A Bitcoin FUD index az extrém kapzsiság zónába lépett

A Bitcoin FUD index (Crypto Fear and Greed Index), amely a kriptovaluta piac általános hangulatát méri, most újra az „extrém kapzsiság” zónába emelkedett.

Az Alternative.com adatai szerint az index február 13-án megütötte a 79-es pontszámot, közvetlenül az után, hogy február 12-én a BTC árfolyama átlépte az 50 000 dolláros szintet. A kriptopénz az utóbbi hónapokban szolidan menetelt előre, az elmúlt évben mintegy 13%-kal növelte értékét.

A Bitcoin FUD index az extrém zónába lépett.

Kapcsolódó: Mi jelent a félelem és kapzsiság index?

A Bitcoin FUD index több mint két éve nem érte el az „extrém kapzsiság” ezen szintjét; s még a Bitcoin ETF-ek jóváhagyására várva is pusztán a 76-os szinten volt, ami után a semleges zóbába zuhant.

2023 végén az ARK Invest vezérigazgatója, Cathie Wood azt jósolta, hogy egyes befektetők „el fogják adni” a Bitcoin spot ETF-ek jóváhagyásáról szóló híreket. A folyamatban lévő bitcoin rali és az index mutatószámának megugrása azt jelzi, hogy az ETF-ek jóváhagyásáról szóló hírekkel kapcsolatos rövid távú eladásoknak vége lehet.

A Crypto Fear and Greed Indexet a kereskedők és a befektetők viselkedését befolyásoló tényezők alapján határozzak meg – beleértve a volatilitás, a piaci momentum, a közösségi média, a bitcoin dominancia és a Google Trends változását. Az index skáláján egyébként az alábbi kategóriák vannak jelen:

  • 0-24: Extrém félelem
  • 25-49: Félelem
  • 50-74: Kapzsiság
  • 75-100: Extrém kapzsiság

Az extrém kapzsiság szintjének elérése azt jelentheti, hogy a befektetők kifejezetten optimisták és hajlamosak túlzott kockázatvállalásra, ez viszont hosszabb távon akár piaci korrekcióhoz vagy árzuhanáshoz vezethet. Fontos azonban megjegyezni, hogy az index ugyan betekintést nyújt a kriptovaluta piac általános hangulatába és állapotába, a befektetőknek érdemes saját kutatást végezniük, és nem pusztán az indexre hagyatkozniuk. A FUD index ugyanis nem alkalmas a hosszabb távú kriptopiaci ciklusok előrejelzésére, s pusztán az aktív piaci kereskedőknek lehet hasznos.