Nem véletlen utálják annyira a közgazdászok a Bitcoint

A Bitcoin átalakítja az emberiség közgazdasági gondolkodását, ahogy korábban számos más forradalmian új technológia is alapvetően befolyásolta az emberiség világról alkotott képét. A Bitcoin talaján eljöhet az Osztrák Iskola aranykora a keynesiánus sötét középkor után – állítja egy írás.

Számos forradalmi technológia mélyen befolyásolta az emberiség világról alkotott felfogását. Az első számítógépek megértették az emberekkel, hogy a világ kiszámítható. Az első gőzgépek a 18. században megtanították a munka és a hő dinamikáját – írja Kent Halliburton, egy szén-dioxid-semleges bitcoinbányász-platform vezetője. Szerinte a Bitcoin is hasonló szerepet fog játszani az emberiség közgazdasági gondolkodásában.

A közgazdaságtanban például számos olyan iskola van, amely azt állítja, hogy az állam nélküli pénz lehetetlen. Vagy hogy a semmiből létrehozott új pénz előnyös a gazdaság számára.

A lehetetlen közgazdaságtan

A 20. században John Maynard Keynes kidolgozta a ma “keynesianizmusnak” nevezett elméletet. A hírhedt 1929-es tőzsdekrach azt mutatta neki, hogy a szabadpiacon alapuló kapitalizmus nem képes megakadályozni az ilyen gazdasági katasztrófákat, és nekilátott a közgazdaságtan újragondolásához. Azt állította, hogy a gazdasági növekedés motorja a kereslet, és nem a kínálat. A kereslet, a kiadások határozzák meg mind az árutermelést, mind a foglalkoztatási rátát.

Ebből következik, hogy a kormányok a kereslet növelésével ki tudják emelni a gazdaságot a recesszióból. Ezt megtehetik az államháztartási hiány (deficit) vagy kamatcsökkentés révén.

A Bitcoin a keynesi elmélet cáfolata

A Bitcoin azonban ellentmond Keynes azon elvének, hogy a kereslet hajtja a kínálatot, és a tudományban egyetlen ellentmondásos példa is elég egy elmélet megcáfolásához – állítja a szerző. Az első számú kriptodeviza kínálatának alakulását nem a kereslet vezérli. A forgalomban lévő Bitcoinok számát a matematika és a programkód határozzák meg. (Körülbelül tíz percenként egy új blokk kerül a Bitcoin blokkláncába. Minden 210 000 blokk után felére csökken a jutalom ,amit a bányászok kapnak, stb.)

Friss bitcoinárfolyam itt látható

Nem számít, hogy az emberek mennyire keresik a Bitcoint, a beprogramozott ciklus folytatódik, más körülményektől teljesen függetlenül.

A Bitcoin a közgazdászokat fenyegeti

Nem véletlen, hogy Paul Krugman, napjaink egyik legjelentősebb keynesiánus közgazdásza úgy jellemzi a Bitcoint, mint aminek:

Nincs fedezete, nincs kötődése a valósághoz… az önellátó individualizmus fantáziavilágába tartozik, amelyet nem zavarnak meg olyan intézmények, mint a kormányok vagy a bankok.

Érthető, hogy Krugman és más keynesiánusok miért nem kedvelik a Bitcoint – sikere halálos csapást mérne az egész közgazdasági elméletükre – írja a cikk. A kormányok nem nyomtathatnak Bitcoint, a Bitcoin a keynesiánusok megélhetését fenyegeti.

Az MMT-nek is a Bitcoin a mumusa

Az MMT (modern monetáris elmélet) a keynesianizmus “szebbik unokatestvéreként” értelmezhető. Akkor vált ismertté, amikor a kormányok a Covid-19 világjárvány idején a kiadások növelésének indoklását keresték. Az MMT alapvetően azt állítja, hogy nincs korlátja a kormányzati kiadásoknak, amíg egy ország saját devizával rendelkezik. Az MMT megadja az Egyesült Államoknak is a jogot, hogy korlátlanul új pénzt nyomtasson. A Bitcoin-szabvány ezt ismét teljesen lehetetlenné tenné.

Bitcoin-árfolyam hosszú távon. (Tradingview.com)
Bitcoin-árfolyam hosszú távon. (Tradingview.com)

Az az elképzelés, hogy a kormánynak meg kell határoznia, az emberek milyen valutát használhatnak, széles körben elfogadott. Minél népszerűbbé válik a Bitcoin, annál inkább a puszta létezése is ennek az elképzelésnek a kritikájaként szolgál.

A gazdasági ébredés

A Bitcoin egyenként fogja szétrombolni az emberek téves gazdasági előfeltevéseit. De ahogy az emberek felismerik a hibákat, sokan nem fognak megállni a pénznél. Nem fognak többé hinni a propagandának. Azt gondolhatják:

Ha tévedtem abban, hogy a kormánynak kell irányítania a pénzt, akkor milyen más feltételezésekkel kapcsolatban tévedtem még? Szükség van-e a kormányra az egészségügy, a néplét, sőt a bíróságok működtetéséhez?

Talán belebotlanak az osztrák közgazdaságtanba, amely azt taglalja, hogy az emberek hogyan cselekszenek céltudatosan a szűkös erőforrások világában. Felfedezik Mises regressziós tételét, egy ésszerű magyarázatot arra, hogyan keletkezhet pénz felülről irányított ellenőrzés nélkül. A Bitcoin előtt talán gúnyolódtak egy ilyen magyarázaton, de most, hogy a Bitcoin bebizonyította az állam nélküli pénz lehetőségét, már nem utasítják el olyan gyorsan. (Az említett regressziós tétel nagyon röviden megfogalmazva azt állítja, hogy a pénz értéke visszavezethető az árucikkek értékére a szerk.)

Recessziótól recesszióig vezetnek minket

Ugyanazon közgazdasági elmélet szerint, amely a regressziós tételt is adta, az árak nem önkényesek. A vállalkozók egy szabad piacon csak akkor szereznek nyereséget, ha olyan árukat és szolgáltatásokat nyújtanak, amelyeket a vásárlók meg akarnak vásárolni. Sőt a kamatlábak sem önkényesek, hanem a pénzkölcsönzés árát fejezik ki. Ez pedig elvezet a legjelentősebb felismeréshez: a kamatlábak erőszakos csökkentése a fellendülések és visszaesések ciklusainak oka.

Az Osztrák Iskola aranykora

Így a keynesiánusok elképzeléseivel ellentétben a kamatlábakba történő kormányzati beavatkozás nem húz ki minket a recesszióból, hanem inkább megteremti egy új recesszió feltételeit.

A Bitcoin nem más, mint gazdasági tanítómester – amely a keynesiánus sötét középkorból az Osztrák Iskola aranykorába vezet minket – állítja a véleménycikk.

Kapcsolódó cikkeink:

Hiperbitcoinizáció: A hatalmaskodó kormányok miatt az emberek a Bitcoinhoz fordulnak

Ismét itt a Bitcoin Kebab, vendége pedig Bod Péter Ákos elismert közgazdász

A keynesi gazdaságpolitika hatalmas adósságot és magas inflációt okozott

Bitcoin kontra Modern Monetáris Elmélet

Címlapkép forrása: Pixabay.com