Itt az alakzat, amit sosem akart senki látni a bitcoin grafikonján

A hét amikor csődbe ment a világ második legnagyobb kriptotőzsdéje

Binance indította el az FTX lavinát

Két éves mélypontra esett a bitcoin árfolyama, miután a világ második legnagyobb kriptotőzsdéje, az FTX a hét végére csődöt jelentett. Itt egy rövid öszefoglaló, hogy mi is történt a héten, ha lemaradtál volna róla.

A dominó első darabját Changpeng Zhao, a Binance vezérigazgatója indította el. Vasárnapi tweetjében tájékoztatta a közösséget, hogy megszabadul a Binance az összes FTT tokenjétől a “közelmúltban napvilágra került kinyilatkoztatások” után. Az FTT az FTX saját natív tokenje. A Binance döntése mögött elvileg az áll, hogy a Sam Bankman-Fried által alapított Alameda Research kiszivárgott mérlege szerint a több milliárdos vagyon jelentős részben FTX tokenben van lekötve.

A bejelentés után néhány órával már ömlött kifelé a pénz az FTX kriptotőzsdéről pillanatok alatt komoly likviditási gondokat okozva. Az FTX kriptotőzsde natív tokenje több mint 30%-ot zuhant percek alatt. Miközben a saját tokenjük volt a fedezet a tőzsdén tárolt eszközök mögött, a fedezet csökkenésével és a likviditási igény növekedésével végzetes spirálba került a kriptoplatform. A helyzetre reagálva az FTX leállította a kifizetéseket, ami további pánikot okozott a piacon.

Binance felvásárlási ötlete csak tovább rontott az FTX helyzetén

Ekkor jelentkezett a Binance, hogy felvásárolná az FTX-et, hogy megmentse az ügyfeleket. Korábbi információk szerint az FTX-vezérnek a csúcson 26 milliárd dollárja volt, vagyonának 94%-a elúszott. Nehéz helyzetbe kerültek az FTX befektetői a platform bukását követően. A piac aggódni kezdett a felvásárlás hírére, hiszen az FTX felvásárlása a Binance kezére játszotta volna a kriptopiac 80 százalékát – ehhez pedig a szabályozó hatóságoknak is lett volna egy-két szavuk.

És hogy teljesen bezáruljon a kör, a Binance mindössze 48 órával a bejelentése után, hogy felvásárolná az FTX tőzsdét visszalépett a felvásárlástól. Kegyelemdöfésként, még hivatkoztak a rosszul kezelt ügyfélpénzekre és az állítólagos amerikai ügynökségi vizsgálatokkal kapcsolatos jelentésekre. Időközben az is felmerült, hogy az FTX feje, Sam Bankman-Fried titokban 4 milliárd dollárt, köztük FTX ügyfélbetéteket vitt át az Alamedaba, a cég kereskedéssel foglalkozó társaságába.

FTX összeomlását követően újra helyét keresi a piac

Pénteken délután végül lemondott Sam Bankman-Fried a cég vezetéséről és egy sajtóközleményben tudatták, hogy az FTX csoport 130 cég, beleértve az amerikai FTX.US platformot is csődvédelmet kért.

Az FTX összeomlását követően a kriptotőzsdék a proof-of-reserve ellenőrzéshez fordulnak. Stabilnak látszott az FTX is, de nem tudjuk hangúlyozni:

“nem a te kulcsod, nem a te kriptód“

Nem szabad nagyobb összegeket centralizált tőzsdéken tárolni. A Ledger hardvertárcái is megérezték az FTX bukását, a felhasználók a hírek hallatára egyre inkább a hidegtárckba tették át a kriptotőzsdékről befektetéseiket.

Itt az alakzat, amit sosem akart senki látni a bitcoin grafikonján

A Bitcoin 200 napos mozgóátlaga (MA) most először esett 200 hetes megfelelője alá. Más szóval, a Bitcoin ára az elmúlt 200 napban relatív értelemben egyedülállóan alacsony volt a múlthoz képest.

„Ez egy új dolog” – kommentálta a helyzetet a népszerű Twitter-elemző fiók, a TXMC Trades. A 200 hetes mozgóátlag egy kulcsfontosságú mutató. A korábbi medvepiacok során a bitcoin árfolyama mindig erről a szintről pattant fel és indult meg felfelé.

A trendvonal eddig mindig tovább növekedett, és soha nem csökkent. Most azonban ez másképp alakulhat?

Itt az alakzat, amit sosem akart senki látni a bitcoin grafikonján

A bitcoin jövedelmezőségére komoly csapást mért az elmúlt napokban a piac, és a láncon belüli adatok megerősítik, hogy még a legtapasztaltabb befektetők is szenvednek.

A Glassnode, blokklánc elemző cég adatai azt mutatják, hogy a BTC kínálat több mint egyharmadát tartják már veszteségesen hosszú távú hodler befektetők. Ez most minden idők új csúcsa. Ahogy a BTC/USD kétéves mélypontra, 15 600 dollárra esett, a befektetők pozíciói óriási veszteségbe váltottak.

A Glassnode kimutatta, hogy a hosszútávú befektetők BTC-kínálat 35,4%-át – több mint 5,9 millió érmét – veszteséggel birtokolnak. Mindeközben a rövidtávú bitcoin tulajdonosok a bitcoin kínálat mindössze 0,06%-át birtokolják nyereséggel.

Az összes aktív Bitcoin-cím profit aránya is időközben jelenleg a legalacsonyabb. 2020 márciusa óta, a COVID-19 összeomlást követően volt csak ennyire kevés cím profitban az elmúlt évek során.

a befektetők pozíciói óriási veszteségbe váltottak

A hét (további) legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A MiCA rendelet megszavaztatását az Európai Unió 2023 februárjára tolta ki, ezzel azonban komoly fennakadásokat okozhatnak az egyéb határozatokkal kapcsolatban. A szóban forgó keretrendszernek, amely a kriptoeszközök piacait hivatott szabályozni Európa-szerte, ebben a hónapban kellett volna érvénybe lépnie. Az Európai Parlament ellenben eljárással kapcsolatos okokra hivatkozva úgy határozott, hogy a zárószavazást 3 hónappal későbbre halasztja.

Mindeközben 3000 eurós értékhatárral jöhet a digitális euró. Az Európai Bizottság hamarosan előáll a digitális euróra vonatkozó jogalkotási javaslattal – mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke “A digitális eurót a polgárok és a vállalkozások számára lehetővé tevő jogszabályi keret felé” című konferencián tartott videónyilatkozatában.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) hétfőn bejelentette, hogy James Zhong bűnösnek vallotta magát “2012 szeptemberében csalás elkövetésében, amikor jogellenesen több mint 50 000 bitcoint szerzett a Silk Road darkwebes internetes piactérről”. Az igazságügyi minisztérium egy “történelmi jelentőségű, 3,36 milliárd dollár értékű kriptopénz lefoglalását” is bejelentette az üggyel kapcsolatban.

A sok FTX kriptohír között fel sem tűnt szinte, hogy a BTC árfolyama közel 5%-ot ugrott azután, hogy az amerikai inflációs adatok javuló tendenciát közöltek. Összességében az elemzők szerint továbbra is változékony napok várhatnak a kriptopiacokra.

a BTC árfolyama közel 5%-ot ugrott azután, hogy az amerikai inflációs adatok javuló tendenciát közöltek

Altcoin hírek

FTX összeomlása több altcoinra is hatással van, el kell-e temetni a Solanat is?

November elején még arra a hírre lőtt ki a Solana árfolyama, hogy az egyik legnagyobb felhőszolgátató, a Google Cloud Solana validátorrá válik. Az FTX összeomlása azonban a Solanára is jelentős befolyással van, alig egyetlen nap alatt a Solana tokenje, a SOL elveszítette értékének több mint a felét. Az FTX alapító Sam Bankman-Fried elég régóta áll közel a Solanához, a most már hírhedtté vált Alameda Research cégén keresztül komolyabb befektetéseket is eszközölt már a projektben.

Sam minden bizonnyal hatalmas befektető volt és Solana nagy támogatója. Azonban Ő maga nem a Solana. Tehát rövid távon ez a helyzet sok fájdalmat okoz ugyan, de nem tart örökké. Hagyományosan azok az érmék, amelyek az egyik ciklusban nagyon felülmúlják a piacot, jellemzően alulteljesítenek a következő ciklusban. De a Solanat nem kell temetni még. Lehet, hogy vannak problémái, de tisztességes számú felhasználó bázissal rendelkzik, és jelentős NFT-közösség is van mögötte. Sok ember, aki nem feltétlenül fogja feladni a projektet egyik pillanatról a másikra.

Az elmúlt időszakban sok kockázati befektetési társaság felvásárlása nyomta fel a SOL árfolyamát. Ezek kozül most sokan exitáltak a pozícióból, hogy továbbléphessenek a következő projektre. Mesterséges pénzpumpa nélkül nem fog olyan gyorsan emelkedni az árfolyam, mint korábban. A Solanának vissza kell térnie a régi vágású megoldásokhoz: lázba kell hozni az embereket. Ha a vezetés és a csapat erre összpontosít, túlélheti a jelenlegi időszakot, de sok idő lesz mire újra felépül a bizalom.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre.

A műsor eheti vendége Turcsán Tamás Péter – Shy, újságíró, innováció és startup vállalkozás tanácsadó, kommunikációs szakértő, blogger, társadalmi innovátor, a Startupper.hu és az Indulj.be oldalak egyik alapítója. 1992-ben ő volt az eredetileg Guru, majd PC Guru, elsősorban számítógépes játékokkal és hardverekkel foglalkozó havonta megjelenő újság egyik alapítója.

A BitcoinBázis újabb közösségi média platformon érhető el, csatlakozzatok hozzánk a Discordon!