Támadás alatt áll a bitcoin cash hálózata

A BitPico csoport 5 napja indított 51%-os támadást a Bitcoin Cash hálózata ellen. A fejlesztői csoport célja, hogy rávilágítsanak, hogy milyen sebezhető Roger Ver altcoinja.

51%-os támadás a bitcoin cash hálózata ellen

A bitcoin és a bitcoin cash támogatói között tavaly nyár óta dúl a hitvita, mióta létrejött a bitcoin hard forkja révén a bitcoin cash altcoin. A két csoport eddig is fújt egymásra, ám most kezd komollyá fordulni a helyzet.

TámadásA BitPico egy olyan fejlesztőkből álló csoport, akik az eredeti bitcoin protokoll mellett tették le a voksukat. Elkötelezett támogatói a SegWit2x és a Lightning fejlesztéseknek.  A céljuk az, hogy stressz teszteljék a bitcoin casht. Ahogy ők fogalmaztak: megmutassák az egész világnak milyen könnyű térdre kényszeríteni Roger Ver bitcoin cash hálózatát. Emellett arra is felhívnák a figyelmet, hogy mennyire centralizáltan működik az altcoin.

A Twitteren június 23-án jelentették be, hogy a támadás megkezdőtött és folytatódni is fog a következő hónapokban. Összesen 5000 bitcoin cash csomópontot támadnak meg a következő 6 hét során és amennyiben átveszik a node-ok felett a hatalmat, elérhetik az 51% feletti ellenőrzést. Ez esetben teljes hálózati bányászkapacitás 51%-a egy kézben összpontosul.  Így képesek lehetnek átvenni az irányítást a bitcoin cash hálózata felett: hamis tranzakciókat indíthatják, tranzakciók jóváhagyását tilthatják meg, egyazon összeget többször is elkölthetnek, illetve megakadályozhatják újabb érvényes blokkok létrehozását. Az eddig elméleti esetőség a kisebb altcoinok esetén pont az elmúlt hetekben többször is megtörtént. Több kisebb altcoin hálózata is áldozatul esett egy ilyen támadásnak, mely jelentősen megingatta a bizalmat az adott kriptopénz iránt. A bitcoin esetében pedig a Bitmain okozhat hasonló problémákat.

A BitPico csoport tagjai nem fedték fel a kiltüket, de a Twitter üzeneteik alapján úgy tűnik értik a dolgukat. Korábban már a Lightning hálózatot is tesztelték egy hasonló támadással, ami akkor átment a teszten.

Támadás alatt a bitcoin cash hálózata

Az árfolyam lejtmenetben

A jelenlegi támadástól függetlenül is szabadesésben van a bitcoin cash árfolyama az elmúlt hetekben. Utoljára május elején volt egy kisebb csúcs az árfolyam grafikonon azóta azonban a többi kriptopénzhez hasonlóan folyamatosan csökken a bitcoin cash értéke. Jelenleg a 600 dolláros támasz az, ami tartja magát, kérdés, hogy meddig. Ugyanis ha a támadás révén beadja a derekát a bitcoin cash hálózata, akkor további esés is várható majd a piacon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük