírásakor és mi az ami mellett most is abszolút kiállnak. Azt nyilatkozta, hogy a rendőri intézkedéssel kapcsolatos részleteket egy Binance alkalmazott szivárogtatta ki, aki eddig megbízható forrásnak bizonyult és állítása szerint maga is jelen volt a razzia során. Chaparro foggal körömmel védte az általuk lehozott történet további részét. Azt mondta, hogy a Binance két irodáját is elhagyta, melynek tanúja volt az iroda épületvezetője is.

CZ ugyanakkor bocsánatkérést követelt, de Chaparro világosan kijelentette, hogy ez bizony nem fog megtörténni.

Szabályozható szólásszabadság

Zhao annyira rápörgött a FUD dologra, hogy már elvesztette az önkontrollt. Twitteren arra kérte a blokklánc vállalkozásokat, hogy gyűjtsenek pénzt a FUD elleni küzdelemre. Nem kellett azonban sokat várnia, hiszen hamarosan meg is jelent az első adományozó, Justin Sun személyében. A Tron vezérigazgatója, akinek szintén meggyűlt már a baja a sajtóval, 100 bitcoint (BTC) ajánlott fel a FUD elleni harchoz.

Mike Dudas, a The Block vezérigazgatója látván a két kriptomilliárdos adakozó kedvét, azonnal reagált a bejegyzésekre. Azt írta, hogy “a legvagyonosabb kriptovaluta tulajdonosok azért gyűjtenek a FUD ellen, hogy megpróbálják megfélemlíteni azon újságírókat, akik az igazat írják meg.” Ryan Selkis, a Messari kriptovállalati adatszolgáltató vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy pont Zhao és Sun fenyegetik az ipart. A pontos, professzionális adatok és kutatások közlése az “előfeltétele annak, hogy a kriptovaluta ipar ne egy vicchez hasonlítson az új befektetők szemében”, tweetelte véleményét, aki a szabad sajtóra is felhívta a figyelmet.

November 24-én Zhao már másként beszélt a média szerepéről. “A szólásszabadság azt jelenti, hogy bárki véleményt nyilváníthat, arról amiről csak akar”, mondta Zhao. “De ez nem azt jelenti, hogy hamis híreket vagy hazugságokat terjeszthet, különösen akkor, ha a hazugság, amelyet terjeszt, pánikot okoz, az árak csökkenéséhez vezet, illetve másokat károsít meg. A szabadság nem azt jelenti, hogy bánthatsz másokat.”

Az újságírók azonban nehéz helyzetben vannak, amikor szólásszabadságukat akarják gyakorolni, hiszen a milliárdosok gyakran fenyegetik őket, és más véleményük mellett kiállót, lásd Craig Wrightot, vagy a magyar Firstcoin átverés magyar kiagyalóit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük