A Bitcoin Alapítvány tündöklése és bukása

 • 15
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Valaha az egyik legbefolyásosabb szervezet volt a kriptovilágban, ma azonban már a Bitcoin Alapítvány csak árnyéka önmagának.

Az Mt. Gox bukása után született egy hasonlóan vitatott szervezet

A szervezetet 6 alapítótag hozta létre 2012. júliusában, rögtön azután, hogy a kriptovilág kezdte összeszedni magát a Mt. Gox összeomlását követő sokkból. Az igazgatótanács 2013-ban ebben a felállásban dolgozott:

 • Gavin Andersen, az első bitcoin fejlesztők egyike
 • Mark Karpeles, Mt.Gox ügyvezető igazgató
 • Jon Matonis, monetáris szakértő
 • Patrick Murck, Engage Legal igazgató
 • Charlie Shrem, BitInstant vezérigazgató
 • Peter Vessenes, CoinLab vezérigazgató

Az alapítók közé tartozott Roger Ver is, ő azonban nem volt igazgatósági tag.

A szervezet körüli első érdekesség már a kezdetekkor megjelent, ugyanis az alapítók közé sorolták Satoshi Nakamotot is, a Bitcoin ismeretlen megalkotóját. Az alapítvány azt a célt fogalmazta meg maga előtt, hogy azért működik, hogy hirdessék és megvédjék a Bitcoin decentralizált, megosztott és privát jellegét. Pár hónappal később a szervezet vízióját kiegészítették azzal, hogy céljuk a bitcoin infrastruktúra és fejlesztési csapat pénzügyi támogatása is. A szervezet saját magát pedig a legfontosabb kapocsnak titulálta a kriptoközösség és az általános nyilvánosság között.

Az Alapítvány népszerűsége hamar felfelé ívélt, sok neves és jeles kriptoközösségi tag és vállalat csatlakozott hozzájuk. 2013-ban csatlakozott a szervezethez Brian Armstrong, Coinbase alapító, a Kraken tőzsde alapító és vezére Jesse Powell, és a ShapeShift alapító Erik Voorhees is.

Az igazgatósági tagok kétes híre

Az évek során azonban az Alapítvány igazgatósági tagjai is egyre nagyobb botrányokba keveredtek. Shremet letartóztatták pénzmosás miatt, és le is mondott a szervezetben viselt pozíciójáról. Pár hónappal később Karpeles és távozni készült, miután híre ment a Mt. Gox fizetésképtelenségének. Helyettük megválasztották igazgatósági tagnak Brock Pierce-t, aki viszont gyermekmolesztálási ügyekbe keveredett.

A Bitcoin Alapítvány vezetősége | BitMEX Research

Hová tűnt a Bitcoin?

Az Alapítvány pénzügyi mérlege is borzasztó volt, az első három évben hatalmas veszteségeket könyvelt el, pedig csak bérköltséget kellett fizetnie az igazgatósági tagok után. Később pedig a könyvelési gyakorlatuk is problémássá vált, ugyanis a Bitcoin értékesítések után sokkal kevesebb nyereséget könyveltek el, mint a reális érték, így dollármilliók tűntek el évek alatt. Egyre több hír látott napvilágot a sikkasztásról és pénzügyi visszaélésekről is. Mikor pedig a tagok a szervezet vezetőit szerették volna elszámoltatni és transzparenciát követeltek, az igazgatók nem tudtak meggyőző válaszokat adni.

Igazgatósági tagok éves jövedelme, Alapítvány kiadása és bevétele 2012 – 2014

A 2015-ös választás volt a fordulópont

A 2015-ben megrendezett tisztújító választások hozták el a végső összeomlást. A tagság által megválasztott két új igazgatósági tagot az igazgatóság tanácsa nem fogadta, ezzel megszegték saját belső szabályrendszerüket. Az Alapítvány tagjai ezért sorra hagyták el a szervezetet, és az elvesztette a legitimitását.

Habár az Alapítvány még ma is létezik, működésének nincs valós értéke. Ahogy a BitMEX is megfogalmazta elemzésében, a Bitcoin Alapítvány létrehozása és bukása kitűnő példája annak, hogy mennyire nem szabad központilag irányítani egy rendszert, ami decentralizált és anonimitás elvein működik.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.