Esik a Bitcoin, vége mindennek? Megint túltolja a média a világvége várást

#mindmeghalunk – mondhatnánk ez volt a hét végén a vezető cikk a mainstream médiában, miután egészséges korrekción esett át a Bitcoin árfolyama.

Elég volt mindössze 9%-os esés ahhoz, hogy azonnal a címlapokra kerüljön a Bitcoin, mint bukott kriptó. Pedig valójában a hetek óta tartó emelkedés mellett már nagyon kellett egy kis szusszanó.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A Coinbase bejelentette, hogy a kriptovaluták rallyja során 1 milliárd dollár tőkét kíván bevonni átváltható kötvények eladásával. Ezzel elkerülné az árfolyamot károsan befolyásoló részvényeladást, és követné azt a stratégiát, amelyet Michael Saylor is használ a MicroStrategynél.

Nigéria azt követeli a Binance kriptotőzsdétől, hogy adja ki a 100 legnagyobb nigériai felhasználója nevét és tranzakciós előzményeit a kormánynak. A követelésre azután került sor, hogy hamadik hete tartja őrizetben a nigériai kormány a Binance két magas rangú vezetőjét árfolyam manipuláció vádjával.

Hat hetes tárgyalás után a brit bíróság kimondta, hogy Craig Wright ausztrál informatikus nem Satoshi Nakamoto, a bitcoin titokzatos feltalálója. Wright régóta állítja, hogy felvette az álnevet, és 2008-ban fehér könyvet írt a bitcoinról, lefektetve a kriptovaluta alapjait. Azóta több fejlesztőt beperelt, mert állítólag megsértették szellemi tulajdonjogait. De a bizonyíték arra, hogy nem Satoshi, a bíró szerint „elsöprő”. Bár a kriptográfia legnagyobb rejtélye továbbra is megoldatlan, legalább egy gyanúsított kizárható.

A Bitcoin ETF-ek elszívják a megvásárolható Bitcoint, és a kínálati dinamika fordulópontja idén már be is következhet. A Bitcoin szeptemberre eladó oldali likviditási válság elé néz, ha az eddig tapasztalt beáramlás az intézményi befektetők részéről folytatódik. Az X-en Ki Young Ju, a CryptoQuant on-chain analitikai platform alapítója és vezérigazgatója osztotta meg, hogy akár hat hónapon belül is felmerülhet a BTC kínálati likviditási válsága.

Egy átfogó vizsgálat után 17 személy ellen emelt vádat a SEC azért, mert be nem jegyzett befektetéseket népszerűsített a CryptoFX cég és brókeri regisztráció nélkül működött. Több mint 12 millió dollárt csaltak ki, főleg latin-amerikai befektetőktől. A piramisjáték elleni fellépés közepette még az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) oldala is váratlanul leállt.

A Shiba Inu kutya által inspirált mémcoin, a Dogecoin ára kilőtt, miután nagy kedvelője, Elon Musk március 13-án azt mondta, hogy a Tesla egyszer majd el fogja fogadni a Dogecoint fizetőeszközként egy Tesla gyárban tett látogatásakor.

Miért esik a Bitcoin ára?

Nehéz meghatározni egyetlen okot a Bitcoin hirtelen visszahúzódására, mivel több oldalról is hat a piac a BTC-re.

Egyrészt sok kriptokereskedő most realizálta a nyereségét egy rendkívüli bull run után, amely során a Bitcoin ára 175%-kal emelkedett az elmúlt 12 hónapban.

Másfelől a globális gazdaság szélesebb körű bizonytalanságával kapcsolatos aggodalmak és az Egyesült Államokban a vártnál magasabb infláció kétségbe vonta a kamatcsökkentési reményeket a közeljövőben. Az olcsó pénz lehetőségének elillanása pedig a kockázatos eszközök árfolyamára is hatással van.

Itt van a várva várt korrekció, de olcsón már senkinek nem kell Bitcoin?

Az amerikai azonnali Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok, a Bitcoin ETF-ek március 14-én érték el az egyik legalacsonyabb nettó beáramlási szintet. Mindössze 132 millió dollárnyi új forrás áramlott a Bitcoin ETF-ekbe, ami az elmúlt nyolc kereskedési nap legalacsonyabb szintje. Sőt, 80%-os csökkenés az egy nappal korábbi március 13-hoz képest.

A csütörtöki csökkenés a második egymást követő nap volt. Szerdán a beáramlás elérte a 684 millió dollárt, ami 38,3%-os csökkenés a március 12-ihez képest. Emellett tegyük hozzá, hogy kedden rekordméretű, 1,05 milliárd dolláros egynapos beáramlás történt.

A csütörtöki csökkenés a második egymást követő nap volt

Mindeközben a héten a BTC árfolyama -5%-os csökkenést mutatott bár egy nagyobb leszúrás alkalmával, akár 9%-os esést is láthattak a befektetők.

Bár a 9% soknak tűnik napon belül, de a harcedzett HODLER-ek erre még az ágyból sem kelnek ki. A Bitcoin történetében sokszor előfordult már 2 számjegyű esés is napon belül.

Lássuk miért is nyugodtak a profik:

  • Az MACD két aranykereszt mintát mutat, ami potenciális bikapiaci lendületet jelez.
  • Az RSI túladott, ami pedig lehetséges vételi lehetőségre utal.
  • A piaci hangulatindex jelenleg 83 ponton áll, ami rendkívüli mohóságra utal.

A BTC árfolyama csökkenést tapasztalt tehát az elemzett időszakban, de a technikai mutatók potenciális emelkedő lendületre utalnak. A kereskedőknek figyelniük kell a Bollinger Bands által nyújtott támogatási (67 ezer) és ellenállási (69 ezer) szinteket, és figyelembe kell venniük az RSI által azonosított túladott mintát.

Ezúttal más lesz?

A Bitcoin következő felezési eseménye mindössze hetekre van már csak. Várhatóan áprilisban fog bekövetkezni a pillanat, amikor a bitcoin kínálatának növekedési üteme a felére csökken vissza.

Összehasonlítva a jelenlegi helyzetet a korábbi felezési ciklusokkal, amelyek mindegyike jelentős, közel 40%-os árcsökkenést mutatott az esemény előtt van, aki most is esésre számít.

Ha a 73 ezer dolláros lokális csúcshoz képest nézzük, a 40%-os esés, 45 ezer dollárig viheti le a bitcoin árát. Ez a szint amúgyis erős támasz, mert innen indult a Bitcoin ETF rally még az ősszel.

Felmerült azonban, hogy az amerikai Bitcoin ETF-ek megjelenése új tényezőként jelenik meg a korábbi ciklusokhoz képest.

Sokak teszik tehát most fel a klasszikus kérdést: most majd más lesz?

Azonban, ha alaposabban megnézzük, korábban minden bikapiacnak megvoltak a saját katalizátorai. És ez egyáltalán nem akadályozta meg a Bitcoin árfolyam ciklikusságának trendjét.

A korábbi ciklusok során is ezt mondtuk, hogy most minden más lesz. Mert:

  • Saylor elkezdett Bitcoint vásárolni
  • A mennyiségi könnyítés miatt ingyen pénz jelent meg a rendszerben
  • Megjelentek az intézményi BTC letétkezelők
  • Megjelentek az ICO-kon keresztül a kockázati tőkealapokból származó extra források.

Minden egyes alkalommal azt mondtuk, most más lesz. És más lett? Nem.

Még mindig a felezés ELŐTT vagyunk

Annak ellenére, hogy a Bitcoin új történelmi csúcsot ért el már most 2024-ben, nem szabad elfelejteni, hogy még mindig a felezése ELŐTT vagyunk.

Az X-re feltöltött grafikonon Rekt Capital elemző az idei évet a 2020-as utolsó félév viselkedésével hasonlította össze.

„Technikailag a Bitcoin még mindig a Felezés előtti emelkedési fázisban van (világoskék)” – magyarázta.

„A Bitcoin azonban a „Pre-Halving Rally” fázisból a „Pre-Halving Retrace” fázisba, azaz az emelkedésből a visszahúzódásba válthat át (narancssárga és sötétkék kör). Most vagyunk az átmenet küszöbén”

A korábbi adatok alapján a Bitcoin 14-28 nappal a felezés előtt ment keresztül a visszahúzás fázisán.