Érkezik a Bitcoin Kebab legújabb adása: jönne a digitális forint?

Ismét itt a hétvége és a BitcoinBázis podcastje, a Bitcoin Kebab. A műsor házigazdája, Stier Kata, aki hétről hétre izgalmas témákkal várja a podcast kedves Hallgatóit. E heti vendége Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank digitalizációért felelős ügyvezető igazgatója és FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója.

Kata vendége arról mesél nekünk, hogy mióta is létezik a Digitalizációs Igazgatóság a Magyar Nemzeti Bankon belül. Szó lesz arról, hogy mi az a digitális jegybank pénz, mi a különbség az úgynevezett wholesale vagy intézményi, illetve retail vagy lakossági digitális jegybank pénz között és kitér arra is, hogy mely országokban valósultak már meg CBDC-projektek a világon.

A nemzetközi kitekintésben szót ejt Jamaicáról, Nigériáról, és a Bahamákról. Az igazgatónő megosztja a kedves Hallgatókkal, hogy miket tervez az MNB az esetleges digitális jegybank pénz megvalósulás esetén a lakosság felkészítésére, milyen előnyei is vannak a központi bankok által kibocsátott virtuális valutáknak a hagyományos valutákkal szemben, milyen hátrányaival kell szembenéznünk, illetve hogyan lehet azokat beilleszteni a jelenlegi kereskedelmi bankrendszerbe. Szó lesz a digitális forintról, a digitális euróról és ezek technológiai hátteréről is.

Anikó megosztja velünk az MNB álláspontját a kriptovalutákkal kapcsolatosan, szó esik a MiCA-ról, az Európai Unió kriptovalutákkal kapcsolatos törvénytervezetéről és annak magyarországi implementálásáról is.

Ha Ti sem maradnátok le egy rendkívül érdekes adásról, akkor feltétlenül látogassatok el az Anchor oldalára, de az epizód automatikusan térítésre kerül a Spotify-on és más podcast platformon is. A korábbi részek már elérhetők a YouTube-on.