Rekordnagyságú beáramlás a Binance-ra – mit csinálnak ezzel a rengeteg bitcoinnal?

A Binance tőzsdén rekordnagyságú, 138 ezer darabos bitcoin-beáramlást figyeltek meg, ami a 2018-as kapituláció, árzuhanás idejére emlékeztet. De a vélemények mégis eltérnek, hogy merre fog innét menni az árfolyam.

A Binance, a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje a 2018-as medvepiaci kapitulációra emlékeztető óriási beáramlást figyelt meg a bitcoin-érmékből. A CryptoQuant blokklánc-elemző platform adatai azt mutatják, hogy november 18-án egy óriási, közel 60 ezer bitcoinból álló csomag érkezett a Binance tárcájába.

2018 vége óta a legmagasabb bitcoin-beáramlás

Ezzel az eddigi legnagyobb napi beáramlást figyelték meg. Az FTX fizetésképtelensége és a hozzá kapcsolódó pánikszerű eladások miatt a BTC-árfolyam további esésétől való félelem folyamatos. A Binance legfrissebb adatai így további katalizátort jelenthetnek az ideges piacoknak – lefelé.

November 18-nak még nem is volt vége, amikor a CryptoQuant adatai szerint a nap addigi részében már több mint 138 ezer bitcoin érkezett a Binance-ra. A kiáramlásokat is figyelembe véve, levonva – nem csak a Binance-nél, hanem más nagy tőzsdéken is – szintén csúcson vannak a beáramlások.

Mégpedig egészen 2018. november 30. óta nem látott szinten. Akkoriban az történt, hogy két héttel később a BTC/USD 40 százalékos esés után 3100 dolláron érte el a mélypontját.

A bitcoin forrása a Binance BTCB-je?

A Binance BTC-tartalékai ezáltal magasabbak, mint az FTX-botrány kezdete előtt voltak. Most ez 573 ezer darab érme, szemben a november 6-i 513 ezerrel. Az esemény egyik megfigyelője azonban észrevette, hogy alig több mint 59 ezer bitcoin a Binance Bitcoin BEP2 (BTCB) tokenjének “de-pegjéből” (a rögzítés feloldásából) származik – írta a Cointelegraph.

A BTCB egy Bitcoin-alapú token a Binance Chain blokkláncon, nyilvánosan ismert tartalékcímmel. Ez a tárca pénteken 68 200 BTC-t tartalmazott, miután a nap folyamán 127 351 BTC kiáramlás történt.

Valódi bitcoin-eladások folynak?

A BTCB piaci értékének csökkenése a tartalék csökkenésével egyidejűleg a CryptoQuant vezérigazgatója, Ki Young Ju szerint arra utal, hogy valódi eladások folynak, “eladói nyomás” látható. Szerinte ugyanis “CZ-nek” (Changpeng Zhao Binance-vezérnek) nem lenne érdeke levenni a Bitcoint a BNB-láncról. Az ő célja az, hogy támogassa a BNB-láncon működő projekteket.

Viszont ha nem érkezett bejelentés a Binance-tól, az azt jelenti, hogy ügyfelek, befektetők pénzéről lehet szó.

Tehát úgy gondolom, hogy ez a tevékenység nagy valószínűséggel olyan ügyféltől vagy ügyfelektől származik, akik szorult helyzetben vannak mondta Ki.

Kriptotőzsdék forró hete

Mások szerint azonban az óriási bitcoin-beáramlások egyszerűen belső átszervezések eredményeképp történtek, amelyeknek nem lesznek további következményei. A Binance-nél ugyanis nagy, 127 351 darabos bitcoin beáramlás mellett közel 50 000 bitcoin kiáramlást tapasztaltak pénteken.

A bitcoin-árfolyam öt éve. (Tradingview.com)
A bitcoin-árfolyam öt éve. (Tradingview.com)

A blokklánc ellenőrzése azt mutatja, hogy ezek belső tárcák, hideg tárcák és a tartalékok bizonyítására szolgáló tárcák közötti átutalások – állította Colin Wu kriptovaluta-újságíró. (Most minden tőzsde arra törekszik, hogy bizonyítsa a nála levő értékek meglétét, “Proof-of-Reserves” átvilágítást csináljon a tartalékokról – a szerk.)

Vannak eladások, de nem akkorák?

Andrew T, a Nansen analitikai platform egyik technikusa a Binance általános beáramlási statisztikájáról azt mondta, hogy nemcsak ott, máshol is voltak beáramlások. Mégis, az, hogy a Binance-ra azért tennének be nagy tömegű bitcoint, hogy aztán a piacra borítsák, nem tűnik megfelelő magyarázatnak.

Korábbi adatok szerint a kriptotőzsdék felhasználói több, mint hárommilliárd dollárt vontak ki az FTX csődjét követő napokban, és ez a tendencia még folytatódik.

Kapcsolódó cikkeink:

A Binance vezére szerint akár 10 millió dollár is lehet egy bitcoin

Hiperbitcoinizáció: A hatalmaskodó kormányok miatt az emberek a Bitcoinhoz fordulnak

Címlapkép forrása: Pixabay.com