Hiperbitcoinizáció: A hatalmaskodó kormányok miatt az emberek a Bitcoinhoz fordulnak

A Bitcoin idealisták számára a globális pénzügyek eljövendő utópiája azzal kezdődik, hogy a Bitcoin lebontja a fiatpénzek hegemóniáját. Ez a civilizációs felvetés már a Bitcoin kezdete óta vonzó a kiberpunkok számára. Mostanra azonban a kriptovaluták már bekerültek a mainstreambe is, ugyanis a hétköznapi embereket egyre inkább nyomasztják a recesszióba süllyedő gazdaságok és a túl nagyranövő kormányzati beavatkozások hatásai.

A Satoshi Nakamoto Intézet társalapítója, Daniel Krawisz a Bitcoin közelgő hatalomra jutását “hiperbitcoinizáció” névvel illeti. Ez részben a félrement gazdaságpolitikák, a recesszióba jutott gazdaságok és a túlkapások, valamint az elhatalmasodó kormányzati beavatkozások miatt fog kialakulni.

Arra fogja kényszeríteni az embereket, hogy elhagyják a fiatpénzeket

A politikai tüntetések közelmúltbeli kormányzati elfojtásából nyilvánvaló, hogy amikor az embereket szorongatják, az elérhető technológiákhoz nyúlnak, hogy érvényesítsék a hatalmukat. Ahogy a világ a recesszióval egy bizonytalan időszakba lép, a hiperbitcoinizáció végül valósággá válhat.

top infláció

Libanon, Törökország, Venezuela, Kuba, Zimbabwe és számos más ország szembesült a hiperinfláció problémájával. A fiat pénznemek ezekben az országokban egyre mélyebbre süllyednek, ami arra készteti a kormányokat, hogy kétes politikákat vezessenek be a pénzromlás megállítására.

De az elnökök és kormányfők különleges hatáskörökre való hivatkozása, az árszabályozás és a helyettesítő valuták is versenyeznek a gazdasági szankciókkal, a rossz kormányzással és más strukturális tényezőkkel, amelyek hiábavalóvá teszik a kormányzati fiskális ellenőrzési erőfeszítéseket. Emellett mindezek megtagadják a polgároktól a pénzük feletti ellenőrzést.

A fiatpénz kudarca már 2019-ben Venezuelában nyilvánvalóvá vált. Családok kénytelenek voltak romlott élelmiszert vásárolni és gyermekeiket örökbeadni az alapvető javak hiánya miatt. A legutóbbi hivatalos számítások szerint májusban a venezuelai infláció 151%-os volt.

Egy másik rossz példa Libanon. Itt a kormány elhibázott politikája megfosztotta az embereket megtakarításaiktól és nyugdíjaiktól. A nemzeti valuta is drámaian veszített az értékéből.

Az emberek a Bitcoin felé fordulnak

A CNBC nemrégiben megjelent riportja szerint a libanoniak egyre inkább a Bitcoinhoz fordulnak, hogy megőrizzék pénzük értékét a “drága háborúk és rossz költekezési döntések” évtizedei által okozott súlyos pénzügyi válság nyomán.

A riport szerint a polgárok a Bitcoin-t helyi és külföldi tranzakciókhoz egyaránt használják fizetőeszközként. Az USDT stabilcoin is népszerű fizetőeszköz az országban. Bár a kriptót a libanoni kormány nem engedélyezi hivatalos fizetőeszközként, az embereket úgy tűnik, ez végképp nem érdekli.

A vállalkozások az Instagramon és más közösségi médiaplatformokon népszerűsítik a kriptót, mint elfogadható fizetési módot – számolt be a CNBC. Hozzátették, hogy a bankrendszer összeomlott, és a helyi libanoni font 2019 óta 95%-ot veszített értékéből. A bankok a pénzfelvételt is korlátozzák.

Az ukrajnai háború és a COVID-19 világjárvány következményei miatt emelkedő globális élelmiszer- és energiaköltségek még tovább súlyosbították az élelmiszerhiányt, és idén még magasabbra hajtották az inflációt. A hivatalos adatok szerint az éves szintű infláció szeptemberben 162%-os volt, ami az egyik legmagasabb a világon.

“Az USDT használata széles körben elterjedt” – mondta egy csak Gebrael néven azonosított felhasználó. Hozzátette:
“Rengeteg kávézó, étterem és elektronikai bolt van, amely elfogadja az USDT-t… szóval ez kényelmes, ha nem fiatban kell költenem, hanem a Vitcoin megtakarításaimból. A kormánynak most sokkal nagyobb gondjai vannak, minthogy aggódjon amiatt, hogy néhány üzlet elfogadja a kriptopénzt”.

hiperbitcoinizáció

Kormányzati elnyomás

A gazdaságilag csődbe jutott és elszigetelt kormányok történelmileg az intézmények megszállott ellenőrzéséhez és a polgárok elnyomásához folyamodtak, amikor azok tiltakozásuknak adtak hangot. Zimbabweban, ahol az infláció októberben 269%-os világcsúcsot ért el, a hatóságok keményen és erőszakkal felléptek bármilyen ellenvéleménnyel szemben.

Zimbabwét a régóta fennálló valutaproblémái miatt gyakran emlegetik a Bitcoin bevezetésének jó példájaként. A kormány 2019. januárjában betiltotta a népszerű közösségi hálózatokat, hogy megfékezze a tiltakozásokat. Az utcai tüntetéseken a polgárok elverése és bebörtönzése is széles körben elterjedt intézkedés volt. Az elnyomás azonban a múltban és most is új technológiai lehetőségek megnyílását eredményezte.

A zimbabweiek az internet teljes leállítására a Telegramra való áttéréssel reagáltak. A Telegramot olyan kommunikációs alkalmazásként tervezték, hogy ellenálljon a megfigyelésnek és az elnyomásnak. A polgárok a virtuális magánhálózatokon (VPN) keresztül a betiltott közösségi hálózatokhoz – Whatsapp, Facebook, Youtube – való hozzáférést is megoldották.

Ahogy a polgárok alternatív kommunikációs csatornákon keresztül visszaszerzik demokratikus szabadságukhoz való jogokat, okkal feltételezhető, hogy a pénzügyi szabadságukat is vissza fogják követelni a cenzúrának ellenálló valutákon, például a Bitcoinon keresztül.

A zimbabwei központi bank, a Reserve Bank of Zimbabwe 2018. májusában betiltotta a kriptopénz-kereskedelmet és bezárt két kriptotőzsdét.

A kriptokereskedés azonban nem halt el a tiltással. Ehelyett újra feltalálta magát a Whatsappon a peer-to-peer kereskedésen keresztül. Idővel a kriptorajongók nagy Whatsapp-csoportokat hoztak létre, ahol információkat és híreket osztanak meg a szektorban zajló fejleményekről.

Más hasonló csoportokat is használnak kriptovaluták vásárlásra és eladásra, kihasználva a már ismert vagy új kapcsolatokat. Az ebben a közösségben kialakult bizalom kulcsfontosságú a bizalomépítésben és a lopások megelőzésében.

Az egyéni pénzügyi szabadság visszaszerzése

Egyes országok puha szabályozással tisztítják meg a terepet a kriptovaluták számára. Mások akaratlanul ugyanezt teszik meg, amikor nem sikerül megfékezni az inflációt. Ez egy olyan kitörési ponthoz vezetett, ahol a polgárok visszaveszik szabadságukat az alternatív valutákon, elsősorban a Bitcoinon keresztül.

Törökországban a kriptotőzsdékkel szembeni kormányzati fellépés sem tudta megakadályozni, hogy a polgárok a BTC felé forduljanak. Az országban az infláció októberben 24 éves csúcsra, 86%-ra emelkedett. Törökország is betiltotta a kriptovaluta fizetéseket 2021-ben.

A LocalBitcoins adatai szerint a BTC peer-to-peer kereskedések Törökországban 51%-kal és 40%-kal nőttek 2022 első és második negyedévében. Mindez akkor történt, amikor a török líra értéke hatalmasat zuhant. Az emberek a Bitcoint inflációs fedezetként használják ebben az országban.

A Chainalysis szerint a török állampolgárok 192 milliárd dollárnyi kriptót kaptak 2021 és 2022 júniusa között. Az ország a világ egyik leggyorsabb Bitcoin elfogadási arányával rendelkezik.

A Bitcoin eközben egyre nagyobb teret hódít meg az egész világon. Ez a progresszív kormányzati politikák és a növekvő felhasználói elfogadottság révén történt. A fiatvaluták kudarca a fejlődő gazdaságokban arra fogja kényszeríteni a polgárokat, hogy visszavegyék a pénzük feletti tulajdonjogot.

Ennek a kimenetele az lesz, hogy a hiperbitcoinizáció fordulópontján Daniel Krawisz pénzügyi szabadságról és befogadásról szóló radikális víziója szerint a szegényebb országok polgárai határok és engedélyek nélküli tranzakciókat fognak lebonyolítani a Bitcoinnak köszönhetően.